«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Η «φαρμακερή» πολιτική τους και το δικό μας αντίδοτο


Η  Ελλάδα του ευρώ και της ανάπτυξης, του χρηματιστηρίου και  της ισχυρής οικονομίας, με τα μεγάλα φαραωνικά και άχρηστα έργα  των ολυμπιακών αγώνων, του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων πολύ γρήγορα έδωσε τη θέση της στην Ελλάδα του μνημονίου και της χρεοκρατίας.
 Οι χιλιάδες αυτοκτονίες, τα κλειστά σχολεία με τα υποσιτιζόμενα παιδιά, οι διαρκώς αυξανόμενοι άνεργοι, τα λουκέτα των μικρών μαγαζιών, η φυγή των νέων ανθρώπων  προς άλλες χώρες συνθέτουν το νέο εφιαλτικό τοπίο της χώρας.
Στα κοινωνικά ερείπια που αφήνουν πίσω τους οι σωτήρες του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και των άλλων εξαπτερυγών τους μετά το πλιάτσικο σε μια νύχτα με...
το περίφημο κούρεμα  των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των  νοσοκομείων έρχεται να προστεθεί τον τελευταίο καιρό και η πλήρης κατάρρευση του συστήματος υγείας με την υπολειτουργία όλων των δομών του. Η απρόσκοπτη με μικρή συμμετοχή ή και δωρεάν παροχή φαρμάκων ειδικά σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών όπως οι ψυχικά πάσχοντες, οι νεφροπαθείς και οι καρκινοπαθείς αποτελεί παρελθόν. Σήμερα εκατομμύρια συμπολίτες μας καλούνται  να βάλουν βαθειά το χέρι στη τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσουν το φάρμακο, το πολυτιμότερο αγαθό, μετά την τροφή και το νερό, για την επιβίωσή τους. Πόσοι και ως πότε όμως θα μπορούν να ανταποκρίνονται σε αυτές τους τις ανάγκες;  Είναι προφανές ότι όσο η χώρα θα βρίσκεται υπό την ομηρία της τρόικας αλλά κι όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτή, η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε θα τείνει να πάρει διαστάσεις γενοκτονίας. Το αμείλικτο ερώτημα που βάζει πλέον η ίδια η ζωή είναι αν υπάρχει άλλος δρόμος.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εδώ και δυο χρόνια δίνει τη δική της μάχη και στο χώρο της υγείας. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τα πράγματα αν δεν έρθουμε σε σύγκρουση με το σύστημα της μίζας, με το φακελάκι, και το καρτέλ του ιατροβιομηχανικού συμπλέγματος που διατρέχει σήμερα όλους τους χώρους και τους τομείς της υγείας. Λέμε όχι στα νοσοκομεία επιχειρήσεις με τα πεντάευρα της ντροπής και τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια. Απαιτούμε εδώ και τώρα τη δημιουργία εθνικής φαρμακοβιομηχανίας που θα εναντιώνεται στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των γεννοσήμων αντιμετωπίζοντας το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Διεκδικούμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με έμφαση στην πρόληψη και στα κοινωνικά αίτια που γεννούν την αρρώστια.  Τέλος αξιοπρέπεια για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της υγείας.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ λοιπόν στην κοινωνία αν θέλουμε να έχουμε δωρεάν, ισότιμη, καθολική και κυρίως υψηλής ποιότητας περίθαλψη  για όλους.

Τ.Ε ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΙΤΝ/ΙΑΣ