«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθη ζευγάρι ημεδαπών λαθρέμπορων στο Αγρίνιο
Οι δράστες διακινούσαν με το ΚΤΕΛ, ασυνόδευτα δέματα, με λαθραίο καπνό
Κατασχέθηκαν συνολικά περισσότερα από είκοσι τρία (23) κιλά λαθραίου καπνού
Συνελήφθησαν χθες (2-7-2014), το πρωί, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, δύο ημεδαποί, ένας 54χρονος άνδρας και η 46χρονη σύζυγός του, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας του Τελωνειακού Κώδικα.
Την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζει και ένας 37χρονος ημεδαπός αυτοκινητιστής, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ποσότητα λαθραίου καπνού.
Ειδικότερα...
οι αστυνομικοί, μετά από αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών που προέκυψαν από τις έρευνες τους, ενήργησαν έλεγχο σε ταξί που οδηγούσε ο 37χρονος και επέβαινε η 46χρονη, όπου στις αποσκευές της βρήκαν είκοσι τρεις (23) συσκευασίες λαθραίου καπνού συνολικού βάρους 13.500 γραμμαρίων.
Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκε στο ταξί μία ακόμα νάιλον συσκευασία με 770 γραμμάρια λαθραίου καπνού, την οποία κατείχε ο 37χρονος αυτοκινητιστής.
Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία της 46χρονης, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, εντοπίστηκε ο 54χρονος σύζυγό της, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε διαφανείς συσκευασίες ακόμα 10.060 γραμμάρια λαθραίου καπνού.
Παράλληλα κατασχέθηκε μία ζυγαριά ακριβείας καθώς και αποδείξεις μεταφοράς του ΚΤΕΛ Αγρινίου, μέσω του οποίου οι δράστες διακινούσαν με ασυνόδευτα δέματα το λαθραίο καπνό σε άλλες περιοχές.
Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου.
Την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου. 

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στον Πύργο Ηλείας, για οφειλές προς το Δημόσιο
Εκκρεμούσαν σε βάρος τους συνολικά χρέη προς το δημόσιο πάνω από 200.000 ευρώ
Συνελήφθησαν, χθες (3-4-2014), το πρωί, στον Πύργο Ηλείας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, δύο ημεδαποί, ένας 50χρονος άνδρας και μία 53χρονη γυναίκα, για οφειλές προς το Δημόσιο.
Το ύψος των οφειλών της 53χρονης ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 137.905,20 ευρώ ενώ του 50χρονου, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 62.460,99 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας.
Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90 όπως πλέον ισχύει μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο». 

Συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, δύο ημεδαποί, οι οποίοι εξαπατούσαν επιχειρηματίες, με τη δήθεν προώθηση των διαδικασιών για την ένταξή τους σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου (Ε.Σ.Π.Α.)
Πρόκειται για έναν 53χρονο, ο οποίος παρουσιαζόταν ως υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και έναν 63χρονο πολιτικό μηχανικό
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατά συναυτουργία απάτες, απόπειρα απάτης και εκβίασης
Η εγκληματική τους δράση εντοπίζεται από το 2011, ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και ένας 48χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απάτη
Έχουν εξιχνιαστεί δεκαεπτά (17) υποθέσεις εξαπάτησης επιχειρηματιών, με το συνολικό παράνομο κέρδος των δραστών να ανέρχεται στις (269.100) ευρώ

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης έρευνας, εξιχνιάσθηκαν υποθέσεις εξακολουθητικής απάτης σε βάρος επιχειρηματιών, σχετικά με την ένταξή τους σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου (Ε.Σ.Π.Α.), ενώ ταυτοποιήθηκε παράλληλα η δράση συγκεκριμένων ατόμων.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες (02.07.2014), στην περιοχή του Περιστερίου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ένας 53χρονος ημεδαπός ο οποίος παρουσιαζόταν στους επιχειρηματίες ως υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και ένας 63χρονος πολιτικός μηχανικός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατά συναυτουργία απάτες, απόπειρα απάτης και εκβίασης. Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και ένας 48χρονος ημεδαπός για άμεση συνέργεια σε απάτη.

