«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Π Α Ρ Ε Μ Β Α Σ Η 2 Του Δημήτρη Τραπεζιώτη

Π Α Ρ Ε Μ Β Α Σ Η   2

Του Δημήτρη Τραπεζιώτη
Δεν υπάρχει νεκρό διάστημα.
Τα προβλήματα είναι ζωντανά και τα επίδικα ανοιχτά …….

Επειδή  η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το εγγύτερο επίπεδο εξουσίας στον πολίτη και έχει το τεκμήριο αρμοδιότητας για τις τοπικές υποθέσεις θα περίμενε κανείς ότι οι εκλογικοί συνδυασμοί, που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία (Μαΐου - Ιουνίου 2019) για την ανάδειξη των νέων Δημοτικών Αρχών και απέκτησαν πλέον την ιδιότητα και την ευθύνη της Δημοτικής Παράταξης,  θα ήταν παρόντες στα προβλήματα της καθημερινότητας και στην υπεράσπιση των δημοτικών συμφερόντων.   Όμως, από το πέρας της εκλογικής διαδικασίας μέχρι και...
σήμερα καταγράφεται η απουσία τους. Και τούτο δεν το αναφέρω ως κριτική ή μομφή αλλά για να επισημάνω τα θέματα τα οποία εκθέτω στη συνέχεια και τα οποία είναι επίκαιρα, έχουν επείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης παρέμβασης.
Αντιλαμβάνομαι ότι η ραστώνη του θέρους μειώνει την διάθεση και την ετοιμότητα για δράσεις και παρεμβάσεις και προφανώς επικρατεί η αντίληψη ότι η υποχρέωση συμμετοχής και ενασχόλησης με τις τοπικές υποθέσεις μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο που αρχίζει η δημοτική θητεία της νέας Δημοτικής Αρχής.Όμως δεν υπάρχει νεκρό διάστημα. Τα επίδικα είναι ανοικτά και τα προβλήματα ζωντανά και απαιτούν λύσεις και παρεμβάσεις. Η διαρκής και αδιάλειπτη ενασχόληση, μέριμνα και φροντίδα για τις κοινές υποθέσεις είναι η λυδία λίθος για το πραγματικό ενδιαφέρον και την αληθινή σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό βέβαια ισχύει όχι μόνο για τις Δημοτικές Παρατάξεις αλλά και για όλους όσους αξίωσαν με την υποψηφιότητά τους να συμμετάσχουν στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων. 
Τα θέματα.Άρχισε ήδη η συζήτηση για τα προβλήματα κυβερνησιμότητας  των Δήμων και προωθούνται νομοθετικές παρεμβάσεις  για την αναθεώρηση ή  τροποποίηση του Κλεισθένη,  το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, την κατάργηση της εκτελεστικής αρμοδιότητας των Τοπικών Συμβουλίων κ.α.Καταργήθηκε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) με το νόμο 4610/2019 που είχε έδρα το Αγρίνιο και το ΤΕΕ Αιτ/νίας καθώς και η Κίνηση Πολιτών «ΔΡΩ»  αξιώνουν την ανάκληση της κατάργησής του.
Η νέα Υπουργός Παιδείας από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της αποφάσισε την κατάργηση της ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Η κατανομή των 38 μελλών ΔΕΠ, που αντιστοιχούν στο Παν/μιο Πατρών, σε  εκκρεμότητα. Το Παν/μιο Δυτικής Ελλάδας μετά και  την αποποίηση από το Παν/μιο Πατρών των 178 στρεμμάτων στη θέση του αεροδρομίου του Αγρινίου  στον αέρα.Η Έδρα των νεοϊδρυθέντων τμημάτων (Μηχανικών Περιβάλλοντος και Ιστορίας –Αρχαιολογίας και ψηφιακού Πολιτισμού) επίσης σε εκκρεμότητα.  Η Πρυτανεία του Παν/μίου Πατρών μεθοδεύει και επισπεύδει τις διαδικασίες για τη μεταφορά των Τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Ήδη ορίστηκε συνεδρίαση της Συγκλήτου και μεταξύ άλλων θεμάτων θα συζητηθεί και η πρόταση για τη μεταφορά των Τμημάτων αυτών στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.
Τα προβλήματα με τη δακοκτονία επανέρχονται σε βάρος των αγροτών και του εισοδήματός των. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, μετά και τα ξαφνικά μπουρίνια και τις πρόσφατες καταστροφές, είναι ορατές πλέον και στην περιοχή μας.Η διεκδίκηση έργων και παρεμβάσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας ανύπαρκτη.  
Τα απορρίμματα του Δήμου Αιγιαλείας  κατευθύνονται  στον Δήμο Αγρινίου. Ο Δήμαρχος αυτήν την περίοδο κινείται αυτόνομα και με ανεξέλεγκτες  πρωτοβουλίες. Για όλα αυτά καμία συζήτηση, καμία σκέψη, καμία παρέμβαση, καμία πρόταση.
Απέναντι στον κίνδυνο να ληφθούν αποφάσεις ή να δρομολογηθούν εξελίξεις εις βάρος του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Αγρινίου ποιος, που και πότε θα αντισταθεί για να τον αποτρέψει;
Μήπως είναι καιρός οι Δημοτικές Παρατάξεις που συγκροτούν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουν θέσεις, να παρέμβουν και  να ακούσουμετις προτάσεις τους;  Διότι η προεκλογική περίοδος ήταν βουβή και η αναμενόμενη και χρήσιμη πολιτική αντιπαράθεση, για να μορφώσουν πλήρη εικόνα οι πολίτες, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Είχαμε παράλληλους μονολόγους με γενικές και αόριστες τοποθετήσεις που αφήρεσαν τη δυνατότητα από τους πολίτες να αντιληφθούν ποιες είναι οι προτάσεις τους όχι μόνο για τα μεγάλα ζητήματα αλλά και για τα ζητήματα της καθημερινότητας.  
Τέλος, εν όψει και των επερχόμενων συνεργασιών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνονται σε προγραμματικό επίπεδο και όχι με μοναδικό  κριτήριο την κομματική γειτνίαση των μελών των Δημοτικών Παρατάξεων,  μήπως είναι καιρός αυτοί που μέχρι σήμερα απέφυγαν να τοποθετηθούν να μας πουν ποιες είναι οι θέσεις τους αφενός για τη θεσμική ενίσχυση και ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,τον Κλεισθένη, την απλή αναλογική, το «περιβόητο» πρόβλημα της κυβερνησιμότητας των Δήμων και αφετέρου για  το Παν/μιο Δυτικής Ελλάδας, την μεθόδευση μεταφοράς των προαναφερομένων και νεοσυσταθέντων Τμημάτων στην Πάτρα, την κλιματική αλλαγή, που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της ανθρωπότητας,  την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας, τα απορρίμματα και τα άλλα προβλήματα και ζητήματα που αφορούν στο Δήμο Αγρινίουκαι είναι ζωντανά και επείγοντα;
Καλούνται λοιπόν όλοι οι φορείς, οι Δημοτικές Παρατάξεις και οι πολίτες, ως ενεργοί πολίτες, να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να παρέμβουν άμεσα ώστε να μην υπάρχουν εξελίξεις ερήμην τους και δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος του στρατηγικού στόχου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για αποκέντρωση, του Δήμου Αγρινίου και της περιοχής μας.
Ο Παρεμβαίνων
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Δικηγόρος