«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Εγκαινιάστηκε η Δημοτική Πινακοθήκη. Στολίδι πολιτισμού για το Αγρίνιο

 Στολίδι πολιτισμού αποτελεί για την πόλη του Αγρινίου η δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης που εγκαινιάστηκε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στο κτίριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδας .

     Η Δημοτική Πινακοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της δυναμικά εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα την έκθεση χαρακτικών του Παναγιώτη Τέτση από...
τη Συλλογή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας.
     Τα εγκαίνια έγιναν από το Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό παρουσία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, του χαράκτη Παναγιώτη Τέτση, του Διευθυντή του ΜΙΕΤ κ. Διονύση Καψάλη, του πρώην Δημάρχου Αγρινίου κ. Γιάννη Βαινά, Αντιδημάρχων,  Δημοτικών Συμβούλων καθώς και πλήθους πολιτών και εκπροσώπων φορέων.

 Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την πόλη μας, μια μέρα χαράς και συγκίνησης, γιατί το Αγρίνιο υποδέχεται μια νέα σημαντική υποδομή πολιτισμού, τη Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία δημιουργήθηκε σε ένα χώρο ξεχωριστής αρχιτεκτονικής σημασίας, στο κτίριο που στεγαζόταν ο εκάστοτε Διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδας που κατασκευάστηκε προμολεμικά  μαζί με το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας από το  διακεκριμένο αρχιτέκτονα Νίκο Ζουμπουλίδη.

     Ο χώρος αυτός που πριν δεκαετίες αποτέλεσε το κέντρο της  οικονομικής ζωής της περιοχής από εδώ και στο εξής θα είναι σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό του τόπου μας και παρακαταθήκη για το μέλλον.
     Εγκαινιάζουμε τη Δημοτική Πινακοθήκη σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης, χωρίς ωστόσο να στερήσουμε τίποτα από την κοινωνική μέριμνα, επειδή δεσμευτήκαμε ότι η πόλη πρέπει να αποκτήσει τις δομές πολιτισμού που δικαιούται και της αξίζουν, αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι ζωή και χωρίς αυτόν δεν υπάρχει μέλλον.
     Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με την αγορά του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας και από τότε μέχρι σήμερα εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι για να δημιουργηθεί αυτός ο ξεχωριστός χώρος που θα τον απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές.
     Ήδη έχουμε απευθυνθεί με προσωπικές επιστολές σε πολλούς καλλιτέχνες να προσφέρουν έργα τους και η ανταπόκρισή τους υπήρξε μεγάλη και συγκινητική και σύντομα σε αυτόν εδώ το χώρο θα εκτίθενται τα έργα τους που θα αποτελούν μια μεγάλη περιουσία του Δήμου.
     Θέλω να ευχαριστήσω το χαράκτη Παναγιώτη Τέτση και το Διευθυντή του ΜΙΕΤ κ. Διονύση Καψάλη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να φιλοξενήσουμε έκθεση των έργων του ταυτόχρονα με τα εγκαίνια της Πινακοθήκης, κάτι που αποτελεί το καλύτερο ξεκίνημα για τον υπέροχο αυτό χώρο που έλειπε από την πόλη».

 Από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης, ζωγράφος κ. Χρήστος Γαρουφαλής ανέφερε ότι «το να εγκαινιάζει ένας Δήμος αυτή την εποχή Δημοτική Πινακοθήκη ακούγεται τρελό, αυτή τη τρέλα όμως με τη θετική της έννοια, την έχουμε όλοι ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά. Όσο μας πιέζουν τα καθημερινά προβλήματα τόσο εμείς οφείλουμε να προτείνουμε άλλες διεξόδους που οδηγούν σε κόσμους πνευματικής αναζήτησης και διαλόγου κάνοντας λιγότερο οδυνηρή την καθημερινότητά μας.

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης η οποία  είναι αποτέλεσμα δύο συνιστωσών, της τρέλας και της υπέρβασης.
     Η έκθεση του Παναγιώτη Τέτση εκτός της οπτικής απόλαυσης εμπεριέχει και ένα διδακτικό μήνυμα καθώς στα έργα του αποτυπώνεται ο μακροχρόνιος αγώνας του χαράκτη κόντρα στη λογική που μας έφερε ως εδώ, δηλαδή να θέλουμε το μάξιμουμ με μίνιμουμ προσπάθεια».

Ο Διευθυντής του ΜΙΕΤ κ. Διονύσης Καψάλης αφού ευχαρίστησε το Δήμο Αγρινίου για τη φιλοξενία και την τιμή να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα τα εγκαίνια του χώρου και η έκθεση των έργων του Π. Τέτση, χαρακτήρισε σημαντική στιγμή για την πόλη τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης και γι αυτό αξίζουν έπαινοι.

   Τέλος ο καλλιτέχνης κ. Παναγιώτης Τέτσης δήλωσε συγκινημένος που ένας τέτοιος χώρος εγκαινιάζεται με δικά του έργα, μέρος της συλλογής του ΜΙΕΤ, που καλύπτουν χρονολογικό φάσμα δημιουργίας είκοσι ετών, από την πρώτη καλλιτεχνική περίοδο έως τη δεκαετία του ΄80, δίνοντας έτσι στο θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα για το χαρακτικό  του έργο.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου 2014 και θα λειτουργεί:  Τρίτη έως Σάββατο 10:00-13:00 & 18:00-20:30, Κυριακή 10:00-13:00 (Δευτέρα κλειστά), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.