Πιο αναλυτικά, η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, την οποία ανέλαβε και διεξήγαγε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία επιχειρηματία για εξαπάτηση σε βάρος του μέσω δήθεν προώθησης αίτησης και του σχετικού φακέλου για ένταξη της εταιρείας του σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Αναπτυξιακού Νόμου (Ε.Σ.Π.Α.).   
Ειδικότερα, περί τα μέσα Ιουνίου του 2013, ο 53χρονος συλληφθείς, παρουσιαζόμενος ως υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας στον παραπάνω επιχειρηματία, ο οποίος αναζητούσε πληροφορίες για τις διαδικασίες ένταξης της εταιρείας του σε επενδυτικό πρόγραμμα, τον «καθοδήγησε» σχετικά και απαίτησε από τον ίδιο το χρηματικό ποσό των (29.500) ευρώ, με το πρόσχημα καταβολής παραβόλων για την κατάρτιση του φακέλου του. Το ποσό αυτό το έλαβε τμηματικά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στις αρχές του 2014, προκειμένου να τακτοποιήσει τις λογιστικές του εκκρεμότητες και υποχρεώσεις ο επιχειρηματίας, ζήτησε από τον 53χρονο όλα τα σχετικά παραστατικά στοιχεία, ως απόδειξη για το χρηματικό ποσό των (29.500) ευρώ που του είχε καταβάλει. Ο 53χρονος ακολουθώντας παρελκυστική τακτική όλο το επόμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας διάφορα επιχειρήματα και δικαιολογίες δεν ικανοποίησε το αίτημα του. Μάλιστα πρόσφατα του ζήτησε επιπλέον το ποσό των (20.000) ευρώ για την υποτιθέμενη προώθηση των διαδικασιών του φακέλου του, ενώ κανονίστηκε μεταξύ τους ραντεβού.
Κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες (02.07.2014), στην περιοχή του Περιστερίου, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, συνέλαβαν τον 53χρονο, ο οποίος είχε παραλάβει νωρίτερα από τον επιχειρηματία το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των (5.000) ευρώ ως προκαταβολή του παραπάνω ποσού (των 20.000 ευρώ). Στη συνέχεια εντοπίστηκε και συνελήφθη και ο 63χρονος για την εμπλοκή του στην υπόθεση.
Στην κατοχή του 63χρονου κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία και στο αυτοκίνητο του 53χρονου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
·        φυλλάδιο - πρόταση προγράμματος επένδυσης εταιρείας
·        διάφορα έγγραφα που σχετίζονται με την παραπάνω υπόθεση του επιχειρηματία, όπως βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας, αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο, τοπογραφικό διάγραμμα, αρχιτεκτονική μελέτη κ.ά.
·        φάκελος με έγγραφα (υπεύθυνες δηλώσεις, ιδιωτικά συμφωνητικά επαγγελματικής μίσθωσης, άδεια λειτουργίας καταστήματος και φωτοαντίγραφα δελτίου αστυνομικής ταυτότητας)
·        φάκελος με έγγραφα (υπεύθυνες δηλώσεις, ΦΕΚ, ίδρυση επιχείρησης)
·        φάκελος με έγγραφα (τοπογραφικά κτηρίων, κατόψεις, προσφορά μηχανημάτων τυποποίησης ελαιολάδου)
·        φάκελος με έγγραφα για διαγωνισμούς και ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης εταιρείας
·        κινητό τηλέφωνο, κάρτα SIM και κάρτα αποθήκευσης (sd microcard) .
Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης και ενδελεχούς έρευνας, ταυτοποιήθηκε η εξακολουθητική δράση του 53χρονου σε υποθέσεις εξαπάτησης επιχειρηματιών η οποία συνίστατο στην εικονική κατάρτιση και προώθηση φακέλων που αφορούσαν σε χρηματοδοτικά προγράμματά ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα, όπως εξακριβώθηκε ο 53χρονος ήταν πρώην υπάλληλος του Υπουργείου Εργασίας και είχε απολυθεί λόγω επιβολής πειθαρχικής ποινής για διάπραξη σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων. Εκμεταλλευόμενος την προϋπηρεσία του, παραπλανούσε διάφορους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους ανώνυμων εταιρειών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων, στους οποίους παρουσιαζόταν είτε ως υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης, με εξειδίκευση στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, είτε ως συνταξιούχος επιθεωρητής του Υπουργείου, με αρμοδιότητα στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου, λαμβάνοντας παράλληλα χρηματικά ποσά για τις «υπηρεσίες» του.
Επίσης, εξακριβώθηκε ο ρόλος του 63χρονου, ο οποίος με την ιδιότητά του ως πολιτικός μηχανικός παρουσιαζόταν ως υπεύθυνος για την σύνταξη σχετικών μελετών, απαραίτητων για την έγκριση των υποτιθέμενων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ενώ ο 48χρονος ήταν επιφορτισμένος με την προσέγγιση και «αλίευση» ενδιαφερομένων επιχειρηματιών για την ένταξή τους σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Επιπλέον, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, η εγκληματική δράση των εμπλεκομένων προσδιορίζεται από το 2011, ενώ έχει ταυτοποιηθεί η συμμετοχή τους σε δεκαεπτά (17) περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες οι δράστες έχουν αποκομίσει συνολικά το χρηματικό ποσό των (269.100) ευρώ.
Από αυτές τις περιπτώσεις, έχουν εξιχνιαστεί πλήρως οι παρακάτω :
·        Περίπτωση εταιρείας, η οποία έχει τη διαχείριση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στη Ζάκυνθο, κατά την οποία το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2013, απέσπασαν τμηματικά το χρηματικό ποσό των (125.000) ευρώ, για την έγκριση επενδυτικών προγραμμάτων, με επιδότηση ύψους (97.545.000) ευρώ.
·        Περίπτωση επιχειρηματιών στην Αχαΐα, από τους οποίους απέσπασαν τμηματικά, το δεύτερο τρίμηνο του έτους 2014, το χρηματικό ποσό των (6.900) ευρώ, υποσχόμενοι την ένταξη της υπό ίδρυσης επιχείρησής τους, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα επιδότησης ύψους (300.000) ευρώ.
·        Περίπτωση επιχειρηματιών στην Εύβοια, από τους οποίους απέσπασαν τμηματικά το χρηματικό ποσό των (10.900) ευρώ, προκειμένου να ενταχθεί η επιχείρησή τους, εμπορίας και πώλησης ελαιόλαδου στο εσωτερικό και εξωτερικό, σε υποτιθέμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Αναπτυξιακού Νόμου (ΕΣΠΑ), ύψους (80.000) ευρώ.
·        Περίπτωση εταιρείας στη Χαλκίδα, κατά την οποία, το έτος 2011 απέσπασαν τμηματικά από τους επιχειρηματίες το χρηματικό ποσό των (20.000) ευρώ, παρουσιάζοντας ψευδώς τη δυνατότητα ένταξης της ανωτέρω επιχείρησης σε χρηματοδοτικά προγράμματα του αναπτυξιακού Νόμου (ΕΣΠΑ), ύψους από (100.000 - 185.000) ευρώ.
·        Περίπτωση εταιρείας στην Αττική, κατά την οποία απέσπασαν από τους ιδιοκτήτες της το χρηματικό ποσό των (13.000) ευρώ, παρουσιάζοντας ψευδώς την δυνατότητα ένταξης της εταιρείας σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του αναπτυξιακού Νόμου (ΕΣΠΑ).
·        Περίπτωση επιχειρηματία - ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Αιγάλεω Αττικής, κατά την οποία, το έτος 2011 απέσπασαν από τον ίδιο το χρηματικό ποσό των (10.800) ευρώ, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι έχουν την δυνατότητα να εντάξουν την επιχείρησή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του αναπτυξιακού Νόμου (ΕΣΠΑ).
