«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σχετικά με την αναγκαιότητα αλλαγής της φοιτητικής εκπροσώπησης


Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και την πρόταση για ένα νέο μοντέλο φοιτητικής εκπροσώπησης

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2011

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ζήτημα για αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, κινηθήκαμε έχοντας ως γνώμονα μόνο δύο λέξεις. Υπεύθυνη στάση. Σ’ αυτή τη λογική καταθέσαμε στην πανεπιστημιακή κοινότητα ένα σύνολο τεκμηριωμένων και ρεαλιστικών προτάσεων προκειμένου να μπορέσουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να βγουν από το αδιέξοδο. Παρ’ όλα αυτά, χωρίς κανένα διάλογο με τη φοιτητική κοινότητα, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ένας νέος νόμος – πλαίσιο που δε λύνει κανένα από τα γνωστά προβλήματα των ιδρυμάτων. Αντίθετα, επιβάλλει τη φίμωση της φωνής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης για τα φοιτητικά και μόνο ζητήματα, καθώς σήμερα με το νέο νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι τους δε θα συμμετέχουν στη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους ίδιους...

          Σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια όλοι κάναμε λάθη. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης στην άσχημη εικόνα που έχει ο κόσμος για μας, όπως το περιθώριο που αφήσαμε σε διάφορους να δρουν ελεύθερα, δυσφημώντας το φοιτητικό κίνημα και οδηγώντας το με τις πράξεις τους στην απαξίωση. Ωστόσο έχουμε χρέος απέναντι στους συνομηλίκους μας να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα λάθη του παρελθόντος.

            Όραμα μας λοιπόν δε μπορεί παρά να είναι η δημιουργία ενός νέου φοιτητικού οργάνου εκπροσώπησης, το οποίο θα μπορέσει μέσα από διαφανείς διαδικασίες να ενώσει τη φωνή όλων των φοιτητών και σπουδαστών της χώρας. Πιστεύαμε και πιστεύουμε πως η φοιτητική εκπροσώπηση πρέπει να γίνεται μέσα από τους Συλλόγους Φοιτητών/Σπουδαστών και γι’ αυτό παρουσιάσαμε σήμερα μία νέα πρόταση για το πως μπορεί αυτό να γίνει ταυτόχρονα εφικτό και παραγωγικό.

            Προτείνουμε λοιπόν, τη δημιουργία ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (ΕΣΥΦ) και ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΕΣΥΣ), σε μια προσπάθεια να ενώσουμε το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα που ξεκινά από τα πανεπιστήμια και ανοίγεται στην κοινωνία.

Ειδικότερα, προτείνουμε τα εξής στάδια εκπροσώπησης:

v      Σύλλογος φοιτητών/σπουδαστών, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει κατατεθειμένο καταστατικό στο οικείο πρωτοδικείο, προσωποπαγές Διοικητικό Συμβούλιο, διαφάνεια στην διοίκηση και τα οικονομικά και πάνω από όλα σεβασμό στον εκπαιδευτικό ρόλο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.           

            Σε περίπτωση που κάποια από αυτές τις προϋποθέσεις δεν εκπληρώνεται, κανένας Σύλλογος Φοιτητών/Σπουδαστών δεν θα πρέπει να έχει δικαίωμα εκπροσώπησης στα όργανα διοίκησης. Ταυτόχρονα, προκειμένου να αποφεύγονται τα νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος, ζητάμε να επιβληθεί μέγιστη θητεία 2 ετών σε κάθε επρόσωπο φοιτητών που συμμετέχει στα όργανα διοίκησης κάθε Ιδρύματος, κάτι που άλλωστε τη φετινή χρονιά εφαρμόζουμε και ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

            Παράλληλα, προτείνουμε ίδρυση 5μελούς Επιστημονικής Επιτροπής σε κάθε σύλλογο φοιτητών/σπουδαστών, η οποία θα αναδεικνύεται μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα έχει στόχο: την ενίσχυση της επιστημονικής δραστηριότητας των φοιτητών, τη διοργάνωση ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου κάθε συλλόγου, την προώθηση δράσεων συνεργασίας των φοιτητών πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους αλλά και την παραγωγή προτάσεων που θα συνεισφέρουν στην τοπική κοινωνία.



v      Σύλλογος Φοιτητών / Σπουδαστών κάθε νομού. Σκοπός του θα είναι η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τους τοπικούς φορείς και επιμελητήρια προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ παράλληλα θα οφείλει να έχει ρόλο στη βελτίωση της σύνδεσης των φοιτητών με την αγορά εργασίας και της καταγραφής των προβλημάτων της οικείας φοιτητικής κοινότητας.



v      Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών (ΕΣΥΦ) / Εθνικό Συμβούλιο Σπουδαστών (ΕΣΥΣ), το οποίο θα έχει ως μέλη του όλα τα Δ. Σ. των τοπικών Συμβουλίων Φοιτητών/Σπουδαστών και τις εξής αρμοδιότητες:

            α.) να εκδίδει την ετήσια Πρόταση Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, β.) να εκπροσωπεί τους Έλληνες φοιτητές στην European Student’s Union και στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε., γ.) να συντάσσει έκθεση για την εναρμόνιση των ελληνικών ΑΕΙ με τις διεθνείς συνθήκες η οποία θα κοινοποιείται στον Υπουργό Παιδείας, δ.) να διεξάγει υπό την εποπτεία του τις φοιτητικές/σπουδαστικές εκλογές - οι οποίες θα πραγματοποιούνται με παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, υπό ενιαίο εκλογικό κανονισμό - αλλά και να δημοσιεύει τα αποτελέσματα αυτών, ε.) να συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Νέων και στ.) να παρουσιάζει το έργο και τις ανάγκες των Ελλήνων Φοιτητών/Σπουδαστών καλώντας παράλληλα σε κοινές λύσεις δράσεις όλες τις οργανώσεις νεολαίας.

