«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Ενημέρωση από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

«Έργο της ΚΕΕΕ για την ενίσχυση και επιτυχία του θεσμού της Μαθητείας»

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τις επιχειρήσεις  μέλη του ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) σχεδίασε το έργο “Αναβάθμιση και Διεύρυνση του θεσμού της Μαθητείας – Συμπράξεις Μαθητείας” (ΚΩΔ. ΠΡΑΞΗΣ/MIS (ΟΠΣ):5010059), το οποίο εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η ΚΕΕΕ είναι συνδικαιούχος της Πράξης, μαζί με...
την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας (ΕΔ ΑπΚΟ), του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η πράξη συμβάλλει στην ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας στην Ελλάδα μέσω του δυϊκού συστήματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων. Το κύριο αντικείμενο της Πράξης είναι να προσελκύσει επιχειρήσεις και να υποστηρίξει τη δημιουργία θέσεων μαθητείας από αυτές καθώς επίσης να υποστηρίξει την υλοποίηση της μαθητείας στις εν λόγω επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης το έργο αποτελείται από τα παρακάτω Υποέργα:

Η Πράξη περιλαμβάνει διακριτή Ενότητα Δράσεων με αντικείμενο την «Δημιουργία Clusters Επιχειρήσεων για την προώθηση της Μαθητείας». Τα Clusters Μαθητείας μπορούν να δημιουργήσουν ελκυστικό και λειτουργικό πλαίσιο ώστε η μαθητεία να κάνει ΑΜΕΣΑ σημαντικά βήματα μέσα στις επιχειρήσεις, με πρωτοβουλία του ίδιου του επιχειρηματικού κόσμου.

Το κόστος της Μαθητείας για την επιχείρηση περιορίζεται, διότι το ημερομίσθιο και η ασφαλιστική κάλυψη των μαθητευομένων συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους.

Στόχοι του έργου

Το έργο σκοπεύει να απευθυνθεί κατά προτεραιότητα προς την πλευρά των επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη βάση για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση της μαθητείας στις παρούσες συνθήκες της οικονομίας. Η αποδοχή της μαθητείας στη χώρα είναι πολύ μικρή, μόλις το 1% του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων είναι μαθητευόμενοι. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή τους ούτε η μαθητεία μπορεί να αναπτυχθεί ως θεσμός ούτε η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μπορούν αντιστοιχηθούν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Η καινοτομία του έργου είναι η μεθοδολογική προσέγγιση της συμβουλευτικής υποστήριξης των επιχειρήσεων μέσω της εκπαίδευσης των μεντόρων και των λοιπών δράσεων για την ορθή εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας όπου ανοίγει νέους δρόμους αναβάθμισης, διεύρυνσης και ανάπτυξης της μαθητείας.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι:
·                     ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων για το θεσμό της μαθητείας,
·                     προσφορά ποιοτικών θέσεων μαθητείας από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας
·                     μείωση της ανεργίας των νέων,
·                     αναβάθμιση της οργανωσιακής ικανότητας των επιχειρήσεων ώστε να υποδέχονται μαθητευόμενους και να παρέχουν ουσιαστική μαθητεία,
·                     δημιουργία συμπράξεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη διαδικασία της μαθητείας για την παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης στους μαθητευόμενους,υποστήριξη, ενίσχυση και παρακολούθηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του θεσμού της μαθητείας στη χώρα μας ως βασικού μέσου σύνδεσης της ΕΕΚ με την αγορά εργασίας.

Για την συγκεκριμένη Πράξη της Μαθητείας λειτουργεί ιστοσελίδα (site) στη διεύθυνση : http://mathiteia.ep.uhc.gr , στην οποία καταχωρούνται οι πληροφορίες για τις δράσεις του έργου , δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις που αφορούν σε αυτό καθώς επίσης και γενικό ενημερωτικό υλικό για την Μαθητεία.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
***

Διοργάνωση Επιχειρηματικής Αποστολής στα πλαίσια της

«8ης  Συνάντησης Διεθνούς Ανταλλαγής Πολιτιστικού Τουρισμού  -

8th Edition of the International Cultural Tourism Exchange - B2B »

στην Ματέρα της Ιταλίας

 στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2019.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τα μέλη του που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο ότι στο πλαίσιο της πολιτικής του για την προβολή και προώθηση των επιχειρήσεων μελών του στις αγορές του εξωτερικού, διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή  στην «8η  Συνάντηση Διεθνούς Ανταλλαγής Πολιτιστικού Τουρισμού  -8th Edition of the International Cultural Tourism Exchange - B2B» που υλοποιεί το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιμελητηρίων Mirabilia UNESCO sites, στην Ματέρα της Ιταλίας  στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2019.

Στόχος της δράσης είναι η προώθηση της ολοκληρωμένης τουριστικής προσφοράς τοποθεσιών UNESCO και η αύξηση της προβολής και της διαθεσιμότητας τουριστικών αξιοθέατων που είναι είτε τοποθεσίες-μνημεία-αξιοθέατα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είτε τοποθεσίες-μνημεία-αξιοθέατα που έχουν υποβάλει φάκελο υποψηφιότητας για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είτε αξιοθέατα για τα όποια έχουν υποβληθεί φάκελοι υποψηφιότητας στα πλαίσια της σύμβασης της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομία.




Στα πλαίσια προγραμματισμού και εκτίμησης της δυνατότητας συμμετοχής των μελών μας, διοργανώνεται συνάντηση εργασίας την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019 και ώρα 19.00 στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, επί της οδού Παπαστράτου 53 & Σμύρνης, Αγρίνιο και καλούνται οι επιχειρήσεις μέλη μας που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο να συμμετάσχουν.

Για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία, το αρμόδιο στέλεχος κ. Ρόμπολας Γεώργιος είναι στη διάθεση σας (Τηλ.: +30 26410 74531, email: grombol@epimetol.gr).


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
***

Πρόγραμμα λειτουργίας των Παραρτημάτων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

έως την 30η Σεπτεμβρίου 2019

λόγω εκπαίδευσης των υπαλλήλων.


Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του ότι  στα πλαίσια  εκπαίδευσης των υπαλλήλων των Παραρτημάτων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολόγγι, Ναύπακτος, Αμφιλοχία, Βόνιτσα), για την καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση των μελών του που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του νομού, τα Παραρτήματα  θα λειτουργούν κατά τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη,  έως την 30η Σεπτεμβρίου 2019.
Για την εξυπηρέτησή σας κατά τις λοιπές ημέρες, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή,  παρακαλούμε όπως επικοινωνείτε με την έδρα του Επιμελητηρίου στο Αγρίνιο, τηλ. 2641074500, e-mail: contact@epimetol.gr.


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

***

Ερωτηματολόγιο Κοινωνικής Αποδοχής για την ανάπτυξη της Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας επιθυμεί να ενημερώσει τα μέλη του ότι το  Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, συνεργαζόμενο με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν αφενός στην προστασία και προώθηση της Ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας κι αφετέρου στην ισόρροπη ανάπτυξή της χωρίς επιβάρυνση άλλων οικονομικών ή κοινωνικών ομάδων.
Σε αυτά τα πλαίσια, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας λειτουργώντας υποστηρικτικά στης δράσεις του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και του ΕΛΚΕΘΕ,  αποστέλλει την ηλεκτρονική διεύθυνση ερωτηματολογίου , που έχει αναρτηθεί στα google forms, σχετικά με την κοινωνική αποδοχή της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (με ιδιαίτερη έμφαση στον Αμβρακικό Κόλπο) και παρακαλεί θερμά τις επιχειρήσεις μέλη μας (ασχέτως επαγγέλματος ή τόπου εγκατάστασης) για την συμπλήρωση του  ερωτηματολόγιου.
Η σχετική διεύθυνση του ερωτηματολογίου είναι η https://forms.gle/zNxPXSC6WJ98sBGX9.
Το ερωτηματολόγιο είναι αυστηρά ανώνυμο,  δεν ενδιαφέρει ποιός/ά θα το απαντήσει και από ποιο σημείο της χώρας, δεν ζητά στοιχεία ταυτότητας, η ιστοσελίδα ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΕΙ EMAIL ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ EMAIL ούτε το ΙΡ του συμμετέχοντα καθώς όλη η συμπλήρωση γίνεται online.
    Το ερωτηματολόγιο έχει συνταχθεί από το ΕΛΚΕΘΕ στα πλαίσια του έργου MEDAID (HORIZON2020) στο οποίο μετέχει. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορούν να αναζητηθούν στην διεύθυνση http://www.medaid-h2020.eu/ .



Υπεύθυνος Δράσης για την Ελλάδα είναι ο Δρ Αλέξιος Ι. Κονίδης του ΕΛΚΕΘΕ με στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ. 22940 77190, 6945 432871, Εmail: akoni@tee.gr , conides@hcmr.gr
Είναι αυτονόητο ότι η επιτυχία της έρευνας εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική σας ανταπόκριση και συμμετοχή. Γι’ αυτό και σας παρακαλούμε να συμμετάσχετε ενεργά στη διεξαγωγή αυτής της έρευνας.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