«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ομιλία του κ. Π. Κουρουμπλή στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε ότι τελικώς ούτε οι θεσμοί, ούτε το πολιτικό σύστημα, ούτε οι παραγωγικές τάξεις, αλλά ούτε και η ίδια κοινωνία μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στην εισβολή της κρίσης που τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι ελληνική παθογένεια, αλλά μια ευρύτερη κρίση του καπιταλισμού, την οποία, δυστυχώς, ακόμη και συντεταγμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν.
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως για να αναχαιτιστούν τέτοια φαινόμενα καθίσταται απαραίτητη η σωστή λειτουργία των  βασικών πυλώνων της οικονομίας όπως είναι το τραπεζικό σύστημα, που δυστυχώς αντί να έχει κουλτούρα στήριξης του επιχειρείν, είχε και συνεχίζει να έχει κουλτούρα τοκογλυφίας. Συνεπώς, όταν το ελληνικό κράτος έχει στηρίξει προσφάτως το τραπεζικό σύστημα με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, είναι παράλογο να ετοιμάζεται να προσφέρει άλλα τριάντα δις, όταν μάλιστα γνωρίζουμε ότι τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών και τα διοικητικά συμβούλια αυτών όχι μόνο δεν υπέστησαν περικοπές στις απολαβές τους όπως όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά αντιθέτως παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις αποδοχές τους. Αποκορύφωμα της αποθράσυνσης των τραπεζών είναι το γεγονός ότι απαιτούν από δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων των δέκα και δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ να υποθηκεύουν ακόμα και τα σπίτια τους...
Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός έχει επιδείξει υπομονή και πρωτόγνωρη αναμονή, παρόλο που τα μέτρα λαμβάνονται, συνεχώς μονομερώς, ωστόσο δεν αισθάνεται ότι υπάρχει και λειτουργεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Και ακριβώς στο σημείο αυτό  επικεντρώνεται ο θυμός, η οργή και η αντίδραση των Ελλήνων που μπορεί κάποια στιγμή να ξεσπάσει και να είναι ανεξέλεγκτη.
Ο κ. Κουρουμπλής ανεφέρθη και στην διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή με την οποία προβλέπεται η επιβολή φόρο 15%  στην ακίνητη περιουσία των off shore εταιριών στην Ελλάδα. Επί τούτου ερώτησε πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί μετά την ψήφιση της εν λόγω διάταξης, καθώς επίσης ποια ήταν η εξέλιξη διαφόρων περιπτώσεων όπως αυτή των ορθοπεδικών ιατρών που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο ορθοπεδικών βοηθημάτων του εθνικού συστήματος υγείας όπως κατήγγειλε και η αγγλική δικαιοσύνη, οι οποίοι από ότι φαίνεται συνεχίζουν να λειτουργούν "εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος". 
Ο κ. Κουρουμπλής επανήλθε και στο ζήτημα ελέγχου του πόθεν έσχες όσων μετέφεραν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού, λέγοντας ότι εδώ και ενάμιση χρόνο τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Βουλευτές επεσήμαναν την ανάγκη έλεγχου του πόθεν έσχες αυτών των χρημάτων και της φορολόγησης των εν λόγω καταθέσεων που βρίσκονται κυρίως σε τράπεζες της Ελβετίας,  χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.  Παράλληλα ρώτησε ποια είναι η εξέλιξη στην περίπτωση των "φτωχών" Ελλήνων που η Κυβέρνηση φιλοτιμήθηκε να διαγράψει τα 24 δις ευρώ.
Επιπροσθέτως ανέφερε πως είναι παράλογο αφενός μεν οι Γερμανοί να καταγγέλλουν την χώρα μας για θεσμικές ελλείψεις και αφετέρου δε η γερμανική Hochtief (κύρια μέτοχος του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος) να χρωστά 500 εκατομμύρια ευρώ φόρο στο ελληνικό δημόσιο.
Στην συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Κουρουμπλής ανεφέρθη σε ζητήματα που αφορούν  τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Συγκεκριμένα τόνισε πως με τις νέες προωθούμενες διατάξεις, ένας πολίτης με 20.000 ευρώ εισόδημα ο οποίος έχει τρία και τέσσερα παιδιά  απαλλάσσεται μόνο 700 ευρώ σε σχέση με έναν ανύπαντρο. Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, να γίνεται  μια τέτοια ρύθμιση εις βάρος της τρίτεκνης και της πολύτεκνης οικογένειας. Σχετικά με την ύπαρξη των αναπήρων "μαϊμού", ανέφερε πως εάν υλοποιούνταν ο νόμος που ψηφίστηκε το 1995 για την κάρτα αναπηρίας, σήμερα δεν θα υπήρχαν χιλιάδες περιπτώσεις "μαϊμού" αναπηρικών συντάξεων. Επίσης δεν είναι δυνατόν να μην λογοδοτούν υπάλληλοι του ΙΚΑ για περιπτώσεις συνέχισης παροχής συντάξεων σε ανθρώπους που δεν βρίσκονται εν ζωή.
Τέλος ο  κ.  Π. Κουρουμπλής έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας πως  «όταν μοιράζεις προνόμια και διαπράττεις μια αδικία, μπορεί να πλήξεις το δίκαιο, όταν όμως επιβάλλεις θυσίες συντηρώντας την κοινωνική αδικία, τότε δολοφονείς το δίκαιο», ενώ κατέθεσε έγγραφο με προτάσεις του για τον περιορισμό των δαπανών στον χώρο του φαρμάκου.