            Για πρώτη φορά, προτείνουμε να δημιουργηθεί Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΣΥΦ/ΕΣΥΣ, το οποίο θα έχει ως βάση τις επιστημονικές επιτροπές των συλλόγων φοιτητών/σπουδαστών, (οι οποίες θα αναδεικνύονται μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο) ενώ θα συμβάλει στην επιστημονική ενδυνάμωση και τεκμηρίωση του φοιτητικού κινήματος.



            Σ’ αυτή την προσπάθεια και γνωρίζοντας τη δυναμική που μπορεί να δώσει αυτό, ζητάμε από την Πολιτεία μέσω του Υπουργείου Παιδείας να ενεργοποιήσει άμεσα και έπειτα από διάλογο, το Άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, που ορίζει πως όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σ' αυτούς, θα πρέπει να καθορίζονται μέσα από ειδικό νόμο, ο οποίος όμως ουσιαστικά ουδέποτε θεσπίστηκε.

            Είναι καιρός να επιλέξει η ελληνική Πολιτεία αν όντως επιθυμεί να υπάρχει υγιές φοιτητικό κίνημα ή επιθυμεί να το σβήσει οριστικά από το χάρτη. Εμείς βγαίνουμε μπροστά και ζητάμε την αλλαγή.

            Καλούμε λοιπόν, την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε συνάντηση, με σκοπό να της αναπτύξουμε το όραμα μας για μία νέα, διαφορετική οπτική της φοιτητικής εκπροσώπησης, την οποία έχουν ανάγκη οι νέοι άνθρωποι.

            Πάνω από όλα όμως, καλούμε όλους τους Έλληνες φοιτητές και σπουδαστές να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, ώστε να αποδείξουμε συλλογικά ότι θέλουμε να ενωθούμε σε κάτι υγειές και παραγωγικό.

Ενώνουμε τις φωνές. Προχωράμε σε αλλαγές.


Από το γραφείο Τύπου


Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2011
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της συνέντευξης τύπου:
Στις 24 Αυγούστου ήρθε προς ψήφιση και εγκρίθηκε από την ελληνική βουλή ο νέος νόμος για τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα και με αφορμή τις αλλαγές έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Άλλα σωστά και άλλα λανθασμένα. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, κινηθήκαμε από την πρώτη στιγμή που φάνηκε στον ορίζοντα η πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει σε αλλαγές, έχοντας ως γνώμονα μόνο δύο λέξεις. Υπεύθυνη στάση.
Δε μπήκαμε σε μικροπολιτικά παιχνίδια και δε βάλαμε το συνδικαλισμό πάνω από την ουσία.
            Γι’ αυτό λοιπόν, θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα τη συμβολή μας με παραγωγικές προτάσεις στις αλλαγές, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες υπόνοιες είχαμε για υπονόμευση του ρόλου των φοιτητών στα ιδρύματα από την ηγεσία του Υπουργείου.
            Θελήσαμε να προσφέρουμε αυτό που για 25 χρόνια στηρίζουν χιλιάδες φοιτητές αναδεικνύοντας μας, πρώτη δύναμη. Τις προτάσεις μας.
            Προτάσεις που κατατέθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου 2011 από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και κατά κοινή ομολογία της ακαδημαϊκής κοινότητας ήταν πέρα από τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές.
            Το διάστημα λοιπόν που ακολούθησε, δώσαμε μάχη ώστε οι προτάσεις αυτές να φτάσουν και στον πιο απλό συμφοιτητή μας, κάτι που επιβραβεύτηκε άλλωστε και στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές όπου η συμμετοχή αυξήθηκε σημαντικά στους 135.000 φοιτητές.
            Σε αναλογία μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία των ενεργών φοιτητών που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας μέσω του προγράμματος Εύδοξος, συμμετείχε στις φοιτητικές εκλογές το 54% των φοιτητών. Ποσοστό, διόλου ευκαταφρόνητο.
            Παρ’ όλα αυτά, κανένας διάλογος δεν έγινε με τη φοιτητική κοινότητα και με τον τρόπο αυτό φτάσαμε στην 24η Αυγούστου.
            Ημέρα όπου ψηφίστηκε ένας νέος νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση, με τον οποίο η Κυβέρνηση κατάφερε να έχει απέναντι της τη συντριπτική πλειοψηφία ακαδημαϊκών, φοιτητών και εργαζομένων στα ιδρύματα.
            Όπως όλοι ξέρετε, με το νόμο αυτό ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχουμε τονίσει πολλές φορές πως διαφωνούμε σε πολλά σημεία. Δε διαφωνούμε όμως για λόγους σκοπιμοτήτων, αλλά διότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δε λύνει κανένα από τα γνωστά προβλήματα των ιδρυμάτων.
            Γι’ αυτό λοιπόν έχουμε εκφράσει ανοιχτά τις διαφωνίες μας, σε αρκετά ζητήματα όπως:

§         Το νέο μοντέλο διοίκησης, το οποίο κομματικοποιεί τα ιδρύματα μετατρέποντας τα σε άλλες ΔΕΚΟ με διορισμένες διοικήσεις
            Αλλά και σε μία σειρά από μέτρα, τα οποία ναι μεν φαντάζουν εύηχα στα αυτιά των πολλών, αλλά με βάση τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, είναι τουλάχιστον υπερβολικά και εκτός πραγματικότητας. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα εξής:
§         Τη διαγραφή των φοιτητών έπειτα από ν+2 έτη αλλά και έπειτα από μη επανεγγραφή σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα.
§         Την κατάργηση της δυνατότητας εξέτασης σε όλα τα μαθήματα για τους επί πτυχίω φοιτητές ανεξάρτητα από την εξεταστική περίοδο, μέτρο το οποίο αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά την ελληνική οικογένεια
§         Τη μεταφορά της ευθύνης για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών στα Ιδρύματα, τα οποία εν μέσω συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης θα οδηγηθούν στο να υπολειτουργούν αρκετές από τις φοιτητικές εστίες αλλά και να προσφέρουν σίτιση για  ολοένα και λιγότερους.
§         Τη δυνατότητα εισαγωγής στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ φοιτητών που έχουν ολοκληρώσει σχολές μόλις διετούς φοίτησης
§         Την υποβάθμιση των ΤΕΙ, αφού δεν τους δίνεται η δυνατότητα διοργάνωσης αυτόνομων Μεταπτυχιακών προγραμμάτων και δεν επιτρέπει καν την πραγματοποίηση Διδακτορικών. Μην ξεχνάμε εδώ τη μη λύση του προβλήματος τους με τα επαγγελματικά δικαιώματα με ισότιμο και ουσιαστικό τρόπο.

            Για όλα αυτά έχουμε άλλωστε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες από την ιστοσελίδα dap.gr

