«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε ένοπλες ληστείες στη Πάτρα

Συνελήφθησαν πέντε συνολικά άτομα, μεταξύ των όποιων και ο αρχηγός της εγκληματικής ομάδας ενώ έχει ταυτοποιηθεί ακόμα ένας δράστης ο οποίος και αναζητείται

  Ένας από τους συλληφθέντες, κατά την προσπάθεια ακινητοποίησης του μετά από ένοπλη ληστεία, πυροβόλησε και τραυμάτισε στο πόδι ένα 57χρονο πολίτη

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας αξιοποιήθηκαν στοιχεία τα οποία είχαν συλλεχθεί από συστηματικές και ενδελεχείς έρευνες της Ασφάλειας Πατρών για την εξιχνίαση ληστειών σε καταστήματα της πόλης, ενώ καθοριστική ήταν και η συμβολή των πολιτών

Από την έως τώρα έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν εξιχνιαστεί...
δέκα ένοπλες ληστείες σε καταστήματα της Πάτρας

Τέσσερις από τους συλληφθέντες είναι στρατιώτες που υπηρετούσαν σε στρατόπεδο της περιοχής και οργάνωναν τις ληστείες,τις οποίες διέπρατταν τις ημέρες εξόδου τους

 Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών, εγκληματική ομάδα που διέπραττε το τελευταίο μήνα ένοπλες ληστείες σε καταστήματα της Πάτρας.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν ύστερα από ένοπλη ληστεία που πραγματοποιήθηκε και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που ακολούθησε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών, πέντε ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 23, 22, 21, 21 και 21 ετών.

Για την ταυτοποίηση, τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, οι αστυνομικοί αξιοποίησαν στοιχεία τα οποία είχαν συλλεχθεί προανακριτικά από τις ληστείες που είχαν πραγματοποιηθεί, ενώ καθοριστική για τη σύλληψη του ενός δράστη ήταν και η συμβολή των πολιτών.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των συλληφθέντων, περιλαμβάνει τα κατά περίσταση αδικήματα, της συγκρότησης – ένταξης σε εγκληματική ομάδα, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της διάπραξης ληστειών κατά συναυτουργία και κατά εξακολούθηση καθώς και της παράνομης κατοχής όπλων και ναρκωτικών.

Για εμπλοκή του στην εγκληματική ομάδα, κατηγορείται ένας ακόμα ημεδαπός άνδρας, ηλικίας 24 ετών, τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται από τις Αρχές.

Ειδικότερα την 20-12-2013 αργά το βράδυ, στη Πάτρα, ο 22χρονος φορώντας κουκούλα τύπου full – face, πυροβόλησε δυο φορές στον αέρα για εκφοβισμό και στη συνέχεια επιτέθηκε σε 46χρονη υπάλληλο super market την οποία αφού απείλησε με το όπλο και την χτύπησε με την λαβή του στο πρόσωπο, της αφαίρεσε το χρηματικό πόσο των 3.800 ευρώ.

Κατά τη διαφυγή του, ο δράστης έγινε αντιληπτός από διερχόμενο πολίτη ηλικίας 57 ετών, στην προσπάθεια του οποίου να τον ακινητοποιήσει, ο 22χρονος τον πυροβόλησε, με ανθρωποκτόνο πρόθεση, τραυματίζοντας τον στο αριστερό γόνατο.

Ο δράστης έπειτα συνεπλάκη με 24χρονο φοιτητή, ο οποίος αντιλήφθηκε το περιστατικό, ενώ ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι έσπευσαν άμεσα στο σημείο.

Σε σωματική έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί στον 22χρονο, κατά τη σύλληψη του, βρήκαν και κατέσχεσαν ένα εξάσφαιρο περίστροφο με ένα φυσίγγιο και πέντε πυροδοτημένους κάλυκες στο βυκίο, ένα τσαντάκι μέσης, ένα μαύρο παντελόνι που φορούσε πάνω από τον τζιν παντελόνι του, μια κουκούλα full face και ένα μάλλινο γάντι με κομμένες τις άκρες των δακτύλων.

