«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Παρέμβαση του προέδρου της ΟΕΣΒΔΕΝ στην συνδιάσκεψη της ΕΣΕΕ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΕΣΒΔΕΝ  ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 01/12/2013.


·        Ειπώθηκε ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος των αυτοαπασχολουμένων εμπόρων .Αυτό όμως δεν ισχύει. Άλλες είναι οι ευθύνες ενός Εμπορικού Συλλόγου και άλλες είναι της ΕΣΕΕ. Δεν μπορεί η Ομοσπονδία μας να έχει τις ίδιες ευθύνες με την ΕΣΕΕ, γιατί είναι γνωστό ότι  διαφωνεί με την πολιτική και την τακτική του Δ.Σ. και έχει δημόσια τοποθετηθεί για αυτές. Οι θέσεις και οι προτάσεις  που συλλογικά έχουν παρθεί από την ΟΕΣΒΔΕΝ έχουν...
δημοσιοποιηθεί ,σας έχουν δε σταλεί τόσο στο Δ.Σ. της ΕΣΕΕ όσο και τις άλλες Ομοσπονδίες, ακόμα και σε Εμπορικούς Συλλόγους. Για αυτό επιτρέψτε μου ορισμένες παρατηρήσεις.  
·        Το Δ.Σ. αναφέρεται σε επτά σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους μικρούς εμπόρους. Συμφωνούμε ότι είναι παρά πολύ σοβαρά το ασφαλιστικό, φορολογικό, τα χρέη κλπ. Είναι όμως παράγωγα του βασικού προβλήματος μας, που είναι η πτώση του τζίρου.  Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε πτώση του τζίρου 9,1% το τελευταίο εννιάμηνο. Συνολικά από το 2008 η πτώση είναι περίπου 45%. Αυτά είναι χρήματα που λείπουν από την αγορά γιατί λείπουν από τις τσέπες των εργαζομένων, των ανέργων. Άρα το βασικό μας πρόβλημα, η αντιλαϊκή πολιτική  που εφαρμόζεται, η οποία με αφορμή το χρέος και το μνημόνιο κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτήν πρέπει πρώτα και κύρια να αντιπαλέψουμε. Σίγουρα γνωρίζετε ότι από 01/01/2014 αυτή θα εφαρμόζεται, ανεξάρτητα από μνημόνια,  σε όλη την Ε.Ε. ,όπως επίσης γνωρίζετε και τις κατευθύνσεις της ακριβοπληρωμένης έκθεσης του ΟΟΣΑ. Άρα αυτή η πολιτική θα συνεχισθεί, εκτός αν πάρουμε την απόφαση και με τους αγώνες μας την ανατρέψουμε.
·        Συμφωνούμε  στην περιγραφή της απελπιστικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών εμπόρων. Η ΕΣΕΕ όμως σε αυτό θυμίζει αυτούς που περιγράφουν με λεπτομέρειες το έγκλημα αλλά αντί να κόψουν το χέρι του εγκληματία τον συγκαλύπτουν. Πως αλλιώς να εξηγηθεί το ότι ,ενώ όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα παίρνονται επί σειρά ετών από το πολιτικό προσωπικό  που υπηρετεί τα συμφέροντα  των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η ΕΣΕΕ καλεί στην αυριανή εκδήλωση τον κ. Σαμαρά; Τι άραγε περιμένετε να σας πει ο κ.Σαμαράς;  Διαφορετικά από ότι αναφέρονται στην έκθεση   του ΟΟΣΑ άραγε; Διαφορετικά από όσα επιτάσσει  η Ε.Ε. η οποία θεωρεί την ύπαρξη των περισσότερων μικρών επιχειρήσεων «διαρθρωτικό» πρόβλημα; Περιμένετε να πει ότι θα αλλάξει πολιτική; 
·        Υπάρχουν ορισμένες προτάσεις που φαίνεται ότι όλοι συμφωνούμε π.χ. όχι στις κατασχέσεις, στους πλειστηριασμούς , μείωση στις εισφορές στον ΟΑΕΕ αφού πρέπει να είναι ανάλογες με τα εισοδήματα μας, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους ανεξάρτητα αν έχουμε πληρώσει τις εισφορές μας κλπ. Τι κάνει η ΕΣΕΕ για όλα αυτά εκτός από το να τα απαριθμεί; Θα τα διεκδικήσουμε; Και αν ναι, πως; Με «κοινωνικό διάλογο» και επισκέψεις στα υπουργεία; Ας μας πει λοιπόν το Δ.Σ. μετά από τόσα χρόνια «διαβούλευσης» με την κυβέρνηση τι πρόβλημα έχει  λυθεί. Αυτό πάντως που βλέπουμε είναι να κατρακυλά ο τζίρος, να πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα, να οξύνονται τα προβλήματα. Σαφέστατα προκύπτει η ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης πράγμα που δεν είναι στις προθέσεις του Δ.Σ. της  ΕΣΕΕ.