            Τέλος, επιβάλει τη φίμωση της φωνής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης για τα φοιτητικά και μόνο ζητήματα καθώς σήμερα με το νέο νομος οι εκπρόσωποι τους δε θα συμμετέχουν στη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους ίδιους.
            Σ’ αυτό το σημείο, και με αφορμή τα όσα διάφοροι διοχετεύουν στον Τύπο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, θα ήθελα να τονίσω πως ήδη από το 2007 με το νόμο Γιαννάκου οι εκπρόσωποι των φοιτητών δε συμμετέχουν σε όργανα που αποφασίζουν για ζητήματα όπως η οικονομική και διοικητική διαχείριση, τα εκλεκτορικά σώματα κρίσης καθηγητών, στην προκήρυξη θέσεων  ΔΕΠ αλλά και για ερευνητικά προγράμματα. Παρά μόνο σε όσα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους φοιτητές, κάτι το οποίο άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού.
            Πρέπει λοιπόν να σταματήσει η σπέκουλα πως οι φοιτητές ελέγχουν τα ιδρύματα και έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν τις αποφάσεις τους.
            Είναι αδιανόητο για όποιον έχει μελετήσει το νόμο του 2007, να συνεχίζει να ισχυρίζεται πως οι φοιτητικές παρατάξεις καθόριζαν τα αποτελέσματα των πρυτανικών εκλογών. Ο νόμος όριζε ξεκάθαρα πως ψήφιζαν χωρίς καμία εξαίρεση όλοι οι Καθηγητές, όλοι οι φοιτητές και όλοι οι εργαζόμενοι του κάθε Ιδρύματος.
            Για παράδειγμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ψήφισαν στις τελευταίες πρυτανικές εκλογές σχεδόν 6,000 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Μπορεί να ισχυριστεί κανένας λοιπόν πως όλοι αυτοί είναι υποκινούμενοι από τις φοιτητικές παρατάξεις; Φυσικά και όχι.
            Αλλά ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν πάρει κατ’ εργολαβία τη διαστρέβλωση του ρόλου του φοιτητικού κινήματος, συνεχίζουν να αποκρύπτουν την πραγματικότητα.
            Παρ’ όλα αυτά θα σας επαναλάβω αυτό που ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λέμε από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι προτεραιότητα για μας οι πρυτανικές εκλογές. Μη στέκεστε εκεί λοιπόν.
            Για μας, μεγαλύτερη ουσία έχει η εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, ώστε να μπορούν να παρέμβουν σε ζητήματα των σπουδών τους. Όπως για παράδειγμα η καθηγητική αυθαιρεσία, η έλλειψη υποδομών, τα προγράμματα σπουδών και οι απαρχαιωμένες μέθοδοι εξέτασης.
            Από εκεί και πέρα ως νεολαία έχουμε αποδείξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια πως δεν είμαστε υπέρμαχοι των ισοπεδωτικών λογικών. Και επειδή πολλοί αναρωτιούνται αν βλέπουμε μόνο μαύρα στο νέο νόμο, θέλω να ξεκαθαρίσω και αυτό.
            Υπάρχουν φυσικά ΚΑΙ θετικά σημεία στο νέο νομοσχέδιο, τα οποία όμως χάνονται μέσα στην ευρύτερη λάθος φιλοσοφία των αλλαγών.
            Και θα μπορούσα να αναφέρω μερικά από αυτά, τα οποία ιστορικά αποτελούν δικές μας προτάσεις, διατυπωμένες μάλιστα και πρόσφατα στην Πρόταση Παιδείας η οποία δημοσιεύθηκε το Φλεβάρη του 2011 και είναι:
§         Η κατάργηση του ασύλου. Ένα ζήτημα που εδώ και χρόνια αποτελούσε πρόβλημα των ελληνικών Πανεπιστημίων αλλά και ώριμη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας. Κάτι που άλλωστε επεσήμανε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς από την πρώτη στιγμή και εν τέλει πέτυχε να επιβάλλει.
            Όταν λοιπόν εμείς ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με αφορμή τα γεγονότα της Νομικής ζητήσαμε την κατάργηση του ασύλου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εθελοτυφλούσε, αποφεύγοντας να δει το αληθινό πρόβλημα και να δώσει μία οριστική λύση.
§         Η δυνατότητα χορήγησης ιδιωτικής χρηματοδότησης στα ιδρύματα με ταυτόχρονη αξιοποίηση της περιουσίας τους.
§          Η εξωστρέφεια την οποία θα πρέπει να έχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η οποία θα μπορεί πλέον να μετουσιώνεται σε πράξη είτε με συνεργασίες με ξένα κορυφαία ιδρύματα είτε ακόμα και με την ίδρυση παραρτημάτων των ελληνικών ιδρυμάτων σε χώρες του εξωτερικού
            Φθάνοντας όμως στο σήμερα, και έχοντας να διαχειριστούμε την ψήφιση τελικά του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων, έπρεπε να λάβουμε σοβαρά υπόψη δύο πράγματα.
            Την κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, με τους μισθούς και τα εισοδήματα να συρρικνώνονται αλλά και την ίδια τη βούληση των φοιτητών, καθώς οι εποχές όπου οι αποφάσεις παίρνονταν σε κλειστά γραφεία και ο κόσμος ακολουθούσε τυφλά, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
            Η εποχή ζητά διαβούλευση με τον κόσμο, και όχι λογικές των λίγων και των ημετέρων. Αυτό άλλωστε είναι και βασικό κομμάτι της «αλλαγής νοοτροπίας», την οποία προβάλουμε τον τελευταίο χρόνο. Εμείς λοιπόν, μιλάμε με τον κόσμο, ακούμε τα προβλήματα και τις απαιτήσεις του και μαζί του συν διαμορφώνουμε τις τελικές μας θέσεις.
            Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός των Γενικών Συνελεύσεων.
            Αντίθετα λοιπόν, με όσα θέλουν διάφοροι να περάσουν, εμείς δώσαμε τη μάχη στις γενικές συνελεύσεις προκειμένου οι φοιτητές να καθορίσουν οι ίδιοι τη στάση τους και όχι οι αποκαλούμενες από το σύστημα ορισμένων Μέσων, «δυναμικές μειοψηφίες».
            Και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει.
            Οι φοιτητές αποδέχθηκαν αυτό για το οποίο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δίνει μάχες για λόγους πολιτικής αντίληψης. Τις ανοιχτές σχολές, ώστε να δοθεί η εξεταστική.
            Τα πλαίσια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, υπερψηφίστηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία των Σχολών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει - σε καμία περίπτωση – πως οπισθοχωρήσαμε από οποιεσδήποτε διεκδικήσεις μας.
