«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη μνήμη του αγωνιστή καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου

Η ομιλία έγινε  από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αγρινίου  Θόδωρο Αργύρη.


Η ομιλία αναλυτικά:

«Τιμάμε σήμερα με τον καλύτερο τρόπο όπως αρμόζει τον μάρτυρα του αγροτικού κινήματος στο νομό Αιτωλοακαρνανίας ΜΗΤΣΟ ΒΛΑΧΟ.
Ήταν Σεπτέμβρης του 1962 όπου σε αυτό εδώ το σημείο έπεφτε νεκρός ο νεαρός καπνοπαραγωγός από την Λεπενού Μήτσος Βλάχος Απο Τις Σφαίρες της Δυνάμεις καταστολής...


Συνάδελφοι Αγρότες θέλουμε μέσα από την σημερινή μας εκδήλωση να φωτίσουμε της συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες οι καπνοπαραγωγοί οδηγήθηκαν σε κινητοποιήσεις οι οποίες δεν διαφέρουν και πολύ από την σημερινή κατάσταση που βιώνουμε. Χαμηλές τιμές προϊόντων, Μεγάλο κόστος παράγωγης ,ανοιχτές τιμές προϊόντων ,και σε πολλές τον περιπτώσεων απλήρωτη παραγωγή.

Αλλά ας  δούμε για ποιους λόγους οι καπνοπαραγωγοί της Ακαρνανίας οδηγήθηκαν σ’ αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία βάφτηκε με το αίμα του Μήτσου Βλάχου .