·        Αγώνας δεν είναι μόνο το κλείσιμο των μαγαζιών. Είναι και η οργανωμένη  συζήτηση των προβλημάτων, η ζύμωση, η μαζικοποίηση, το δυνάμωμα των Συλλόγων , οι συγκεντρώσεις, το ξεκαθάρισμα στην συνείδηση των συναδέλφων για τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα μας. Αλλά γιατί αποκλείετε το κλείσιμο της αγοράς; Μικρό πολιτικό αντίκτυπο θα έχει για την όποια κυβέρνηση το πανελλαδικό κλείσιμο της αγοράς ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει; Σίγουρα με ένα κλείσιμο δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα γιατί ο αντίπαλος είναι πολύ ισχυρός. Γι αυτό και χρειάζεται η συμμαχία με τα άλλα κοινωνικά στρώματα ,τους εργαζόμενους ,τους μικρούς αγρότες, τους άνεργους κλπ, που θίγονται από αυτή την πολιτική. Μια τέτοια συμμαχία με σαφείς στόχους και αιτήματα μπορεί να φρενάρει σήμερα αντιλαϊκά μέτρα, να οδηγήσει αύριο στην ανατροπή αυτής της πολιτικής.
·        Το τελευταίο διάστημα σε όλες σχεδόν τις πόλεις «στήνονται μαγαζάκια» «υπεράσπισης» των εμπόρων από την πολιτική του ΟΑΕΕ. Ότι τάχα θα λυθούν με δικαστικό αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις κλπ. με πρωτοβουλία κάποιου Φλωρά μέσω του internet. Το πρώτο ζήτημα είναι ότι τα προβλήματα του  ΟΑΕΕ είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής και σαν τέτοια πρέπει να παλεύονται μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα. Πολιτικά  ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν δικαστικά. Το δεύτερο ζήτημα και όχι λιγότερο σοβαρό είναι ότι μια σειρά συνάδελφοι εμπιστεύονται αυτά τα «παραμάγαζα» στην απελπισία τους και όχι τα συνδικάτα . Αφού η πολιτική της ανάθεσης που εφαρμόζει η ΕΣΕΕ δεν αποδίδει,  αναθέτουν σε κάποιον άλλο που μπορεί να είναι πιο «καπάτσος». Σε αυτό οδηγεί η απουσία διεκδικητικού αγωνιστικού κινήματος, στην ανυποληψία και απαξίωση του συνδικαλισμού. Είναι ανάγκη να ανατραπεί αυτή η κατάσταση γιατί χωρίς την λαϊκή παρέμβαση , δυνατούς και μαζικούς Συλλόγους, δεν μπορεί να υπάρξει λύση υπέρ του λαού.         
·        Αγαπητοί συνάδελφοι δεν υπάρχει στην σημερινή κατάσταση πολιτική win-win ,όπως την είπατε. Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Να δυναμώσουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται  και το κλείσιμο της πλειοψηφίας  των μικρών επιχειρήσεων. Άλλωστε είπαμε ότι αποτελούμε «διαρθρωτικό» πρόβλημα.  Εκεί αποβλέπουν όλα τα μέτρα που παίρνονται στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στην απελευθέρωση των Κυριακών. Δεν είναι ούτε ανόητοι ούτε αδαείς οι κυβερνόντες. Απλά επειδή δεν γίνεται να είναι «και ο λύκος χορτάτος ,και τα πρόβατα σωστά» ,έχουν τοποθετηθεί σαφέστατα και έμπρακτα υπέρ των μονοπωλίων.
·         Πολύ φασαρία γίνεται αν θα ανοίξει η αγορά την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Κουβέντα όμως δεν έγινε για το ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ προτείνει άνοιγμα της αγοράς όλες τις Κυριακές και για όλα τα καταστήματα. Ότι πρότεινε την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς που θα οδηγήσει την πλειοψηφία από εμάς στον αφανισμό. Άλλωστε τα παζάρια, για το πόσες Κυριακές θα ανοίγουμε, τα ξεκίνησε το Δ.Σ. της ΕΣΕΕ πριν ένα χρόνο. Να θυμίσουμε ότι και στην τελευταία  Γ.Σ. της ΕΣΕΕ η πρόταση μας για «νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας» δεν έγινε δεκτή.
·        Τέλος, για την εκδήλωση που οργανώνει το Δ.Σ. της ΕΣΕΕ. Μας καλείτε να ακούσουμε τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βρούτση κλπ. Δηλαδή λύκοι και αρνάκια να ανταλλάξουμε απόψεις για το μέλλον και την προοπτική των αρνιών. Με αφορμή αυτή την φιέστα  αφιερώνω στο Δ.Σ. και τους «εκλεκτούς» σας καλεσμένους ένα παλιό αλλά επίκαιρο τραγούδι του Σαββόπουλου.
«Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας -είναι πολύ ζαχαρωμένα  - ταιριάζουν σε σοκολατόπαιδα – μα δεν ταιριάζουνε σε μένα.
    Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας –ποτέ δεν λένε την αλήθεια –ο κόσμος υποφέρει και πεινά – και σεις τα ίδια παραμύθια».