            Έχουμε θέσει κόκκινες γραμμές και δε σκοπεύουμε να τις παραβιάσουμε.
            Παρ’ όλα αυτά, μέσα από όλη αυτή την αναταραχή που προκάλεσε το Υπουργείο, γεννήθηκε μία νέα κίνηση.
            Η κίνηση της Γενιάς των Φιμωμένων, η οποία εκδηλώθηκε με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που είχε συνηθίσει η ελληνική πραγματικότητα, και που ακόμα έχει πολλά να αναδείξει.
            Φυσικά, η γενιά των φιμωμένων δεν περιορίζεται στα στενά όρια ενός Πανεπιστημίου ή ενός ΤΕΙ, αλλά έχει τη βάση της στην κοινωνία. Έχει στόχο να αναδείξει μια διαφορετική γενιά ανθρώπων που αναζητούν, αυτά τα οποία κάποιοι «βολεμένοι του συστήματος» έχουν υφαρπάξει από την Ελλάδα.
            Αναζητά, ίσες ευκαιρίες και όραμα.
            Ένα όραμα, το οποίο η Γενιά του Πολυτεχνείου που κυβερνάει σήμερα τη χώρα, φρόντισε να εξαργυρώσει στις πλάτες όλου του ελληνικού λαού. Και συνεχίζει στις μέρες μας, να εξασφαλίζει την πολιτική της επιβίωση, παρασιτώντας εις βάρος των νέων ανθρώπων.
            Η προσπάθεια της Γενιάς των Φιμωμένων λοιπόν, θα συνεχιστεί και θα προσπαθήσει να επεκταθεί μέσα από ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες, απέναντι σε όλους εκείνους που ακόμα και στις ημέρες της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, συνεχίζουν να προσπαθούν να υποτιμήσούν τη γενιά μας.
            Με μαζικές κινητοποιήσεις, δημιουργικές δράσεις και πολιτικά επιχειρήματα εμείς στοχεύουμε λοιπόν να πείσουμε την ελληνική Βουλή να αλλάξει το Νόμο.
            Διότι δεν μπορούν για όλα τα άσχημα του ελληνικού Πανεπιστημίου και ΤΕΙ να ευθύνονται οι φοιτητές.
- Εμείς ήμασταν δηλαδή αυτοί που δημιουργήσαμε επί τόσα χρόνια νόμους για την Παιδεία που έμειναν στα χαρτιά;
- Εμείς ήμασταν που κρατούσαμε στα συρτάρια για πολλά χρόνια τα ερευνητικά προγράμματα προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τα δικά μας μικροκομματικά συμφέροντα;
- Ή μήπως ήμασταν εμείς που στήναμε τα εκλεκτορικά για να εκλέξουμε τους συγγενείς μας στα Ιδρύματα;
            Φυσικά και δεν ήμασταν εμείς αυτοί.
            Αντίθετα είμαστε εμείς αυτοί που επί 20 χρόνια ζητούν την αυστηρή αξιολόγηση του Διδακτικού προσωπικού, την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες για όλους τους φοιτητές.
            Αλλά ακόμα και σήμερα, είμαστε αυτοί που παρακινούν να πάει η Παιδεία ένα ακόμα βήμα παραπέρα και να δώσει λύσεις όχι μόνο σε εκπαιδευτικά ζητήματα, αλλά να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.
            Λέμε λοιπόν ξεκάθαρα πως πέρα από τα όσα λάθη περιλαμβάνει, αυτός ο νόμος είναι ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΤΟΛΜΟΣ. Δε λύνει κανένα από τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά αντίθετα, με την αδράνεια που προκαλεί, θα διογκώσει τα προβλήματα.
            Θα σας αναφέρω λοιπόν, δύο-τρία απλά πράγματα ενδεικτικά...
            Έχουμε προτείνει επανειλημμένα να συνδεθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, με την επιπλέον χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Πρέπει να υπάρξει κατάταξη των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με ουσιαστικά κριτήρια, τα οποία θα επιβραβεύουν τον άριστο και θα δίνουν κίνητρα στο μέτριο για να γίνει καλύτερος.
            Παράλληλα, σε μια εποχή που η ελληνική νεολαία μαστίζεται από την ανεργία σε ποσοστά που φτάνουν το 40%, στο νομοσχέδιο βάση του οποίου θα λειτουργούν από εδώ και πέρα, όλα τα ΑΕΙ της χώρας, δεν υπάρχουν παρά μόνο μερικές γενικόλογες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος εκ βάθρων.
§         Με απλά λόγια, δε γίνεται καμία πρόνοια για τη σύνδεση με την αγορά εργασίας.
§         Δεν υπάρχει κανένας ξεκάθαρος προσανατολισμός στις ανάγκες της αγοράς.
            Ενώ ένα ακόμη σημείο, το οποίο θα μπορούσε να δρομολογηθεί μέσω του νέου νόμου και να προσφέρει έσοδα στην ελληνική οικονομία, είναι η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστήμιων. Μια απόφαση που πρέπει επιτέλους να λάβει το ελληνικό κοινοβούλιο προκειμένου να μη στερεί από τη χώρα εκατομμύρια ευρώ που χάνονται με τη μορφή συναλλάγματος αλλά και από χιλιάδες νέους να σπουδάσουν στη χώρα τους  αυτό το οποίο επιθυμούν και πληρώνουν πανάκριβα στο εξωτερικό.
            Και προκειμένου όλοι αυτοί οι στόχοι να επιτευχθούν, πρέπει ως νέοι άνθρωποι να τους διεκδικήσουμε. Να βγει επιτέλους μπροστά η γενιά μας και να πάρει τις τύχες στα χέρια της.
            Μιλάμε όμως για μία αναγεννημένη γενιά.
            Μια νέα γενιά, που αν θέλει να διεκδικήσει το ρόλο της μέσα στην κοινωνία, οφείλει πρώτα να αποδείξει πως έχει διδαχθεί από τα λάθη των προηγούμενων.
            Λέμε όχι στη μίζα και τη συνδιαλλαγή, αλλά κυρίως δεν αναζητούμε καρέκλα για να βολευτούμε.
            Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στο μέτρο που μας αφορά όμως, αποφασίσαμε πως πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς, την δομή και την νοοτροπία μας και μετά να ζητήσουμε από τους άλλους να κάνουν παρόμοια βήματα. Θελήσαμε να επαναφέρουμε την οργάνωση μας, πίσω στο δρόμο για τον οποίο ιδρύθηκε και όχι εκεί που την ήθελαν κάποιοι προκειμένου να αποτελεί εύκολο στόχο.
            Εμείς πιστεύουμε στη μάχη για τις ιδέες και όχι σε μια μάχη για τις καρέκλες.
            Μέχρι σήμερα, κάνοντας ένα στιγμιαίο απολογισμό,  αισθάνομαι πως έχουμε πετύχει αρκετά και καθημερινά συνεχίζουμε να αλλάζουμε περισσότερα. Αυτό όμως είναι σε γενικές γραμμές και το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να μιλάμε και πάλι για ενιαία εκπροσώπηση των φοιτητών/σπουδαστών στην Ελλάδα.
