«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΑΑ

 Με αφορμή τα Δημοσιεύματα για το κλείσιμο των ΔΕΥΑ, η Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου έχει επανειλημμένα τονίσει ότι όλα συνολικά τα μέτρα που λαμβάνονται ένα στόχο υπηρετούν: να διαιωνίσουν και να αυξήσουν τα κέρδη του κεφαλαίου και να κατεβάσουν την τιμή της εργατικής δύναμης όσο πιο χαμηλά, γίνεται.  Σήμερα γίνεται ακόμα πιο κατανοητό αυτό που ξεκάθαρα εδώ και χρόνια έχουμε πει, ότι η Τοπική Διοίκηση, ως κομμάτι του αστικού κράτους, αποτελεί φορέα αυτής της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα.

Η ισχύουσα διοικητική δομή της χώρας, ο λεγόμενος «Καλλικράτης», αποτελεί ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής ενίσχυσης του κεφαλαίου, επομένως και της υλοποίησης κάθε παρόντος ή μελλοντικού μνημονίου.

Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν έφερνε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», ήταν σαφής ως προς τους στόχους και το ρόλο της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής. Πολύ συγκεκριμένα, έγραφε το κείμενο του σχεδίου ανάμεσα σε άλλα: «...ήταν απόφασή μας, η νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που έχουμε καταθέσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΜΕ ΤΟ ΟΥΛΟ
Δηλαδή, η καρατόμηση μισθών και συντάξεων, η αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων,  η εμπορευματοποίηση των τομέων Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια και το νερό, το ξεπούλημα όποιας δημόσιας γης έχει απομείνει, ήταν σε  απόλυτη γνώση της Δημοτικής Αρχής, της παράταξης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο και όσων σήμερα «κάνουν» πως δεν ξέρουν τίποτα για το «φόνο»….


ΤΟ «ΕΡΓΑΛΕΙΟ» ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ΕΙΝΑΙ ΜΟΧΛΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ.

O «Καλλικράτης» είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της κυρίαρχης πολιτικής. Μερικές αναφορές στον αστικό Τύπο δίνουν ένα στίγμα.  Λένε: «Το μελλοντικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας περνά από τους δήμους και τις εκλεγμένες περιφερειακές διοικήσεις».

ΕΝΝΟΟΥΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ.

Εννοούν, νέα πεδία για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Άλλωστε, με τον «Καλλικράτη» δημιουργήθηκαν ισχυροί σε μέγεθος και πληθυσμό μηχανισμοί που δημιουργούν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο δράσης για τους επιχειρηματίες. Δημιουργήθηκαν  με τον τρόπο αυτό οι προϋποθέσεις επιχειρησιακής ικανότητας της τοπικής και κυρίως της περιφερειακής διοίκησης για συνεργασίες με μονοπωλιακούς ομίλους που....
θα αναλαμβάνουν δημόσια έργα υποδομής και τομείς όπως ενέργεια, μεταφορές, ύδρευση, απορρίμματα, πρόνοια.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποκομιδή και διαχείριση σκουπιδιών με ΣΔΙΤ, που η Δημοτική Αρχή σύσσωμη πλην Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισε και στήριξε.    

Αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες για κερδοφορία του κεφαλαίου σε νέους τομείς, έρχονται να δέσουν με τις αλλαγές στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, αφού οι κεφαλαιοκράτες βγαίνουν διπλά κερδισμένοι συγκεντρώνοντας αφενός στα χέρια τους νέα πεδία δραστηριότητας και  επενδύοντας αφετέρου με μικρότερο κόστος από ότι παλιότερα,
            Τώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε συστράτευση των εργαζομένων στο Δήμο, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και τις συσπειρώσεις του.
Τώρα χρειάζεται να βγουν συμπεράσματα για τους στόχους της αντιλαϊκής  πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που διαχρονικά υλοποιεί τις κατευθύνσεις της λυκοσυμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένωσης των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου.
Δεν είναι «παρανοϊκή» αυτή η πολιτική και οι επιλογές τους. Είναι ξεκάθαρα αντιλαϊκή, και το κύριο: είναι συνειδητή επιλογή στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν είναι άμοιρη ευθυνών αλλά ίσα - ίσα υλοποιεί κατά γράμμα στο Δήμο την αποστολή που της επιφύλαξαν, στηρίζει διαχρονικά την αντιλαϊκή αυτή πολιτική, αυξάνει τα τέλη ύδρευσης και δημιουργεί βήμα – βήμα τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.
Για την ιστορία:  Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι δρομολογημένη εδώ και είκοσι χρόνια, αρκετά πριν την εκδήλωση της παρούσας καπιταλιστικής κρίσης, πριν τα μνημόνια και την τρόικα. Τώρα με πρόσχημα την κρίση προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στο ξεπούλημα ΔΕΥΑ στο μεγάλο κεφάλαιο. Η πείρα από την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης και της αποχέτευσης σε άλλες χώρες μας αποκαλύπτει ότι οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους εργαζόμενους και το λαό.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΥΑ, ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΣΩΤΗΡΕΣ». ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΧΑΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟΥ. ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟ Π.Α.ΜΕ. ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ «ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ» ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΠΛΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ  «ΑΡΜΟΔΙΟΙ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ.
Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, είτε περιφέρονται με τον μανδύα της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, είτε με τον μανδύα άλλων σχημάτων, όπως αυτό της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ανατροπής», που φόρεσαν στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ. (Θα υπάρξει νέα  ανακοίνωση γι’αυτό) 

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Μπροστά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης μόνο η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης σε γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ικανοποίηση των αναγκών μας. Φτάνει να πιστέψουμε στη δύναμή μας και να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας.

Οι  εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν μαζί με το ταξικό οργανωμένο κίνημα,  σε γραμμή ανυπακοής – απειθαρχίας και σύγκρουσης με την πολιτική κυβέρνησης - αστικών κομμάτων - τρόικας, ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, για την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών. Η ΛΑ.Σ. Αγρινίου συνδυασμός τον οποίο στηρίζει το ΚΚΕ, δεν θα πάψει στιγμή να αναδεικνύει τη ρίζα των προβλημάτων αυτών και να στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων, με στόχο την ανατροπή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής στα δικαιώματα και στις ανάγκες του λαού.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΕΥΑ.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

ΑΓΡΙΝΙΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2013