Το 1961 παρατηρήθηκε αύξηση των διεθνών τιμών του καπνού, επειδή τα καπνά της Ευρώπης καταστράφηκαν από τον περονόσπορο, ενώ η κατανάλωση του τσιγαρου συνεχώς αυξανόταν. Τα καπνά της παραγωγής του 1960 πωλήθηκαν το 1961, χωρίς να κατορθώσουν να επωφεληθούν οι καπνοπαραγωγοί, ακαθοδήγητοι καθώς ήταν.
Οι καπνέμποροι κι οι καπνοβιομήχανοι, χωρίς καθυστέρηση πήραν τα καπνά από τους παραγωγούς, χωρίς να καταλάβουν εκείνοι τι ακριβώς συμβαίνει. Έτσι ήρθε το 1962 και η παραγωγή του ’61 ήταν ακόμα στα χέρια των καπνοπαραγωγών, με νέες καταστροφές και με μεγαλύτερη ζήτηση καπνών από το εξωτερικό και με μεγαλύτερη αύξηση των διεθνών τιμών. Παρόλα αυτά όμως οι Έλληνες καπνέμποροι και καπνοβιομήχανοι, δε δέχτηκαν να δώσουν καμία αύξηση. Οι παραγωγοί, όπως ήταν φυσικό, δεν υπέκυψαν και έτσι η πώληση των καπνών καθυστερούσε… Τον Ιούλιο του 1962, η Κυβέρνηση αύξησε τα τιμές των τσιγαρων κατά 250 εκατομμύρια δραχμές, εκ των οποίων τα 30 εκατομμύρια επρόκειτο να δοθούν στους καπνοπαραγωγούς. Πέρασε όμως ο Αύγουστος, έφτασε ο Σεπτέμβρης και η αγορά των καπνών δεν προχωρούσε.
Οι παραγωγοί δεν ήταν δυνατόν να περιμένουν περισσότερο. Καλλιέργησαν τη νέα σοδειά του 1962 και έτσι βρέθηκαν με δύο σοδειές στα χέρια τους. Τη σοδειά του ’61 και του ’62. Πιέζονταν πολύ από τα χρέη τους προς την Αγροτική Τράπεζα και προς τους ιδιώτες, δεν είχαν αποθηκευτικούς χώρους για τα καπνά δύο σοδειών και είχαν φθάσει σε απόγνωση…
Οι καπνέμποροι και καπνοβιομήχανοι, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος κυλάει σε βάρος των παραγωγών, περίμεναν την κατάλληλη ώρα για να επωφεληθούν.
Έτσι οι καπνοπαραγωγοί οδηγήθηκαν στη διαμαρτυρία το Σεπτέμβρη του 1962. ήταν ένας κοινός αγώνας για την επιβίωσή τους.
Πρωί-πρωί λοιπόν, την 8η Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο, οι άνδρες και τα γυναικόπαιδα μαζί κατέλαβαν την Εθνική οδό Αμφιλοχίας-Αγρινίου σε δύο σημεία: Το πρώτο και κύριο σημείο ήταν η τοποθεσία «Σαμάρι» κοντά στο χωριό Στάνου και το δεύτερο, η γέφυρα της Σφήνας. Έτσι διακόπηκε η συγκοινωνία από Αθήνα προς Γιάννενα και αντιστρόφως. Τα αυτοκίνητα είχαν ακινητοποιηθεί από τη μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών.
Η εκδήλωση αυτή είχε προγραμματιστεί να λήξει στις 5.00 μ.μ. την ίδια μέρα.
Αίτημα των παραγωγών ήταν η δίκαιη αμοιβή του προϊόντος του μόχθου τους, τη στιγμή που η κατάσταση γι’ αυτό ήταν ευνοϊκή, για τους λόγους που εκθέσαμε παραπάνω.
Μεγάλη δύναμη της χωροφυλακής είχε συγκεντρωθεί στο χώρο της διαδήλωσης των αγροτών. Κατά το μεσημέρι κάλεσαν τους αγρότες να διαλυθούν.Οι αγρότες δηλωσαν πως  αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους δεν θα αποχωρισουν και τονίσαν ότι θα παλέψουν για τη δικαίωση τους. Στην άρνηση των παραγωγών οι χωροφύλακες, κατόπιν εντολής φυσικά, απαντούν με δακρυγόνα και καπνογόνα…Συγχρόνως επιτίθενται με κλομπς…Οι καπνάδες αμύνονται με μπλάνες και πέτρες…Τότε δόθηκε η διαταγή «πυρ!» και ρίχτηκαν πυροβολισμοί στον αέρα. Γίνεται χαμός εκεί στη γέφυρα της Σφήνας, το νέο Κιλελέρ της αγροτιάς!
Περίπου 80 μέτρα δεξιά από τη γέφυρα πέφτει νεκρός ο Δημήτρος Κ. Βλάχος, από τη Λεπενού, στα 24 του χρόνια. Η σφαίρα βρήκε το παλληκάρι στο κεφάλι. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν τότε ότι είδαν χωροφύλακα να γονατίζει, να σημαδεύει και να πυροβολεί…
Κι ύστερα άρχισε η διάλυση των άοπλων καπνοπαραγωγών…
Αρκετή ώρα μετά, χτυπήθηκε και ένα παιδί, ο Ευστάθιος Σταύρου Μπίλιας, από τις Φυτείες Ξηρομέρου. Αρκετοί ήταν οι τραυματισμένοι. Πολλοί επίσης συνελήφθησαν ως υπεύθυνοι τότε.
Οι συγκεντρωμένοι αγρότες στο «Σαμάρι», διαλύθηκαν ήσυχα στις 5.00 το απόγευμα. Στο σημείο αυτό η χωροφυλακή δε χρησιμοποίησε βία, δεδομένου ότι εδώ είχε συγκεντρωθεί το μεγάλο πλήθος των καπνοπαραγωγών, περίπου 4.500 άνθρωποι.

Ο άτυχος Δημ. Βλάχος που με το αίμα του έβαψε τη γη της Σφήνας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Αγρινίου, αλλά ήταν ήδη νεκρός.

Συνάδελφοι Αγρότες Κτηνοτρόφοι δυστυχώς παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο παραμένουν, αλλά οξύνονται εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΚΑΠ της ΕΕ που αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια, από όλους όσοι συμφωνούν και στηρίζουν αυτή την πολιτική, ψήφισαν τα μνημόνια και τους άλλους αντιλαϊκούς νόμους.
Τη σκληρή πραγματικότητα, τη φτώχεια και μείωση εισοδήματος δεν μπορούν να την κρύψουν τα πανηγύρια και τα ψέματα που μας λέει με περίσσιο θράσος κατάμουτρα η κυβέρνηση, περί τέλους των μνημονίων και εξόδου από την κρίση. Τέλος των μνημονίων σημαίνει να αναπληρωθούν οι τεράστιες απώλειες στο εισόδημα, να καταργηθούν οι εκατοντάδες συνοδευτικοί νόμοι, ανάμεσα στους οποίους η μείωση του αφορολόγητου που θα ισχύσει από το 2020, η μείωση των συντάξεων από το 2019, οι τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ χωρίς καμία εξασφάλιση υγείας και πρόνοιας και που θα αποφέρει συντάξεις πείνας στους συνταξιούχους, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και τα κάθε είδους χαράτσια που έχουν φορτώσει στην πλάτη μας.
Επιχειρούν επιπλέον να κοροϊδέψουν για μια ακόμη φορά τους αγρότες με τη δήθεν μείωση που εξαγγέλλουν στις ασφαλιστικές εισφορές. Αφού οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνει η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στον ΕΦΚΑ, μετά και τη δήθεν μείωση, είναι υψηλότερες από τις εισφορές που πλήρωναν στον πρώην ΟΓΑ. Ενώ η διατήρηση του κατώτερου ασφαλιστικού εισοδήματος, εξαναγκάζει την αγροτική οικογένεια (αγρότης-αγρότισσα) να πληρώνουν εισφορές πάνω από το πραγματικό τους εισόδημα.
Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση κατά 33% αφορά τους αγρότες με εισόδημα πάνω από 7.500€, την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση παραδέχεται ότι το 90% των αγροτών και κτηνοτρόφων δηλώνει εισόδημα μικρότερο από 7500€, δηλαδή η μείωση αφορά σε ένα πολύ μικρό αριθμό αγροτών.
Η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε βάθος 4ετίας, δεν καλύπτει ούτε καν τις απώλειες από τη μείωση της έκπτωσης του φόρου (αφορολόγητο), που θα ισχύσει από την 1/1/2020. Το αφορολόγητο μειώνεται κατά 3.000€, επιβαρύνοντας με 660€ το χρόνο την τσέπη αγροτών και κτηνοτρόφων
Διαγωνίζονται για τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν μίλησαν για τα βασικά προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Κόστος παραγωγής: 0.44€ το πετρέλαιο για τους εφοπλιστές, 1.35-1.50€ για αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ στις χώρες της ΕΕ, την οποία μας φέρνουν συνεχώς ως παράδειγμα, η μέση τιμή είναι στα 0.60€ το λίτρο. Τεράστιες επιβαρύνσεις και αυξήσεις στο ρεύμα. Υψηλό ΦΠΑ, που πρέπει να καταργηθεί στα μέσα και εφόδια και στα είδη πρώτης ανάγκης, αφού επιβαρύνουν την κατανάλωση. Φυτοφάρμακα που τα αγοράζουμε 2-3 και παραπάνω φορές ακριβότερα από ό,τι οι συνάδελφοί μας στις άλλες χώρες. Εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας, την ίδια στιγμή που, στο όνομα της οικονομίας της αγοράς που ευαγγελίζονται, φτάνουν 5-6 φορές ακριβότερα στη λαϊκή κατανάλωση. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων μια χούφτα μεγαλέμποροι και μεσάζοντες κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών.
Ειδικότερα εδώ στο νομό μας η κατάσταση  είναι τραγική ,τώρα φαίνονται ποιο καθαρά οι συνέπειες της ΚΑΠ της ΕΕ αφού δυναμικές καλλιέργειες όπως ήταν ο καπνός ο όποιος καλλιεργούνταν σε φτωχές περιοχές όπως ο Βάλτος ,το Ξηρόμερο και τα περίχωρα της Μακρυνείας είναι πλέον στα αζήτητα. Οι ελάχιστοι πλέον καπνοπαραγωγοί που απέμειναν εδώ στο νομό μας είναι της Μακρυνείας και αυτοί όμως βρίσκονται αντιμέτωποι με τις χαμηλές τιμές και την ασυδοσία των εμπόρων αφού παραμένουν ακόμα απλήρωτοι εδώ και 2 χρόνια ,χρόνια που έχουν ακριβύνει η παραγωγή τους. Η ΟΑΣ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των απλήρωτων καπνοπαραγωγών, στηρίζει τις πρωτοβουλίες του συλλόγου της Μακρυνειας και της αγωνιστικής παρέμβασης που έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα και οι οποίες δεν έχουν σταματήσει ακόμα. Την ίδια τύχη όμως φαίνεται πως θα έχει και η κτηνοτροφία ,το καρτέλ των βιομηχάνων του κλάδου σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές στο γάλα και το κρέας θα οδηγήσουν στον αφανισμό τους κτηνοτρόφους .Οι βιομήχανοι με τις ευλογίες των κυβερνήσεων έχουν εξαγγείλει νέες μειώσεις στην τιμή του γάλακτος όπου ο μέσος Όρος θα φτάνει τα 75 λεπτά το κιλό.
Συνάδελφοι σε όλη αυτή την κατάσταση να προσθέσουμε ακόμα πως αρκετοί κτηνοτρόφοι είναι ακόμα απλήρωτοι .ότι οι περισσότεροι παραδίδουμε τα προϊοντα μας με ανοιχτες τιμες,ότι ολο το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες ,αλλά και αγροτικές εγκαταστάσεις εξαιτίας των αντιπλημμυρικών έργων υποδομής στην ύπαιθρο. Ότι μας χρωστούν χρήματα από τον ελγα προηγούμενων χρόνων ότι αρκετά τοεβ δεν λειτουργούν και τα υπόλοιπα είναι καταχρεωμένα στην ΔΕΗ από την μια και από την άλλη οι μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν ξηλώσει τον κάμπο μας ,τα βουνά με φωτοβολταικα και ανεμογεννήτριες ότι ακόμη εκρεμμουν απλήρωτα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ότι εκκρεμούν αιτήσεις ακόμα στα δασαρχεία για άδειες σταβλιτών εγκαταστάσεων από το 2013 και ένα σορό αλλά προβλήματα καθημερινότητας όπως είναι τα αγροτικά ιατρεία που δεν υπάρχει γιατρός όπως είναι το κλείσιμο ¨η συγχώνευση σχολείων όπου αναγκάζονται αρκετά χιλιόμετρα.
Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν και να συσπειρωθούν στην Ομοσπονδία που συντάσσεται με  την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ των ΜΠΛΟΚΩΝ και να διεκδικήσουν μια ζωή με δικαιώματα, να πληρώνεται ο ιδρώτας τους, να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες σε κοινή συμπόρευση με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων.Με μαζικούς δυναμικούς αγώνες να διεκδικήσουμε τα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε».
           Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
           Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.
           Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών. Να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών».
           Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους
           Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
           Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
           Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ  της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
           ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
Επίσης ανέφερε ότι τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού, μετά από σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο στον Αστακό από την ΟΑΣ και το Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ξηρομέρου αποφασίστηκε στις 1 Οκτωβρίου συγκέντρωση στην τράπεζα Πειραιώς στον Αστακό και 8 Οκτωβρίου συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο κόμβο της Αμφιλοχίας.
Τέλος, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κλείσιμο της εθνικής οδού  συμβολικά.