            Σίγουρα όλοι κάναμε λάθη και έχουμε μερίδιο ευθύνης στην άσχημη εικόνα που έχει ο κόσμος για μας. Λάθη όπως το περιθώριο που αφήσαμε σε διάφορους να δρουν ελεύθερα, δυσφημώντας το φοιτητικό κίνημα και οδηγώντας το με τις πράξεις τους στην απαξίωση. Τόσα χρόνια ήταν αρκετά τα φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί αλλά εμείς έχουμε υποχρέωση απέναντι στη γενιά μας, να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
            Πρέπει όλοι οι φοιτητές και σπουδαστές να αντιληφθούμε πως μόνο αν δεν κάνουμε τα λάθη των μεγαλύτερων, έχουμε ελπίδα να ζήσουμε σε μια καλύτερη πατρίδα και να διεκδικήσουμε περισσότερα για τους συνομηλίκους μας.
            Καλούμε λοιπόν, όλους τους νέους ανθρώπους να δώσουμε μαζί τη μάχη για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Ανεξάρτητα από κομματικές πεποιθήσεις αλλά με μόνο προαπαιτούμενο την επιθυμία να αλλάξει το σημερινό σκηνικό της απαισιοδοξίας και της μιζέριας.
            Όραμα μας λοιπόν για το επόμενο διάστημα δε μπορεί παρά να είναι η δημιουργία ενός νέου φοιτητικού οργάνου εκπροσώπησης, που θα μπορέσει μέσα από διαφανείς διαδικασίες να ενώσει τη φωνή όλων των φοιτητών και σπουδαστών της χώρας και θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της κοινωνίας, όχι με στεγνά συνδικαλιστικό χαρακτήρα όπως τόσα χρόνια έχουμε συνηθίσει, αλλά κυρίως μέσα από ένα ευρύτερα επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο εκπροσώπησης.
            Σκεφτείτε μόνο, αν υπήρχε κάτι ισχυρό να ενώσει όλους τους Έλληνες νέους φοιτητές και σπουδαστές που σπουδάζουν σε τόσα ιδρύματα της χώρας, πόσο θα μπορούσε αυτό να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία.
            Πόσο θα μπορούσε μέσω της συνεργασίας νέων από όλη την Ελλάδα να δώσει ισχυρή ώθηση στις ιδέες, την καινοτομία και τη συνεργασία αλλά κυρίως πόσο θα ενδυνάμωνε αυτό, τους δεσμούς των νέων Ελλήνων τη στιγμή που η χώρα μας έχει ανάγκη από σημεία που την ενώνουν παρά τη διαχωρίζουν.
            Και αυτό το όραμα μπορεί και πρέπει να έρθει μέσα από υγιείς Συλλόγους Φοιτητών.
            Πιστεύαμε και πιστεύουμε πως η εκπροσώπηση των φοιτητών και σπουδαστών στα όργανα διοίκησης κάθε ιδρύματος (Γεν. Συνέλευση Τμήματος και Σχολής, Κοσμητεία, Σύγκλητο) πρέπει να γίνεται μέσα από τους Συλλόγους τους και γι’ αυτό σας παρουσιάζουμε μία νέα πρόταση για το πως μπορεί να γίνει αυτό ταυτόχρονα εφικτό αλλά και με τρόπο παραγωγικό.
            Εμείς λοιπόν ξεκινάμε την προσπάθεια για το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ και το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ. Μια προσπάθεια να ενώσουμε το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα που ξεκινά από τα πανεπιστήμια και ανοίγεται με τον καιρό στην κοινωνία. Θέληση μας, είναι να δημιουργηθεί μία νέα, ισχυρή, παραγωγική για τον τόπο και τη γενιά μας φωνή, η οποία θα συνεισφέρει με προτάσεις στις εξελίξεις που αφορούν τους νέους ανθρώπους.
            Μια ιδιότυπη σύμπραξη του πιο ζωντανού και καταρτισμένου δυναμικού της χώρας, που θα εργαστεί για να μπορούν πλέον οι νέοι άνθρωποι να μη μένουν στο περιθώριο εξ’ αιτίας ιδεολογικών αγκυλώσεων και ξεπερασμένων λογικών περιχαράκωσης.
            Φυσικά αυτό δε θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη και ούτε αναμένουμε να γίνει αποδεκτό από όλους από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του. Θα κερδίσει την αξιοπιστία του μέσα στο χρόνο αλλά κυρίως μέσω του διαφανούς και αντιπροσωπευτικού τρόπου λειτουργίας του.
            Για το λόγο αυτό λοιπόν, το νέο Συμβούλιο Φοιτητών που θα προκύψει, θα πρέπει να έχει ως μία από τις βασικές του προτεραιότητες, να αποφύγει λάθη του παρελθόντος.
            Όλοι μας λοιπόν έχουμε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Υποτιμήσαμε τη δυναμική μας και αφήσαμε την ενιαία εκπροσώπηση να απαξιωθεί. Δεν αποτελεί τιμή για κανέναν μας πως από το 1995 έχει να πραγματοποιηθεί Πανσπουδαστικό Συνέδριο, και είναι ντροπή για ολόκληρες γενιές φοιτητών να μην έχουμε καταφέρει να εκλέξουμε εκπρόσωπο μας.
            Εμείς όμως αποφασίσαμε να προχωρήσουμε. Να πάμε μπροστά, με νέα νοοτροπία και αλλαγές που θα δώσουν νέα δύναμη στη φωνή των φοιτητών.
            Έχοντας αυτό υπόψην, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θέτουμε προς συζήτηση μερικές κρίσιμες προϋποθέσεις προκειμένου αυτό το εγχείρημα να επιτύχει. Και καλούμε πάνω σε αυτές όλους τους φοιτητές να πάρουν θέση ώστε να καταλήξουμε σε ένα ευρύτερα αποδεκτό πλαίσιο.
            Ειδικότερα προτείνουμε τρεις βαθμούς εκπροσώπησης μέσω των φοιτητικών εκλογών, οι οποίες όπως θα αναφέρω παρακάτω θα αλλάξουν μορφή.
            Πρώτος βαθμός οργάνωσης, θα είναι ο Σύλλογος φοιτητών/σπουδαστών.
            Κάθε σύλλογος φοιτητών/σπουδαστών για να μπορεί να έχει δικαίωμα να συμμετέχει στο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ και στο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ θα πρέπει να εκπληρώνει μερικές σημαντικές προϋποθέσεις όπως:
§         Κατατεθειμένο καταστατικό στο οικείο πρωτοδικείο,
§         προσωποπαγή Διοικητικά Συμβούλια
§         διαφάνεια στην διοίκηση και τα οικονομικά
§         αναγνώριση από τον Οργανισμό λειτουργίας του οικείου Ιδρύματος
§         και πάνω από όλα να σέβεται τον εκπαιδευτικό ρόλο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Ταυτόχρονα, ζητάμε να επιβληθεί μέγιστη θητεία 2 ετών σε κάθε εκπρόσωπο των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του κάθε Ιδρύματος, κάτι που τη φετινή χρονιά εφαρμόζουμε και ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προκειμένου να αποφεύγονται νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος.