Οι συλληφθέντες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν σήμερα το απόγευμα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Οι αστυνομικές έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δράσης και η τυχόν συμμετοχή τους σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για καταγγελίες περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ’ όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210 – 8779700 της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. 


Δηλώσεις για τη σύλληψη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δύο ημεδαπών - δημιουργών του κακόβουλου λογισμικού με την κωδική ονομασία “Lecpetex” που μόλυνε  παγκοσμίως εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές
Δηλώσεις Εκπροσώπου Τύπου 
Καλημέρα σας,
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο πολύμηνης συστηματικής και εμπεριστατωμένης έρευνας, κατάφερε να εξιχνιάσει την παράνομη διαδικτυακή δράση, δύο (2) ημεδαπών, οι οποίοι δημιούργησαν και χρησιμοποίησαν με άνομους σκοπούς (Cracking), το παγκοσμίως διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό με την κωδική ονομασία Lecpetex.
Πρόκειται για δύο ημεδαπούς, ηλικίας 31 και 27 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, χθες (2-7-2014) το πρωί, σε περιοχές της Αττικής. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση-συμμορία, απάτη με υπολογιστή, παραβίαση απορρήτου υπολογιστών, καθώς και  παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από κατάλληλη αξιοποίηση διαδικτυακών αναρτήσεων και πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα Ελλήνων hackers στο διαδίκτυο, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες, με την χρήση κακόβουλου λογισμικού, είχαν παραβιάσει μεγάλο αριθμό υπολογιστικών συστημάτων, κυρίως μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης (social media).
Για τα παραπάνω, ενημερώθηκαν οι εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες εξέδωσαν σχετικές Διατάξεις και Βουλεύματα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Ακολούθησε πολύμηνη, μεθοδική - συστηματική ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα, από ειδικά καταρτισμένους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκε και διακριβώθηκε η εγκληματική δράση των δύο συλληφθέντων.
Ειδικότερα, από την ψηφιακή διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι οι δύο εμπλεκόμενοι, ήταν οι δημιουργοί του κακόβουλου λογισμικού με την διεθνή κωδική ονομασίαLecpetex”, το οποίο διέδιδαν κυρίως μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης (social media), μολύνοντας μεγάλο αριθμό υπολογιστικών συστημάτων παγκοσμίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαχειρίστρια εταιρεία της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης για να αντιμετωπίσει τις σημαντικές δυσλειτουργίες, που προκαλούσε στα υπολογιστικά της συστήματα ο συγκεκριμένος ιός, άλλαξε πολλές φορές την πολιτική απορρήτου της, εισάγοντας ειδικούς μηχανισμούς ασφαλείας για το σύνολο των χρηστών της, με συνέπεια να επηρεάζεται έτσι η συνολική εύρυθμη λειτουργία του δικτύου της.
Τους μηχανισμούς αυτούς, πολλές φορές κατάφεραν να υπερκεράσουν οι συλληφθέντες, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές και λογισμικό, επιτυγχάνοντας έτσι να προσβάλουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης και τα συστήματα, όχι μόνο της συγκεκριμένης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και άλλων διαδικτυακών εταιρειών ανά τον κόσμο, καθιστώντας έτσι, τον ιό, μία από τις σοβαρότερες απειλές παγκοσμίως σε επίπεδο κακόβουλου λογισμικού.
Τις λεπτομέρειες σχετικά με τη μεθοδολογία δράσης και τα επιμέρους στοιχεία και δεδομένα της υπόθεσης, θα σας παρουσιάσει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης.

Δηλώσεις Ταξίαρχου Εμμανουήλ Σφακιανάκη

Πρόκειται για την πλέον σημαντική υπόθεση που έχει χειριστεί η Δίωξη  Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με σοβαρές επιπτώσεις στο παγκόσμιο διαδικτυακό υπολογιστικό σύστημα. Καταφέραμε να αποτρέψουμε μια σημαντική απειλή για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, σε όλο τον κόσμο.    

Αναφορικά με την μεθοδολογία δράσης τους, αυτή συνίστατο στην αποστολή προσωπικών μηνυμάτων στους χρήστες της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (social media), στα οποία επισύναπταν το κακόβουλο λογισμικό ως συνημμένο αρχείο. Με αυτόν τον τρόπο, αποσκοπούσαν στην εξαπάτηση των χρηστών, ώστε να ανοίξουν το αρχείο, το οποίο στη συνέχεια μόλυνε τον υπολογιστή τους.
Σημειώνεται ότι οι δράστες χρησιμοποιούσαν - αξιοποιούσαν τη διαδικτυακή πλατφόρμα της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, καθώς το κακόβουλο λογισμικό τους, μέσω της ικανότητας που είχε να αυτοδιαδίδεται, κατάφερνε να μολύνει όλες τις επαφές - φίλους του αρχικά προσβαλλόμενου χρήστη αποστέλλοντας τους αυτόματα, παρόμοια κακόβουλα μηνύματα. Με αυτόν τον τρόπο επεκτεινόταν γεωμετρικά ο αριθμός των μολυσμένων υπολογιστών, σε παγκόσμια κλίμακα.
Εναλλακτικά, οι δράστες διαμοίραζαν το κακόβουλο λογισμικό με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων διαμοιρασμού αρχείων Peer 2 Peer, μέσω των οποίων διέθεταν δωρεάν «σπασμένες» εκδόσεις δημοφιλών παιχνιδιών, τραγουδιών και κινηματογραφικών ταινιών, στις οποίες όμως είχαν επισυνάψει το κακόβουλο λογισμικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι χρήστες που «κατέβαζαν» (free download) τα αρχεία αυτά, να μολύνουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους.
Όπως προκύπτει από διεθνή έρευνα, η παραπάνω παράνομη δραστηριότητα που πλέον παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος των χρηστών του διαδικτύου και μέσω της οποίας οι χρήστες αυτού κατεβάζουν δωρεάν από διάφορες ιστοσελίδες παιχνίδια, λογισμικό, τραγούδια, ταινίες,  προκαλεί ετησίως ζημιά στα υπολογιστικά τους συστήματα (PC, Laptop, κ.α.) η οποία  ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ και αυτό οφείλεται σε διάφορες δυσλειτουργίες (ζημιές) που προκαλούνται στα υπολογιστικά τους συστήματα από το κακόβουλο λογισμικό.

Σημειώνεται ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι δελεάζονται από τις ευκαιρίες που τους παρέχει το «ελεύθερο κατέβασμα αρχείων» (free downloading) και αγνοούν τους ενδεχόμενους κινδύνους και τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν στα υπολογιστικά τους συστήματα.
Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της έρευνας, οι δράστες χρησιμοποιούσαν τον ιό για συγκεκριμένους ιδιοτελείς σκοπούς, που αφορούν κυρίως:
·      Στη χρήση της υπολογιστικής ισχύος των μολυσμένων μηχανημάτων (εκατοντάδων χιλιάδων) για την παραγωγή εικονικού διαδικτυακού χρήματος (bitcoin mining). Συγκεκριμένα το κακόβουλο λογισμικό, μετά την εγκατάσταση του, χρησιμοποιούσε τους προσβαλλόμενους ηλεκτρονικούς υπολογιστές,  για να παράγουν ψηφιακά-εικονικά νομίσματα (bitcoin) και
·      Στην υποκλοπή ηλεκτρονικών πορτοφολιών (wallets). Οι δράστες με τη χρήση του ιού, υπέκλεπταν τους κωδικούς πρόσβασης ηλεκτρονικών πορτοφολιών τα οποία περιείχαν ψηφιακά-εικονικά νομίσματα (bitcoins) και τα μετέφεραν σε άλλα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, τα οποία βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους.
    Τα διαδικτυακά εικονικά νομίσματα (bitcoins) που συνέλεγαν οι δράστες: α) τα προωθούσαν σε εξειδικευμένες υπηρεσίες μείξης (mixing services), μέσω ειδικού δικτύου (TOR) στο οποίο οι χρήστες του διαδικτύου αποκτούν πρόσβαση μόνο με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού. Με τον τρόπο αυτό απέκρυπταν τα ίχνη προέλευσης των παράνομων κερδών που είχαν προέρθει από την παραγωγή bitcoins και από τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια που είχαν υποκλέψει και β) τα μετέτρεπαν σε ευρώ με τη χρήση των υπηρεσιών ειδικών ηλεκτρονικών ανταλλακτηρίων τα οποία διατίθενται στο διαδίκτυο, εισπράττοντας, τελικώς, τα παράνομα κέρδη.
·      Στην υποκλοπή κωδικών πρόσβασης πάσης φύσεως. Συγκεκριμένα με τη χρήση του ιού υπέκλεπταν τους κωδικούς πρόσβασης από ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και λογαριασμούς πάσης φύσεως (e-banking, Paypal κ.ά.) και τους καταχωρούσαν σε βάση δεδομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υποκλοπή από τους δράστες, κωδικού ασφαλείας (password) διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στο οποίο οι δράστες απέκτησαν πρόσβαση στο περιεχόμενό του.
Επισημαίνεται ότι από την εξέλιξη της έρευνας, οι δράστες το τελευταίο χρονικό διάστημα, σχεδίαζαν την υλοποίηση δικής τους υπηρεσίας νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με τη μείξη ψηφιακών-εικονικών νομισμάτων (bitcoin mixing service), την οποία σκόπευαν να διαθέτουν μέσω του δικτύου TOR.
Σε συντονισμένες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δύο ημεδαπών, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού και ειδικότερα από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους, βρέθηκαν:
·        ο πηγαίος κώδικας του κακόβουλου λογισμικού, τον οποίο χρησιμοποιούσαν προκειμένου να μολύνουν τα υπολογιστικά συστήματα των θυμάτων,
·        ο λογαριασμός που διατηρούσαν στην υπηρεσία μείξης ψηφιακών εικονικών νομισμάτων (bitcoin mixing services) “bitcoin fog” (στην TOR διεύθυνση), με σκοπό να αποκρύψουν τα ίχνη προέλευσης των ψηφιακών εικονικών νομισμάτων (bitcoins),
·        ο λογαριασμός που διατηρούσαν στο ηλεκτρονικό ανταλλακτήριο “Kraken” (στη διεύθυνση “www.kraken.com”) για τη μετατροπή των bitcoins σε κανονικό νόμισμα (π.χ. ευρώ), καθώς και το ιστορικό αναλήψεων από την εν λόγω υπηρεσία,
·        φάκελος στον οποίο ήταν αποθηκευμένα είκοσι έξι χιλιάδες εξακόσια δέκα (26.610) αρχεία με κλεμμένους διάφορους κωδικούς πρόσβασης χρηστών του διαδικτύου από διάφορες υπηρεσίες που αυτοί χρησιμοποιούσαν,
·        φάκελος στον οποίο ήταν αποθηκευμένα 114 αρχεία με υποκλαπέντα ηλεκτρονικά πορτοφόλια,
·        δείγμα του πηγαίου κώδικα τον οποίο ανέπτυσσαν για την κατασκευή δικής τους υπηρεσίας μείξης ψηφιακών εικονικών νομισμάτων (bitcoin mixing service).
Tα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για περαιτέρω εργαστηριακή τους εξέταση, από την οποία αναμένεται να προκύψουν με ακρίβεια τα υπολογιστικά συστήματα τα οποία είχαν υπό τον έλεγχο τους, καθώς και τα οικονομικά οφέλη που είχαν αποκτήσει.
Οι δύο συλληφθέντες με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Αναλυτική παρουσίαση της υπόθεσης απο τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχο Μανώλη Σφακιανάκη