«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Ακόμα μια σύλληψη για διεξαγωγή παράνομων τυχερών ηλεκτρονικών παιγνίων, στο Αγρίνιο

Κατασχέθηκε ένα ηλεκτρονικό παιγνιομηχάνημα
Συνελήφθη, χθες (17-12-2013) το απόγευμα, στο Αγρίνιο, από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, ένας 34χρονος ημεδαπός, ο οποίος λειτουργούσε, ως προσωρινά υπεύθυνος, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του, για παράνομη διεξαγωγή τυχερών ηλεκτρονικών παιγνίων.

Για την υπόθεση αυτή κατηγορείται και ο 48χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος ο οποίος απουσίαζε κατά τον έλεγχο και αναζητείται από τις Αρχές.

Ειδικότερα...
σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε κατάστημα κυλικείο με αίθουσα ψυχαγωγίας του 48χρονου στο Αγρίνιο, διαπίστωσαν την εγκατάσταση και λειτουργία ενός ηλεκτρονικού παιγνιομηχανήματος το οποίο και κατάσχεσαν.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές (16-12-2013) το απόγευμα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, είχαν συλλάβει έναν ακόμα ημεδαπό ηλικίας 35 ετών, ο οποίος σε κατάστημα που εργαζόταν ως προσωρινά υπεύθυνος, λειτουργούσε δυο παράνομα ηλεκτρονικά παιγνιομηχανήματα. 


Συλλήψεις – εξιχνιάσεις για διάφορα αδικήματα στη Δυτική Ελλάδα 

1. Συνελήφθη χθες (18-12-2013) το μεσημέρι, στο 6Ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στη Ρίζα Αιτωλοακαρνανίας, από Αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας, ένας αλλοδαπός άνδρας, υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 45 ετών σε βάρος του όποιου εκρεμμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Ιωαννίνων για ναρκωτικά.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου.

2. Συνελήφθη χθες (18-12-2013) αργά το απόγευμα, στα Λεχαινά, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λεχαινών, ένας 36χρονος Βούλγαρος σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη Αλιεία στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας ενώ από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν μια φουσκωτή βάρκα, δυο σάκοι με δίχτυα και δυο κουπιά.

3. Συνελήφθη χθες (18-12-2013) το πρωί, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Μεσολογγίου, ένας ημεδαπός άνδρας, ηλικίας 42 ετών καθότι σε έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί στην οικία του, στην Άνω Βασιλική Μεσολογγίου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρήκαν και κατέσχεσαν δυο ξιφολόγχες και ένα δελτίο ταυτότητας 29χρονου ημεδαπού για το όποιο πριν δυο χρόνια είχε δηλωθεί απώλεια από τον κάτοχο του στο Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου.

4.Συνελλήφθησαν χθες το μεσημέρι, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, τέσσερις ημεδαπές Ρομά, ηλικίας 15,15,13 και 13 ετών καθότι προσποιούμενες τις πελάτισσες μετέβηκαν σε κατάστημα super market στη Πάτρα, και αφαίρεσαν από τις προθήκες προϊόντα αξίας 60 ευρώ τα οποία έκρυψαν μέσα στα ρούχα τους.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των τεσσάρων ανηλίκων θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πατρών.

5. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Αιγίου για τον εντοπισμό 34χρονου ημεδαπού ο οποίος χθες (18-12-2013) το απόγευμα, κοντά στα Κτελ του Αιγίου, επιτέθηκε σε 61χρονη ημεδαπή αφαιρώντας την τσάντα της που περιείχε το χρηματικό πόσο των 2.500 ευρώ.



Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων στον Πύργο

Οι δράστες αποσπούσαν χρήματα από τους ηλικιωμένους επικαλούμενοι δήθεν οικονομικές οφειλές συγγενών τους

Εξιχνιάστηκαν, μετά από συστηματική έρευνα, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, τέσσερις περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων. Δράστες είναι δύο ημεδαποί, ένας 21χρονος άνδρας και μία 36χρονη γυναίκα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη περιπτώσεων απάτης κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, οι δράστες, προσέγγιζαν ηλικιωμένα άτομα, τα οποία έπειθαν, ότι είναι ασφαλιστές συγγενικών τους προσώπων και τους χρωστούν χρήματα για εξόφληση δόσεων ή αγορών που δήθεν είχαν πραγματοποιήσει. Ενεργώντας με τη συγκεκριμένη μέθοδο οι δύο δράστες :