            Σε περίπτωση που κάποια από αυτές δεν εκπληρώνεται, το κάθε Ίδρυμα δεν θα πρέπει να αποδέχεται οποιαδήποτε συμμετοχή του Συλλόγου Φοιτητών/Σπουδαστών στα όργανα διοίκησης.

            Παράλληλα, ιδρύουμε 5μελη Επιστημονική Επιτροπή σε κάθε σύλλογο φοιτητών, η οποία λειτουργεί παράλληλα με το διοικητικό συμβούλιο, αναδεικνύεται μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο και έχει στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής δράσης των φοιτητών. Διοργανώνει το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του κάθε συλλόγου, προωθεί δράσεις επαγγελματική συνεργασίας των φοιτητών πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους και παράγει προτάσεις που θα ενισχύουν την τοπική κοινωνία.
            Δεύτερος βαθμός εκπροσώπησης θα είναι ο Φοιτητικός/Σπουδαστικός Σύλλογος κάθε νομού,
όπου με ειδικό μέτρο το οποίο θα θεσπιστεί, θα εκλέγονται από κάθε σύλλογο φοιτητών/σπουδαστών  πρώτου βαθμού, εκλέκτορες οι οποίοι θα συμμετέχουν στις διαδικασίες και θα εκλέγουν το νέο τοπικό Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού/Σπουδαστικού Συλλόγου του Νομού.
            Τα Διοικητικά Συμβούλια που θα προκύψουν, θα αποτελούν την αρχή εκπροσώπησης των φοιτητών σε κάθε νομό, θα εκλέγουν τον Πρόεδρο των φοιτητών/σπουδαστών του νομού ενώ θα είναι αυτοδίκαια τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών και του Εθνικού Συμβουλίου Σπουδαστών. Σκοπός του κάθε τοπικού Συμβουλίου Φοιτητών/Σπουδαστών θα είναι η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τους τοπικούς φορείς, τα τοπικά επιμελητήρια αλλά και γενικότερα τους επιστημονικούς συλλόγους προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ παράλληλα οφείλει να έχει ρόλο στη βελτίωση της σύνδεσης των φοιτητών με την αγορά εργασίας και την καταγραφής των προβλημάτων της οικείας φοιτητικής κοινότητας.
Τρίτος βαθμός εκπροσώπησης
            Το Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών και το Εθνικό Συμβούλιο Σπουδαστών, θα έχει ως μέλη του όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συμβουλίων Φοιτητών/Σπουδαστών κάθε Νομού και η Κεντρική Γραμματεία που θα εκλέγεται από εσωτερικές εκλογές, θα αποτελεί τον επίσημο συνομιλητή της Πολιτείας για θέματα που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση και θα έχει ένα ευρύ κοινωνικό και επιστημονικό ρόλο.
Αρμοδιότητες:
§         Η ετήσια Σύνοδος ως ανώτατο όργανο φοιτητικής/σπουδαστικής εκπροσώπησης, θα παράγει τα συμπεράσματα και θα ψηφίζει την Πρόταση Παιδείας του ΕΣΥΦ/ΕΣΥΣ.
§         ΤΟ ΕΣΥΦ/ΕΣΥΣ θα εκπροσωπεί τους Έλληνες φοιτητές στην European Student’s Union, και δια του Προέδρου του, στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε.
§         Θα είναι αρμόδιο να μεταφέρει τα συμπεράσματα της European Student’s Union ως προς την εναρμόνιση του ελληνικού Συστήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης σε σχέση με τις Διεθνείς Συνθήκες (Μπολόνια κλπ.), και να συντάσσει έκθεση που θα κοινοποιείται στον Υπουργό Παιδείας
§         Οι φοιτητικές εκλογές θα διεξάγονται υπό την εποπτεία του ΕΣΥΣ/ΕΣΥΦ παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου και υπό ενιαίο εκλογικό κανονισμό για όλους τους Συλλόγους. Οποιοσδήποτε Σύλλογος δεν εφαρμόζει αυτές τις διατάξεις, δε θα μπορεί να συμμετέχει στο ΕΣΥΦ/ΕΣΥΣ αλλά και δεν θα πρέπει να συμμετέχει και στα όργανα διοίκησης του οικείου Ιδρύματος.
§         Θα συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Νέων και θα παρουσιάζει το έργο και τις ανάγκες των Ελλήνων Φοιτητών/Σπουδαστών ενώ παράλληλα θα καλεί σε κοινές δράσεις όλες τις οργανώσεις νεολαίας, πάνω σε ζητήματα που θα επισημαίνονται μέσω των εκθέσεων από τις επιστημονικές του επιτροπές (Υγείας, Θετικών επιστημών, Οικονομικών, Τεχνολογικών Εφαρμογών και υποδομών, Κοινωνικών, Εσωτερικών & Δημόσιας Διοίκησης).
§         Θα εκδίδει έκθεση φοιτητικής αξιολόγησης (ranking) για όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η οποία θα πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου από τους φοιτητικούς συλλόγους.
§         Θα προτείνει μέσω των επιστημονικών του επιτροπών λύσεις σε προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα της νεολαίας.
§         Θα διοργανώνει σε κεντρικό επίπεδο επιστημονικούς διαγωνισμούς, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες αλλά και το ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του ΕΣΥΦ.
            Παράλληλα, δημιουργούμε για πρώτη φορά Επιστημονικό Συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών / Σπουδαστών, το οποίο θα έχει ως βάση τις επιστημονικές επιτροπές των συλλόγων φοιτητών/σπουδαστών και θα συμβάλει στην επιστημονική ενδυνάμωση και τεκμηρίωση του φοιτητικού κινήματος.
            Θα υπάρχουν 6 Επιστημονικές  Επιτροπές του ΕΣΥΦ/ΕΣΥΣ (Υγείας, Θετικών επιστημών, Οικονομικών, Τεχνολογικών Εφαρμογών και υποδομών, Κοινωνικών, Εσωτερικών & Δημόσιας Διοίκησης) και το συντονισμό καθεμιάς από αυτές, θα έχει ένας Τομεάρχης, ο οποίος θα εκλέγεται από το σύνολο των μελών της και παράλληλα θα συμμετέχει στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών και του Εθνικού Συμβουλίου Σπουδαστών. Στόχος είναι μέσω του Επιστημονικού Συμβουλίου να ενισχυθεί ο επιστημονικός ρόλος του ΕΣΥΦ/ΕΣΥΣ στην κοινωνία αλλά και να μπορέσουν οι Έλληνες φοιτητές και σπουδαστές να προσφέρουν τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις για το σύνολο της εθνικής Παιδείας  αλλά και της Πολιτείας γενικότερα.
            Ενώ παράλληλα, ξεκαθαρίζουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα διεξάγονται οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές:
§         Θέση μας είναι να διεξάγονται κάτω από την εποπτεία του ΕΣΥΦ/ΕΣΥΣ, με ενιαίο εκλογικό κανονισμό για όλη τη χώρα και παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων.