Τον συλληφθέντα ανέμενε σε κοντινή απόσταση με μοτοποδήλατο ο 23χρονος συνεργός του, ο οποίος διέφυγε μετά τη σύλληψη του 22χρονου, ενώ στη περιοχή του Δασυλλίου τους δυο αυτουργούς της ληστείας, ανέμενε με αυτοκίνητο ένας από τους 21χρονους συνεργούς τους, προκειμένου κατά τη διαφυγή τους να αλλάξουν όχημα δυσχεραίνοντας τον εντοπισμό τους από την Αστυνομία.

Ο 57χρονος μεταφέρθηκε άμεσα, με σταθμό του ΕΚΑΒ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών « Παναγία η Βοήθεια » στο Ρίο, όπου και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

Για τη διερεύνηση του περιστατικού και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση στοιχείων, που είχαν συλλεχθεί από τις συστηματικές και ενδελεχείς έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, για την εξιχνίαση των ενόπλων ληστειών σε καταστήματα της Πάτρας, ενεργήθηκε ευρεία συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση το ίδιο βράδυ και το πρωί της επόμενης μέρας (21-12-2013), κατά την οποία εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι τέσσερις δράστες.

Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι οι έξι δράστες, τον τελευταίο τουλάχιστον μήνα, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με δομημένη μορφή, διακριτούς ρόλους και συνεχή δράση, την οποία διεύθυνε ο 22χρονος με σκοπό τη διάπραξη ενόπλων ληστειών για την προσπόριση οικονομικού οφέλους.

Οι δράστες δρούσαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, έχοντας καλλυμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, είτε με κουκούλες είτε με κράνη, ενώ επέλεγαν ως στόχους καταστήματα κυρίως super market, πρατήρια υγρών καυσίμων, πρακτορεία προπό καθώς και ταχυφαγεία.

Παράλληλα, πριν από τη διάπραξη κάθε ληστείας, οι δράστες λάμβαναν μέτρα αυτοπροστασίας, προαποφασίζοντας το δρομολόγιο μετάβασης και διαφυγής τους, τα οχήματα που θα χρησιμοποιούσαν, στα οποία συχνά κάλυπταν τις πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ μετά τη διάπραξη των ενόπλων ληστειών άλλαζαν ρούχα για να είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Από την έως τώρα αστυνομική ερευνά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν εξιχνιαστεί δέκα περιπτώσεις ενόπλων ληστειών σε τρία super market, δυο βενζινάδικα, δυο παντοπωλεία και σε ένα ταχυφαγειο, αρτοποιείο και πρακτορείο προ-πο στην Πάτρα, τα Ζαρουχλεικα, την περιοχή της Πατρών-Κλάους και τα Βραχνεικα.

Υπογραμμίζεται ότι, τέσσερις από τους συλληφθέντες, είναι στρατιώτες οι οποίοι υπηρετούν σε στρατόπεδο της περιοχής και οργάνωναν τις ληστείες τις οποίες διέπρατταν κατά τις ημερομηνίες που ήταν εξοδούχοι. 
 Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και σε οχήματα του 22χρονου και των τριών 21χρονων στη Πάτρα, παρουσία της Αντιεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Πατρών, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών βρήκαν και κατέσχεσαν μεταξύ άλλων τα εξής :

•    Ένα περίστροφο τύπου ρεπλικα,
•    Ένα μακρυκαννο αεροβόλο,
•    Ένα πλαστικό όπλο τύπου πιστολιού,
•    Ένα φυσίγγιο κρότου,
•    Τρεις συσκευασίες ηρωίνης συνολικού βάρους 2,5 γραμμαρίων,
•    Ένα γυάλινο μπουκάλι με που περιείχε υγρό με την ένδειξη propiolic (testosteron),
•    Μια συναλλαγματική ύψους 350 ευρώ
•    Μια άδεια κυκλοφορίας που αφορά όχημα που δεν ανήκει στους συλληφθέντες,

Από τις έρευνες κατασχεθήκαν επίσης δύο επιβατηγά αυτοκίνητα και τρεις δίκυκλες μοτοσικλέτες – μοτοποδήλατα, τα οποία ανήκουν σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα των συλληφθέντων και χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα για τη διάπραξη των ενόπλων ληστειών.