  • Την 28-4-2012 το πρωί, στην Μυρτιά Ηλείας, έπεισαν 83χρονο ημεδαπό να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ και εν συνεχεία με το πρόσχημα να του παραδώσουν εξοφλητικό τιμολόγιο ασφαλιστηρίου συμβολαίου, επιβιβάστηκε στο όχημα τους όπου κατά τη διαδρομή τον αποβίβασαν από το αυτοκίνητο αφαιρώντας του το χρηματικό ποσό των 2500 ευρώ.
  • Την 13-7-2012 το πρωί, στον Πύργο, έπεισαν 72χρονη ημεδαπή, να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ για υποτιθέμενη οικονομική οφειλή αγοράς ασφαλιστηρίου συμβολαίου του γιού της.
  • Την 3-8-2013 το μεσημέρι, στον Πύργο, έπεισαν 87χρονο ημεδαπό, να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των 580 ευρώ για υποτιθέμενη οικονομική οφειλή αγοράς ασφαλιστηρίου συμβολαίου του γιού του.
  • Την 3-8-2013 το μεσημέρι, στον Πύργο, έπεισαν 93χρονο ημεδαπό, να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των 180 ευρώ για υποτιθέμενη οικονομική οφειλή αγοράς φαρμάκων του γαμπρού του.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δύο δραστών θα υποβληθεί άμεσα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηλείας.
 ***
 Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το φαινόμενο εξαπάτησης ατόμων από επιτήδειους

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της πρόληψης του φαινομένου εξαπάτησης ατόμων, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, συνιστά – παρακαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους :

  • « Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα.
  • Σε περιπτώσεις που οι άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκεται πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  •  Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Παράλληλα ενημερώνουμε τους πολίτες ότι οι δράστες για την πραγματοποίηση της απάτης χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία :
  • Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.
  • Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.
  • Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.
  • Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.
  • Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.
***
ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΠΑΓΕΤΩΝ

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α. Δ. ΠΕΛΛΑΣ
Επ.Ο. Άρνισσας - Βόρρας, από 9ο χλμ. έως Χ/Κ Βόρρας.

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α. Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ.Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 28ο χλμ.
Α. Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Επ.Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 30ο χλμ.

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α. Δ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Επ.Ο. Αμφίκλειας – Παρνασσού, από 12ο χλμ. έως Χ/Κ.

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α. Δ. ΑΧΑΙΑΣ
Επ.Ο. Τ.Κ Περιστέρας Ακράτας – έως Χ/Κ Καλαβρύτων.


Η Ελληνική Αστυνομία παρέδωσε σήμερα τρόφιμα στην «Κιβωτό του Κόσμου»
Την παράδοση πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Σώματος στον ιδρυτή του Οργανισμού πατέρα Αντώνιο, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και ευχές
Στην «Κιβωτό του Κόσμου» παρέδωσε σήμερα (18-12-2013) τρόφιμα αντιπροσωπεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ως μια συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αναγνώρισης της προσφοράς και του έργου της.
Τις εγκαταστάσεις της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Κολωνό, επισκέφθηκαν το πρωί, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οργάνωσης & Ανθρωπίνου Δυναμικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Γεώργιος Νίτσας, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας, μαζί με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, Ταξίαρχο Γεώργιο Αρκουμάνη και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων του Αρχηγείου, κ. Αλέξανδρο Γεροχρήστο.
Τα τρόφιμα, που διατέθηκαν για τις ανάγκες των παιδιών της «Κιβωτού», παραδόθηκαν στον ιδρυτή του Οργανισμού πατέρα Αντώνιο, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και ευχές. 

 



Κλιμακώνεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των μέτρων ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας εντατικοποιούν τις δράσεις τους με την κλιμάκωση των προγραμμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης, σε όλη τη χώρα, ώστε να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις αυξημένες απαιτήσεις της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, έχει απευθύνει σε όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες ειδικότερες εντολές και κατευθύνσεις για διαρκή επαγρύπνηση, αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση, καθώς και ενισχυμένη ανάπτυξη όλων των δράσεων τάξης και ασφάλειας, στο σύνολο της χώρας.

Ο σχεδιασμός αυτός, μαζί με τα αυξημένα μέτρα οδικής ασφαλείας που εφαρμόζονται ήδη σε όλη την επικράτεια, έχει ως στόχο την προληπτική και αποτρεπτική παρουσία της Αστυνομίας και την αποτελεσματική παρέμβαση της, όπου απαιτείται.