Και το λέμε ξανά με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο.

            ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΕΣΥΦ/ΕΣΥΣ και δεν πρέπει να συμμετέχει στα όργανα διοίκησης των Ιδρυμάτων.
            Σ’ αυτή την προσπάθεια και γνωρίζοντας τη δυναμική που μπορεί να δώσει αυτό, καλούμε την Πολιτεία μέσω του Υπουργείου Παιδείας να δείξει έμπρακτα την πρόθεση της να στηρίξει τη νέα γενιά με έναν απλό τρόπο.
-  Να ενεργοποιήσει άμεσα έπειτα από διάλογο, την υφιστάμενη νομοθεσία για τη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων, χωρίς καμία έκπτωση και εξαίρεση. Ειδικότερα το Άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων πως:
            «Ειδικός νόμος ορίζει όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σ' αυτούς».
            Η διάταξη αυτή ουδέποτε ενεργοποιήθηκε στην πράξη και η τύχη της λειτουργίας των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων αφέθηκε στο εθιμικό δίκαιο με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη και σήμερα όργανα εκπροσώπησης των φοιτητών και σπουδαστών χωρίς καταστατικό.
            Συνεπώς απαιτούμε από το Υπουργείο την έκδοση νόμου που θα υποχρεώνει τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους που θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, να καταθέτουν στο Πρωτοδικείο καταστατικό που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες διατάξεις για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια.
            Και ταυτόχρονα να υποχρεώσει όλα τα ιδρύματα να μην αναγνωρίζουν κανένα σύλλογο φοιτητών που δεν θα συμμορφωθεί με αυτές τις διατάξεις.
            Είναι καιρός να επιλέξει η ελληνική Πολιτεία αν όντως επιθυμεί να υπάρχει υγιές φοιτητικό κίνημα ή επιθυμεί να το σβήσει οριστικά από το χάρτη.
Εμείς βγαίνουμε μπροστά και ζητάμε την αλλαγή.
            Γι’ αυτό το λόγο κάνουμε ανοιχτή πρόσκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για συνάντηση, με σκοπό να της αναπτύξουμε το όραμα μας για μία νέα, διαφορετική οπτική της φοιτητικής εκπροσώπησης, την οποία έχουν ανάγκη οι νέοι άνθρωποι.
            Πάνω από όλα όμως, καλούμε όλους τους Έλληνες φοιτητές και σπουδαστές να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, ώστε να αποδείξουμε συλλογικά ότι θέλουμε να ενωθούμε σε κάτι υγιές και παραγωγικό.
            Σε μία νέα μορφή εκπροσώπησης που θα υπηρετεί το συνολικό συμφέρον των νέων, η οποία θα βάλει τις βάσεις ώστε η δική μας γενιά να βγει οριστικά στο προσκήνιο.
            Ας ενώσουμε όλοι τις φωνές μας και ας προχωρήσουμε μαζί στις αλλαγές.
            Αυτή η προσπάθεια λοιπόν δεν πρέπει να είναι ακόμα μια ευκαιρία χαμένη.
            Ας τολμήσουμε να φτιάξουμε κάτι ισχυρό, ενωτικό μα πάνω από όλα παραγωγικό για τη χώρα μας.