«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ απο το ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΊΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΕΠΕ

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, προχωράει με το καλημέρα σε νέα βήματα υποβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας. Η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ως τέτοιου και η υπαγωγή της Επιθεώρησης στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου δεν συνιστά εκσυγχρονισμό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε απαλλάσσει την Επιθεώρηση από τον σφιχτό κυβερνητικό έλεγχο, αφού ο πολιτικός προϊστάμενος, που θα εφαρμόζει με αυστηρότητα και...
επιμέλεια την πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, είναι πολύ φανερός και στη νέα δομή της Επιθεώρησης. Πρόκειται για την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου, στέλεχος διορισμένο από την κυβέρνηση σε συγκεκριμένη αποστολή, που ούτε κατά κεραία δεν θα ξεφεύγει από τις κυρίαρχες κατευθύνσεις.
Οι υποκριτικές θρηνωδίες του ΣΥΡΙΖΑ και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι οι συγκεκριμένες οργανωτικές αλλαγές στην Επιθεώρηση ανατρέπουν την δήθεν αναβάθμιση που είχε συντελεστεί στο ΣΕΠΕ τα προηγούμενα χρόνια αποτελούν μια θλιβερή προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για τις πομπές τους. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε για 4 χρόνια την Επιθεώρηση βαριά απαξιωμένη σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, σε μια πεντακάθαρη προσπάθεια να μην μπορέσει να υπάρξει ούτε η παραμικρή προστασία των εργαζομένων στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και της Υγείας & Ασφαλείας. Οι προεκλογικές ψευτιές των Τσίπρα - Αχτσιόγλου ότι το προσωπικό της Επιθεώρησης είχε αυξηθεί δήθεν κατά 35% στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα αποκαλύφθηκαν, μια που στα «συγκλονιστικά» αυτά νούμερα υπολογίζονταν εκατοντάδες προσλήψεις-μετακινήσεις που απλά σχεδιάζονταν στα χαρτιά.
Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους. Αποτελεί κατάκτηση σκληρών αγώνων και αίματος της εργατικής τάξης. Κρατήθηκε πάντοτε απαξιωμένη από τις διαδοχικές κυβερνήσεις, γιατί η προστασία των σχέσεων και των συνθηκών εργασίας συνιστούσε πολυτέλεια, εμπόδιο και κόστος για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Είναι αποκαλυπτικό σήμερα ότι, στη ζούγκλα των ατομικών συμβάσεων και της μερικής, εποχικής απασχόλησης, ολόκληρες περιοχές της πατρίδας μας, με δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, με συνθήκες γαλέρας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, καλύπτονται από Επιθεωρητές μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού η σε ορισμένες περιπτώσεις και από κανέναν. Είναι εξίσου αποκαλυπτικό ότι σήμερα υπάρχουν μόνο 250 Επιθεωρητές Υγείας & Ασφαλείας στις μάχιμες υπηρεσίες της πρώτης γραμμής για να καλύψουν τον έλεγχο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι τα εργατικά ατυχήματα βρίσκονται σε μια πορεία συνεχούς αύξησης, ότι οι επαγγελματικές ασθένειες, που θερίζουν στους χώρους δουλειάς, ούτε καταγράφονται, ούτε αναγνωρίζονται από τις κρατικές υπηρεσίες. Και πως να ήταν αλλιώς όταν η κυβερνητική πολιτική δεν δίνει τη δυνατότητα στην Επιθεώρηση να πραγματοποιεί ελέγχους για φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες, όταν διαλύει εργαστηριακές υποδομές του υπουργείου, που υπήρχαν έστω σε πρωτόλεια μορφή παλιότερα, όταν δεν αξιοποιεί ένα επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στην Επιθεώρηση. 
Καλούμε τα ταξικά συνδικάτα, κάθε εκλεγμένο συνδικαλιστή, κάθε εργαζόμενο να μπει μπροστά στην υπεράσπιση των μηχανισμών ελέγχου, που με τους αγώνες της η εργατική τάξη έχει επιβάλει. Απαιτούμε:
ü  Να μην προχωρήσει η ενσωμάτωση του ΣΕΠΕ στην Γ. Γ του υπουργείου εργασίας
ü  Να ενισχυθεί τώρα με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές
ü  Να αναβαθμιστούν τα μεικτά κλιμάκια (επιθεωρητές και σωματεία)
ü  Άμεση έλεγχοι σε χώρους που γίνονται καταγγελίες
ü  Συχνοί τακτικοί έλεγχοι για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

***

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
 24- 7- 2019
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την ομιλία του υπουργού εργασίας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων

Ο όχι τόσο νέος υπουργός εργασίας αφού έχει ήδη γνωστό παρελθόν και «αξέχαστες επιτυχίες» όπως τη μείωση των μισθών κατά 22% και 32% με νομοθετική ρύθμιση και την κλοπή εκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία που τα έδωσε στις τράπεζες με το περίφημο κούρεμα του psi, αφιέρωσε αρκετό χρόνο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για να υπερασπιστεί τις βρωμιές και τη δυσοσμία της γνωστής ηγετικής ομάδας στη ΓΣΕΕ που οι εργαζόμενοι την ονομάτισαν ως συνδικαλιστική μαφία, μια κάστα δηλαδή που έχει κατσικωθεί στις πλάτες των εργαζόμενων και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων.
Με τις δηλώσεις του θέλησε να παρέμβει με το καλημέρα στις διαδικασίες του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος. Το ξεκαθαρίζουμε με τη σειρά μας και εμείς από νωρίς: Να μην τολμήσουν!
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχτούμε την ωμή παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στις γραμμές των σωματείων. Έχουμε κάθε δικαίωμα και είναι ανάγκη να μπούμε μπροστά, να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμά μας να έχουμε εργατικές οργανώσεις ανεξάρτητες από την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους.
Ο ίδιος υπουργός που με ψεύτικες κατηγορίες και προβοκάτσιες έστειλε 35 συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ στην ασφάλεια και στα δικαστήρια επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση με αφορμή την αλησμόνητη και προκλητική δήλωση του ίδιου πως “το ασφαλιστικό σύστημα στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις”, σήμερα το παίζει τάχα τιμητής των εργατικών διαδικασιών και της κάθαρσης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Θυμίζουμε πως το κατηγορητήριο κατέρρευσε, οδηγώντας σε αθώωση όλων των κατηγορουμένων συναδέλφων μας.
Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας επικυρώνουν το συμβόλαιο που υπογράφτηκε πέρσι το Γενάρη ανάμεσα σε νέα και παλιά κυβέρνηση αλλά και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Η ΝΔ πατάει πάνω στον απεργοκτόνο νόμο που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρσι τον Γενάρη και τον ψήφισαν αγκαλιά όλοι μαζί στη Βουλή. Είναι ο νόμος που δυσκολεύει τη συνδικαλιστική δράση και τις προϋποθέσεις για προκήρυξη απεργίας, χτυπάει την εργατική τάξη στο πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης, μέσα στην επιχείρηση δηλαδή εκεί που εκφράζονται πιο έντονα η εργοδοτική τρομοκρατία, η αυθαιρεσία, οι απειλές και οι πιέσεις. Τις ίδιες μέρες που ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ψήφιζαν από κοινού τον απεργοκτόνο νόμο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τον κατάπιε αμάσητο. Όχι μόνο αρνήθηκε να πάρει απόφαση για απεργία προσπαθώντας να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου αλλά παράλληλα σιγόνταρε. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρόεδρου της ΓΣΕΕ πως «η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της», δήλωση-βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων της.
Ο νέος υπουργός φρόντισε να πάρει ήδη θέση πλάι στη συνδικαλιστική μαφία τόσο πριν τις εκλογές όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις, πλάι σε στελέχη της ΔΑΚΕ που ηγούνται αυτής. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τα ηλεκτρονικά μητρώα που ακούγονται για μια ακόμα φορά ως φάρμακο για πάσα νόσο είναι προφανές ότι δε θα βελτιώσουν τη διεκδικητική-συνδικαλιστική δράση των εργαζόμενων, δε θα αποτρέψουν τη συμμετοχή εργοδοτών και νόθων αντιπροσώπων στις εργατικές διαδικασίες. Αναφέρονται υποκριτικά σε δημοκρατικές διαδικασίες αυτοί που νιώθουν μίσος για την ενεργή και άμεση συμμετοχή των εργαζομένων στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες και στις μορφές πάλης που οι ίδιοι επιλέγουν κάθε φορά να χρησιμοποιούν.
Το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται σε αυτό γνωρίζουν τον τρόπο που μπορεί και πρέπει να αποκρουστεί η κυβερνητική πολιτική και το μακρύ χέρι του κράτους και της εργοδοσίας που επιδιώκουν να βάλουν μέσα στις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από τις δικές του διαδικασίες και έξω από την παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών μπορεί και πρέπει να ανασυνταχθεί σε ταξική κατεύθυνση, να δυναμώσει, να πετάξει έξω τα τσιράκια και τους ανθρώπους της εργοδοσίας από τις γραμμές των σωματείων, να γίνει πράξη το σύνθημα «συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών».
Καμία ανοχή στη ζωή με τα ψίχουλα!
Καμία ανοχή στη συνδικαλιστική μαφία!