«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

"Εγκαίνια 1ου Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου"

 Άνοιξε με μεγάλη επιτυχία τις πύλες του την Παρασκευή 1 Ιουνίου, το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου, με την παρουσία  πολλών επισήμων, μελών φωτογραφικών Λεσχών και πλήθος κόσμου, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο. Ένα σημαντικό φωτογραφικό γεγονός όχι μόνο για την πρωτεύουσα του νομού μας αλλά και για όλη την δυτική Ελλάδα, αφού για δέκα ημέρες, στους όμορφους εκθεσιακούς χώρους της πόλης Φωτογραφικές Λέσχες συμμετέχουν με τα έργα τους και...
αναδεικνύουν την πλούσια φωτογραφική τους δουλειά!
Η «ψυχή» του Φεστιβάλ, φωτογράφος Βασίλης Αρτίκος και τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου, κατάφεραν να διοργανώσουν με πολλή εθελοντική δουλειά και αρκετό μεράκι,  μια γιορτή της φωτογραφίας  αντάξια σε συμμετοχή και οργάνωση παρεμφερών σημαντικών γεγονότων που γίνονται στην χώρα μας!
 Την βραδιά των εγκαινίων οι ομιλητές, στους σύντομους χαιρετισμούς τους τόνισαν την σπουδαιότητα της διοργάνωσης η οποία πρέπει να υποστηριχθεί και να  εδραιωθεί ως μόνιμος θεσμός που θα προσελκύει καλλιτέχνες και ταλαντούχους φωτογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, κ. Π. Κατσούλης, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την οργάνωση των εκθέσεων και των παράλληλων εκδηλώσεων, εξέφρασε την υποστήριξη του Δήμου για το Φεστιβάλ,  έδωσε τα συγχαρητήριά του προς τους διοργανωτές και ευχήθηκε το Φεστιβάλ Φωτογραφίας να αποτελέσει για την πόλη μας μια διοργάνωση με πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό χαρακτήρα!
 Ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου κ. Βαγγέλης Πολίτης Στεργίου ανέφερε ότι η δημιουργικότητα, η φαντασία, η καλλιτεχνική ευαισθησία και η συλλογική προσπάθεια, αποτελούν τα κύρια συστατικά για την επιτυχία και την καθιέρωση του νέου θεσμού που πάει να γεννηθεί. Η ανάδειξη μέσα από τη φωτογραφική οπτική του μοναδικού Μεσολογγίτικου τοπίου, που προσελκύει και προκαλεί, δίνει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς και στα μέλη της κοινότητας του Ιδρύματός μας, για συνεύρεση, ενεργή συμμετοχή και προσέγγιση της φωτογραφικής τέχνης και τεχνικής. Συγχαρητήρια στη «Φωτο-Λε-Με» και στον εμπνευστή της, αγαπητό φίλο και συνεργάτη Βασίλη Αρτίκο, γι’ αυτή τους την πρωτοβουλία, την οποία ένθερμα στηρίζουμε ευελπιστώντας στη θεσμική της καθιέρωση και με τη δική μας συμβολή.
 Ο ιδρυτής του Μουσείου της «Διεξόδου» κ. Νίκος Π. Κορδόσης, είπε ότι με ιδιαίτερη χαρά  οι συνεργάτες της «Διεξόδου» και ο ίδιος  αποδέχτηκαν την πρόταση του φίλου και Προέδρου της ΦΩΤΟΛΕΜΕ  Βασίλη Αρτίκου να φιλοξενηθεί στο Μουσείο μια εκ των εκθέσεων  του  Φεστιβάλ  Φωτογραφίας.
Σήμερα , λοιπόν,  που το πάθος του για την τέχνη αλλά και την τεχνική της φωτογραφίας  τον έχει οδηγήσει   από τις ατραπούς της «μικρής» πόλης  σε  λεωφόρους  πολιτισμού,   η χαρά  μας έχει μετατραπεί σε συγκίνηση και η πρότασή του για συνεργασία μέσω της πολυδραστήριας   Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου  και των φιλότεχνων μελών της  αποτελούσε στην πραγματικότητα για μας μια ευχάριστη …. «διαταγή»    στην οποία  χωρίς δεύτερη σκέψη υπακούσαμε.
 Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Αριστείδης Καβάγιας που από την πρώτη στιγμή βοήθησε οικονομικά και τεχνικά την διοργάνωση δήλωσε ότι, αυτές οι σημαντικές πολιτιστικές προσπάθειες  αναβαθμίζουν και προωθούν τον πολιτισμό της πόλης ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αναδειχθούν  σε εκδηλώσεις πανελλήνιου ενδιαφέροντος.
Ο Βασίλης Αρτίκος, φανερά συγκινημένος είπε ότι η ιδέα για την διοργάνωση του Φεστιβάλ ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης τα οποία κατάφεραν να φέρουν σε πέρας ένα φιλόδοξο εγχείρημα και να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην περιοχή μας μια πολύπλευρη πολιτιστική εκδήλωση. Ευχαρίστησε μεταξύ άλλων όλες τις Φωτογραφικές Λέσχες που συμμετέχουν και τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχισθεί και κάλεσε τους τοπικούς φορείς να την στηρίξουν.
 Ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Πρακτορείου Reuters Γιάννης Μπεχράκης, ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε σαν ο Καλύτερος Φωτογράφος από την Αμερικάνικη Ένωση Φωτορεπόρτερ, εγκαινιάζοντας το Φεστιβάλ, δήλωσε ότι με μεγάλη χαρά δέχτηκε να παρευρεθεί σε αυτό  και να παρουσιάσει σε φωτογράφους και κοινό μέρος από την πρόσφατη δουλειά του με θέμα «την Αραβική Άνοιξη» και ταυτόχρονα ως «μαχόμενος» φωτογράφος  να μεταδώσει την πλούσια εμπειρία του στους φίλους της φωτογραφίας.
Ακολούθησε αμέσως μετά η συναυλία με τους σπουδαίους BLUES WIRE οι οποίοι ενθουσίασαν το κοινό που έδωσε το παρών στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Το Σάββατο το πρωί οι επισκέπτες και τα μέλη των Φωτογραφικών Λεσχών επισκέφθηκαν τους εκθεσιακούς χώρους στο Μουσείο Τρικούπη, στην Πινακοθήκη «Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου», στον πολυχώρο AVANT GARDE, και στο Μουσείο της ΔΙΕΞΟΔΟΥ για να δουν τις αντίστοιχες εκθέσεις.
Κατόπιν με λεωφορείο του δήμου Μεσολογγίου οι επισκέπτες  επισκέφθηκαν το Μουσείο Χαρακτικής «ΒΑΣΩΣ ΚΑΤΡΑΚΗ» στο γραφικό Αιτωλικό, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της όμορφης κωμόπολης!
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φωτογραφίας συνεχίζεται ως εξής:

Κυριακή 3 Ιουνίου  έως και την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012
Τα μέλη της Φωτογραφικής  Λέσχης  Μεσολογγίου ξεναγούν  τους φίλους  επισκέπτες φωτογράφους  στο πανηγύρι του Αη Συμιού  καθώς  και στα αξιοθέατα της  Ιερής Πόλης και στη περίφημη λιμνοθάλασσα της.
Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου
21.30      Προβολή φωτογραφιών του καταξιωμένου Έλληνα φωτογράφου Λουκά Βασιλικού.
22.30      Συναυλία της μπάντας  "Μηδέν Άγαν", με Έντεχνο & λαϊκό ρεπερτόριο.
Οι εκθέσεις φιλοξενούνται σε εκθεσιακούς χώρους υψηλής αισθητικής όπως το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου, ο πολυχώρος «Avant Garde», το Μουσείο Χαρακτικής «Βάσως Κατράκη» στο Αιτωλικό, καθώς και στο χώρο του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου.
Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ:  www.photofestivalmes.com
Η είσοδος στις δράσεις του Φεστιβάλ  είναι ελεύθερη για το κοινό.
Μεσολόγγι 03-06-12
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
www.photofestivalmes.com

 Γ.Π.