«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

80 ΧΡΟΝΙΑ... Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ)!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΝΤΟΚΑΣ... (Ο Πατέρας μου) Στο Βήμα... Γραμματέας Αιτωλοακαρνανίας της ΕΠΟΝ!!!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 23/02/1943

Ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Η θρυλική ΕΠΟΝ, με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ και με σημαία το «Πολεμάμε και τραγουδάμε», συσπείρωσε πάνω από 600.000 περήφανα νιάτα που την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκαν στις γραμμές της, πρόσφερε πάνω από 32.000 ως αντάρτες μαχητές στον αγώνα και πάνω από 1.300 παιδιά της έπεσαν στα πεδία των μαχών.

Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ που έλαβε χώρα στην Αθήνα μετείχαν οι εξής οργανώσεις νέων:

η «Αγροτική Νεολαία Ελλάδος», η «Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία», η «Ενιαία Μαθητική Νεολαία», η «Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης», ο «Θεσσαλικός Ιερός Λόχος», η «Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία», η «Λεύτερη Νέα», η «Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος» (ΟΚΝΕ), η «Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδος», και η «Φιλική Εταιρεία Νέων».

www.902.gr

ΥΓ: Στη φωτογραφία: Ο Γιάννης Δ. Ντόκας (ομιλητής) πίσω του (με τα γυαλιά) Γιάννης Γεωργοβασίλης και Θύμιος Χαβέλας. (Μπροστά από δεξιά...): Γιώργος Κιτσοδήμος, Χρήστος Φουντούλης, Νίκος Καραγιαννόπουλος και Χρήστος Ξηλωμένος!!!  ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!!

ΥΓ 1: Ο Πατέρας μου…  μου είπε κάμποσα… (Τα πιότερα μου έμειναν)… Μου είπε: «Μήτσο Παιδί μου... Πρόσεξε... δε θα πεις ποτέ πως Είσαι κομμουνιστής… ΕΣΥ ΤΡΑΒΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΟΥ ! Άσε τους Άλλους να σε χαραχτηρίζουν... και να σε κρίνουν…»!!!

Δημήτρης Ντόκας του Γιάννη