«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Αρχιφύλακας του Αστυνομικού Τμήματος Βόνιτσας έσωσε από πνιγμό, 75χρονο λουόμενο

Διασώθηκε μετά την άμεση επέμβαση Αρχιφύλακα του Αστυνομικού Τμήματος Βόνιτσας, 75χρονος ημεδαπός, ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του, την ώρα που κολυμπούσε.
Ειδικότερα...
σήμερα (23-7-2014) το μεσημέρι, το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ενημερώθηκε τηλεφωνικά για ηλικιωμένο άτομο, το οποίο κινδύνευε να πνιγεί στη θαλάσσια περιοχή της Βόνιτσας.
Άμεσα μετέβησαν στο σημείο 26χρονος Αρχιφύλακας, που εκτελούσε καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας στο Αστυνομικό Τμήμα Βόνιτσας και άλλοι αστυνομικοί του ιδίου Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Τροχαίας Αγρινίου, οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν το σημείο, όπου βρισκόταν ο ηλικιωμένος μέσα στη θάλασσα, σε απόσταση 300 μέτρων περίπου από την ακτή. Ο 75χρονος ήταν σε ύπτια θέση και προφανώς σε ημιλιπόθυμη κατάσταση.
Ο Αρχιφύλακας – Αξιωματικός Υπηρεσίας, αντιλαμβανόμενος τον άμεσο κίνδυνο πνιγμού του ηλικιωμένου, βούτηξε στη θάλασσα και αφού τον προσέγγισε, κατόρθωσε να τον πιάσει και άρχισε να τον μεταφέρει προς την ακτή.
Με τη βοήθεια των άλλων αστυνομικών, καθώς και ιδιώτη που διέθεσε τη βάρκα του, κατάφεραν να ανασύρουν τον 75χρονο στην παραλία. Ακολούθως με σταθμό του Ε.Κ.Α.Β. διεκομίσθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Βόνιτσας και στη συνέχεια στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πρέβέζας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
 Συνελήφθησαν δύο καλλιεργητές ναρκωτικών στην Κουρούτα Ηλείας
Κατασχέθηκαν 16 δενδρύλλια κάνναβης
Ο δράστες τα καλλιεργούσαν στον κήπο της αγροικίας όπου διέμεναν
Συνελήφθησαν χθες (22-7-2014) το μεσημέρι, στην Κουρούτα Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας, ένας 49χρονος ημεδαπός άνδρας και μία 74χρονη ημεδαπή γυναίκα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα οι Αστυνομικοί, αξιοποιώντας πληροφορίες και στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα τους, πραγματοποίησαν έρευνα στην αγροικία της 74χρονης όπου φιλοξενούσε τον 49χρονο σε αραιοκατοικημένη περιοχή της Κουρούτας Ηλείας.
 Κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα στον περιφραγμένο κήπο της αγροικίας, διάσπαρτα, αλλά και σε γλάστρες, δεκαέξι (16) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 56 εκατοστά μέχρι 3 μέτρα καθώς επίσης και μία νάιλον συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης.
Για την καλλιέργεια των φυτών οι δράστες χρησιμοποιούσαν λάστιχο ποτίσματος ή πλαστικά δοχεία, ενώ για την απόκρυψή τους εκμεταλλεύονταν τη φυσική βλάστηση και όπου αυτή δεν επαρκούσε τοποθετούσαν επιπλέον και πράσινο δίχτυ ηλιοπροστασίας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας, ενώ όλα τα δενδρύλλια εκριζώθηκαν.
Την προανάκριση και την έρευνα ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας.
Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί στο Αεροδρόμιο του Ακτίου
Οι συλληφθέντες επιχείρησαν να εξέλθουν από τη χώρα με κλεμμένα και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα
Συνελήφθησαν χθες (22-7-2014), το απόγευμα, στο Αεροδρόμιο του Ακτίου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βόνιτσας, τρεις αλλοδαποί υπήκοοι Συρίας, δύο άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 29, 21 και 21 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής, πλαστογραφίας, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.
Ειδικότερα, οι τρεις αλλοδαποί, επιχείρησαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς από το Άκτιο για τη Βενετία, επιδεικνύοντας κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, διαβατήρια Ιταλικών και Ολλανδικών Αρχών, τα δύο από τα οποία όπως προέκυψε, ήταν κλεμμένα ενώ το τρίτο ήταν πλαστό.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λευκάδας, ενώ τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα κατασχέθηκαν.
Ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού, με την ονομασία CTB-Locker
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού, που ονομάστηκε ως CTB-Locker (Curve-Tor-Bitcoin Locker) και ανιχνεύεται ως «Critroni», ενώ αποτελεί την εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού Cryptolocker Ransomware.
Ειδικότερα, το νέο κακόβουλο λογισμικό, με την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, κρυπτογραφεί διαφόρους τύπους αρχείων (φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα κ.α.).
Στη συνέχεια, εμφανίζει ένα μήνυμα “μπλοκαρίσματος” του υπολογιστή, ενημερώνοντας το χρήστη ότι, για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom).
Η καταβολή του χρηματικού ποσού γίνεται με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC). Εάν το θύμα δεν διαθέτει bitcoins, οι δημιουργοί του λογισμικού παρέχουν οδηγίες για την απόκτησή τους.
Όπως στο Cryptolocker, το κακόβουλο λογισμικό «Critroni» δημιουργεί ένα ζεύγος δημόσιου και ιδιωτικού «κλειδιού», που ουσιαστικά είναι κωδικοί αριθμοί, οι οποίοι «ξεκλειδώνουν» τον μολυσμένο υπολογιστή.  
Το ένα «κλειδί» (δημόσιο) αποθηκεύεται στο μολυσμένο σύστημα και δίνεται στο χρήστη ελεύθερα, χωρίς πληρωμή. Το άλλο «κλειδί» (ιδιωτικό) αποθηκεύεται στο διακομιστή διοίκησης και ελέγχου (C&C servers) και δίδεται από τους δράστες στο θύμα για να αποκρυπτογραφηθούν τα αρχεία, μόνο μετά την καταβολή του χρηματικού ποσού που έχει ζητηθεί και συμφωνηθεί, το οποίο είναι πάντα σε ψηφιακό νόμισμα «bitcoin».

Οι διαδικασίες και οι τρόποι εξάπλωσης του ανωτέρω κακόβουλου λογισμικού είναι παρόμοιες με αυτή του κακόβουλου λογισμικού Cryptolocker.
Καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα προστασίας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό. 
Συγκεκριμένα:
  • να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος,
  • να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης,
  • να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο και
  • να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά στο: 210-6476464
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr