«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τίμησε τους πεσόντες στα Καλύβια Αγρινίου


Ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποίησε σήμερα η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στον χώρο του μνημείου των Πεσόντων, για να τιμήσει τους 59 εκτελεσθέντες πατριώτες στα Καλύβια.


Συγκεκριμένα, το Παράρτημα Αγρινίου της Π.Ε.Α.Ε.Α. και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος Δ.Σ.Ε., 70 χρόνια μετά, οργάνωσε πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης όπου μίλησαν για το ιστορικό γεγονός και τις πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις του, τα στελέχη του Κ.Κ.Ε. Βασίλης Θεοδωρόπουλος και Ιωάννα Μαντέλου, ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών από τον 95χρονο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Δημήτριο (Μήτσο) Μπαλωμένο και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.


Καταθέσεις στεφάνων έγιναν από...
εκπρόσωπο του Συλλόγου θυμάτων Γερμανικής κατοχής «Ο ΦΟΙΝΙΞ» , από εκπρόσωπο του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΑ Αγρινίου, από εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, και εκπροσώπους της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Νεολαίας του Κ.Κ.Ε.

***
70 χρόνια από την εκτέλεση των 59 πατριωτών στα Καλύβια… 
Τιμήθηκε σήμερα στα Καλύβια η 70η επέτειος από την αποτρόπαια εκτέλεση των 59 Ελλήνων πατριωτών, στις 31 Ιουλίου του 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στη θέση «Φυλάκιο» της σιδηροδρομικής γραμμής Αγρινίου-Κρυονερίου.


Το πρωί στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου Καλυβίων τελέσθηκε το Επίσημο Μνημόσυνο και ακολούθως πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θυσίας, όπου παρευρέθηκαν οι επίσημες αρχές της περιοχής, συγγενείς των θυμάτων και αρκετός κόσμος.


Οι τριήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και της Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων, και σκιάσθηκαν από την πρόσφατη βεβήλωση του Μνημείου με την κλοπή από άγνωστους δράστες, του ορειχάλκινου βωμού…


Η κεντρική ομιλία έγινε από τον κ. Ιωάννη Μεσογίτη, Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων και ακολούθησε ανάγνωση του χαιρετισμού του εκπροσώπου του παραρτήματος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Κ. Ρήγα.


Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Αγρινίου, Π. Μοσχολιό, από τον Πρόεδρο Καλυβίων Γ. Μεσογίτη, από τον εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας, από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από Αντιστασιακές Οργανώσεις, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλυβίων, από το ΤΟΕΒ Καλυβίων-Αγγελοκάστρου και τον ΠΑΟΚ Καλυβίων.