Το συνολικό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από την παράνομη δράση τους, το τελευταίο μόνο μήνα, ξεπερνά το χρηματικό πόσο των 6.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες (22-12-2013) το πρωί, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και κρατούνται προκειμένου οδηγηθούν την Τρίτη (24-12-2013)  ενώπιον του Ανακριτή Πατρών.

Το προανακριτικό έργο και οι έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται ενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών.
Ως Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια τους δυο πολίτες οι οποίοι συνέδραμαν ουσιαστικά στη σύλληψη του 22χρονου δράστη και κατ’ επέκταση στην εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας. Η πράξη τους, το θάρρος τους, και η προσφορά προς τους προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία είναι αναμφισβήτητα άξια επαίνου και θαυμασμού.

Συνελήφθη 51χρονος για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών στην Ηλεία
Κατασχέθηκε το χρηματικό πόσο των 11.000 ευρώ

 Συνελήφθη, σήμερα (23-12-2013) το μεσημέρι, στο Βαρθολομιό Ηλείας, από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, ηλικίας 51 ετών, σε βάρος του όποιου σχηματίστηκε δικογραφία για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, οι Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου ενήργησαν έρευνα στην οικία του 51χρονου στο Βαρθολομιό, παρουσία δικαστικού λειτουργού, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν μια συσκευασία κάνναβης συνολικού βάρους 10 γραμμαρίων και το χρηματικό πόσο των 11.000 ευρώ για το όποιο δεν κατείχε κανένα νόμιμο παραστατικό.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας ενώ οι έρευνες για την προέλευση του χρηματικού πόσου συνεχίζονται.

Δώρα και διάφορα είδη παρέδωσε η Ελληνική Αστυνομία στα παιδιά του «χωριού SOS»
Δώρα και διάφορα είδη που προορίζονται για τις ανάγκες του παιδικού χωριού SOS στη Βάρη παραδόθηκαν σήμερα από αντιπροσωπεία της Ελληνικής Αστυνομίας, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Αναστάσιος Λάσκαρης, ο οποίος παρέδωσε τα είδη στους υπευθύνους του παιδικού χωριού.
Η συγκέντρωση των δώρων και των ειδών αποτελεί πρωτοβουλία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή η Φυσική Ηγεσίας της.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκδίδεται η παρούσα Ανακοίνωση, η οποία υπέχει θέση αποκατάστασης Αντιστράτηγου (ε.α.) της Ελληνικής Αστυνομίας, πρώην Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. 
Συγκεκριμένα, αρχές τρέχοντος έτους διενεργήθηκε αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας για υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης (κύκλωμα τοκογλυφίας) και επιπρόσθετα προκαταρκτική εξέταση, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, για πιθανή  εμπλοκή κρατικών - υπηρεσιακών οργάνων.
Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας, στο πλαίσιο Προκαταρκτικής Εξέτασης που διενήργησε, δεν άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του παραπάνω Αξιωματικού, για οποιαδήποτε πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα πράξη και έθεσε τη συγκεκριμένη υπόθεση στο αρχείο, τον περασμένο Αύγουστο, μετά από σχετική έγκριση του  Εισαγγελέα Εφετών Κέρκυρας.
Η παρούσα Ανακοίνωση εκδίδεται κατ΄εφαρμογή του άρθρου 7 του Ν.2713/1999, κατόπιν αιτήσεως του  Αξιωματικού.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΠΑΓΕΤΩΝ

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α. Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ.Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 28ο χλμ.
Α. Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Επ.Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 30ο χλμ.

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α. Δ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Επ.Ο. Αμφίκλειας – Παρνασσού, από 12ο χλμ. έως Χ/Κ.