«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΚΚΕ: Ερώτηση για τον καταρροϊκό πυρετό σε Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα

Ερώτηση σχετικά με τον καταρροϊκό πυρετό στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και των Ιωαννίνων κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«Θέμα: Εγκληματική η αδιαφορία κυβέρνησης και Περιφέρειας για τις δραματικές επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού στην αιγοπροβατοτροφία.

Τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού αυξάνονται και πληθαίνουν στην περιοχή Αιτωλοακαρνανίας και Ιωαννίνων, ενώ οι κτηνοτρόφοι  φοβούνται να τα δηλώσουν, γιατί αυτό θα συνοδευτεί με υποχρεωτικό περιορισμό στους στάβλους και...
επιβάρυνση των κτηνοτρόφων με την αγορά των ζωοτροφών, τη στιγμή που δεν έχουν ρευστότητα για τα απολύτως αναγκαία. Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους που – από τη φύση της δουλειάς τους – δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα. Ταυτόχρονα οι περισσότεροι μικρομεσαίοι παραγωγοί δεν πήραν ούτε την εξισωτική αποζημίωση, αυθαίρετα κόπηκε ή αυτή συρρικνώθηκε δραστικά, χωρίς να ευθύνονται οι κτηνοτρόφοι  γι’ αυτό, αλλά το νέο σχέδιο δράσης για τους βοσκοτόπους της ΕΕ και κυβέρνησης.

Δραματικές καταστάσεις βιώνουν οι κτηνοτρόφοι από την  εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία που αφορούν:

Τις μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους στις κρατικές κτηνιατρικές διευθύνσεις.

Την απουσία  ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει το κουνούπι-ξενιστής, των ελέγχων σε όλα ανεξαιρέτως τα κοπάδια.

Την ανυπαρξία διανομής δωρεάν στους κτηνοτρόφους εντομοκτόνων και εντομοαπω­θ­ητι­κών, αλλά και ζωοτροφών σε όσα κοπάδια έχουν προσβληθεί.

Την ανυπαρξία προγραμματισμού αποζημιώσεων για τη δραστική μείωση της παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος.

Ακριβώς αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύονται και οι έμποροι που αν και η συγκεκριμένη ασθένεια δεν έχει καμιά επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, όμως εκβιάζουν για να πάρουν σε ακόμα χαμηλότερες, εξευτελιστικές  τιμές γάλα και σφάγια. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαριές και μεγάλες. Οδηγεί την εκτατική αιγοπροβατοτροφία που δραστηριοποιούνται κύρια μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι στην καταστροφή, διευκολύνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για δημιουργία επιχειρηματικής σταβλισμένης καπιταλιστικής μορφής κτηνοτροφικών μονάδων, που σημαίνει συγκέντρωση και συγκεντροποίηση σε λίγα χέρια και καταστροφή των πολλών μικρομεσαίων.   

Ερωτάται ο κ. Υπουργός αν σκοπεύει να λάβει άμεσα και γρήγορα τα παραπάνω διατυπωμένα  από τους κτηνοτρόφους μέτρα ικανοποίησης και επιβίωσής τους, απέναντι στον καταρροϊκό πυρετό».