«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ-Γενικού Νοσοκομείου Αγρίνιου. «Όλοι στην πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 21 Οκτώβρη»


 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

          Γενικού Νοσοκομείου Αγρίνιου

 

·       Όλοι στην πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 21 Οκτώβρη.

·       Όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και τη νέα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος.

·       Να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία της υγείας και της ζωής μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαπολύσει πόλεμο στα δικαιώματα και στη ζωή των εργαζομένων. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κλιμακώνει την υλοποίηση νέων αντιλαϊκών μέτρων στο χώρο της υγείας με σκοπό...

να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση των δημόσιων δομών και τα κέρδη των μονοπωλίων του κλάδου.

Μαζί με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και μετά τους νόμους που ιδιωτικοποιούν παραπέρα την κοινωνική ασφάλιση, καταργούν το 8ωρο και δυναμώνουν την εκμετάλλευση, κατηγοριοποιούν τα σχολεία και υποβαθμίζουν τη μόρφωση των παιδιών μας, με την ακρίβεια να κατατρώει το λαϊκό εισόδημα και μαζί με ένα κρεσέντο αυταρχισμού και καταστολής, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο, το "νέο ΕΣΥ" με ολέθριες συνέπειες στην υγεία και τη ζωή του λαού.

"Νέο ΕΣΥ" σημαίνει:

§  Νέο λουκέτο σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές της ΠΦΥ, νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων και κλινικών

§  Νέα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

§  Νέο τσεκούρι στις κρατικές και ασφαλιστικές παροχές για την υγεία

§  Νέα χαράτσια στην εργατική λαϊκή οικογένεια, νέες αυξήσεις άμεσων ή έμμεσων πληρωμών και συμμετοχής για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες

§  Νέες χρυσές δουλειές για τους μεγαλέμπορους της υγείας και τα αρπαχτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών

Αυτό είναι το "νέο ΕΣΥ"!

"Νέο ΕΣΥ" σημαίνει λιγοστές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μετακινήσεις υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες, ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό για τη στελέχωση των ανεπαρκέστατων ΜΕΘ.

Στο "νέο ΕΣΥ" θα ενισχυθεί η λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ως αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις με πενιχρή κρατική χρηματοδότηση και με ίδια έσοδα. Η "βιωσιμότητά" τους θα κρίνεται από την ικανότητα τους να προσελκύουν πελατεία, να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες, να βρίσκουν χορηγούς. Η αξιολόγηση τους θα γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Με το κριτήριο της πληρότητας λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχεία. Μια πολιτική που οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια σε κλείσιμο χιλιάδων κρεβατιών, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων, τις συνέπειες της οποίας πλήρωσε ο λαός μας πανάκριβα στις συνθήκες της πανδημίας μετρώντας πάνω από 15.000 νεκρούς.

Με το κριτήριο της χιλιομετρικής απόστασης θα κλείνουν μονάδες υγείας σε κοντινούς νομούς όχι επειδή δεν χρειάζονται αλλά επειδή θεωρούνται σπατάλη πόρων. Το "νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας" θα είναι βαθιά ταξικό. Θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στις δυνατότητες που προσφέρει η αλματώδης ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η ανακάλυψη νέων καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών και στην πραγματικά τραγική κατάσταση που θα υπάρχει στο δημόσιο σύστημα υγείας αφαιρώντας τη δυνατότητα από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να απολαμβάνουν σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Θα διαμορφωθεί ένα ελάχιστο πακέτο φτηνών υποβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας για το λαό και ένα πακέτο υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας μόνο για όσους έχουν τη δυνατότητα να τις αγοράσουν πανάκριβα στο "νέο ΕΣΥ" ή στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου της υγείας.

Αυτό άλλωστε υπηρετούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ σαν ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία. Το "νέο ΕΣΥ" είναι παλιός στόχος για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, πλευρά του οποίου είναι η υγεία, γιατί μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Στόχος που προώθησαν όλα τα αστικά κόμματα ανεξαρτήτως απόχρωσης. Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε που εφοδίασε τη σημερινή κυβέρνηση με τα DRG, πολύτιμο εργαλείο για την οικοδόμηση του "νέου ΕΣΥ" και απαίτηση των ασφαλιστικών εταιριών .

Η θεραπεία για την άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας δε μπορεί να είναι η αιτία που τα δημιουργεί. Η πολιτική της κρατικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας που υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις είναι φαρμάκι για το λαό και φάρμακο για τους καπιταλιστές.

Η υπεράσπιση της υγείας του λαού είναι υπόθεση των συνδικάτων. Την περίοδο της πανδημίας εάν δεν ήταν η αγωνιστική δράση των υγειονομικών και όλου του εργαζόμενου λαού η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.

Με πολύτιμη παρακαταθήκη αυτούς τους αγώνες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους υγειονομικούς που δίνουν τα πάντα για να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο λαό μας παρά τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και την άσχημη κατάσταση του δημοσίου συστήματος υγείας που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης διαχρονικά.

Καλούμε τα συνδικάτα όλης της χώρας να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιστές υγειονομικούς, στην απεργία των σωματείων τους στις 21 Οκτώβρη και σε κάθε άλλο αγώνα. Να οργανώσουν την πάλη σε κάθε πόλη, σε κάθε νομό, σε κάθε περιφέρεια ώστε να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία της υγείας και της ζωή μας.

§  Για να εμποδίσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ"

§  Για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με υποδομές και εξοπλισμό

§  Για υγεία κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Στον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να απολαμβάνουμε οι εργαζόμενοι, ο λαός υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας αντίστοιχες των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας απολύτως δωρεάν.

 

                                                       19 Οκτώβρη 2021

                                ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

                                         Γενικού Νοσοκομείου Αγρίνιου