Το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού και των μέσων όλων των Υπηρεσιών, με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, θα διατεθεί όλο αυτό το διάστημα για την υλοποίηση του σχεδιασμού, με βάση τις ειδικότερες οδηγίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες, που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Ενδεικτικά, από τώρα και σε όλο το διάστημα της εορταστικής περιόδου:

  • εντατικοποιούνται οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες τάξης και ασφάλειας για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών, ιδίως ληστειών και κλοπών σε βάρος πολιτών. Οι περιπολίες αυτές είναι αυξημένες σε επιβατικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, σε υπαίθριες αγορές και στους λοιπούς χώρους, όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση ατόμων,
  • λαμβάνονται συστηματικά μέτρα επιτήρησης στόχων οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως Τραπεζικά καταστήματα και Ταχυδρομεία, Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια, Δημόσια Ταμεία, Εφορίες κ.λπ., καθώς και των ευρύτερων χώρων, όπου πραγματοποιούνται χρηματαποστολές ή κινούνται ταχυδρομικοί διανομείς, οι οποίοι τις ημέρες αυτές διακινούν μεγάλα χρηματικά ποσά για πληρωμές,
  • ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και για την επιτήρηση καταστημάτων, όπως σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, ειδών δώρων, παιχνιδιών κ.λπ., όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση πολιτών,
  • εντατικοποιούνται οι έλεγχοι αστυνομικής αρμοδιότητας στα δημόσια κέντρα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στους ελέγχους για την προστασία των ανηλίκων σε καταστήματα πώλησης οινοπνευματωδών ποτών ή χώρους διενέργειας παράνομων ηλεκτρονικών και λοιπών τυχερών παιγνίων
  • διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου του παραεμπορίου (διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων εποχιακών ειδών, παιχνιδιών, ειδών ένδυσης-υπόδησης κ.λπ.) κυρίως σε λαϊκές αγορές, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, κεντρικές οδούς και πλατείες, ιερούς ναούς, σταθμούς μέσων μεταφοράς κ.λ.π.
  • διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι σε περιοχές χειμερινού τουριστικού ενδιαφέροντος (χιονοδρομικά κέντρα, αρχαιολογικούς χώρους, προσφιλείς προορισμούς κ.α.)
  • λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα τάξης και ασφαλείας σε εορταστικές εκδηλώσεις (θρησκευτικές, πολιτιστικές κ.α.) καθώς και σε λοιπούς χώρους, όπου μετακινείται μεγάλος αριθμός επισκεπτών.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει σχεδιάσει - καταρτίσει ανάλογο επιχειρησιακό πλάνο για τη διενέργεια εξειδικευμένων ελέγχων σε αγορές και καταστήματα και γενικότερα σε επιχειρήσεις αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, διακίνησης και εμπορίας ειδών και αγαθών.

Κατά τους ελέγχους αυτούς ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στις παραβάσεις σχετικά με τον Φ.Π.Α., τις αποδείξεις και τα λοιπά παραστατικά διακίνησης, εμπορίας ειδών και παροχής υπηρεσιών, καθώς και στις περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.







Η επιχειρησιακή εφαρμογή των μέτρων, που κλιμακώνεται σταδιακά σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνει επίσης τη συνδρομή της Αστυνομίας σε άλλες Υπηρεσίες και Φορείς της Πολιτείας, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ενδεχόμενα προβλήματα, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου (καιρικά φαινόμενα, κ.λπ.).

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή το ότι το διάστημα αυτό αρκετοί πολίτες θα μετακινηθούν για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, υπενθυμίζει ορισμένες βασικές χρήσιμες συμβουλές.

Φεύγοντας από το σπίτι

  • Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
  • Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
  • Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
  • Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
  • Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µη δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
  • Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.
  • Ενεργοποιείστε, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
  • Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
  • Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνομικό Τµήµα της περιοχής σας.
  • Σε περίπτωση κλοπής, ειδοποιήστε το "100" ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.



Στο ταξίδι

  • Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.
  • Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.
  • Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.
  • Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ) με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
  • Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.
  • Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
  • Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή

  • Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο - διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
  • Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στη διασκέδαση

  • Στη διασκέδασή σας σε Κέντρα - Bar - Καφετερίες - Εστιατόρια - υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, την τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

 Στα Καιρικά Φαινόμενα

Σε περίπτωση εντόνων καιρικών φαινόμενων, παρακαλούνται όπως οι πολίτες, καθώς και οι χρήστες του οδικού δικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη κίνησή τους. Κυρίως να προσέχουν:

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλεως

  • φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου,
  • προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων,
  • ελέγξτε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας,
  • βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα,
  • φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες,
  • φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών.

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε μέσα στην πόλη:

  • προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθήστε τις υποδείξεις των Τροχονόμων.
  • αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε περίπτωση που αποκλειστείτε

  • παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα
  • τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες.
  • εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

 Επίσης, στην επίσημη Ιστοσελίδα (site) της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr μπορείτε να βρείτε αρκετές χρήσιμες θεματικές συμβουλές για: