«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

 

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Από το 2006 η 2η Πέμπτη του Μαρτίου κάθε έτους έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια.

Η παγκόσμια ημέρα νεφρού επικεντρώνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη σημασία της υγείας των νεφρών, την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) καθώς και την φροντίδα της νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού...

Η εκστρατεία είναι κοινή πρωτοβουλία όλων των φορέων της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, με τις μελέτες να δείχνουν πως οι νεφρικές ασθένειες είναι μια παγκόσμια επιδημία.

Οι νεφροί (δύο στον αριθμό στον ανθρώπινο οργανισμό) είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό.

Όταν οι νεφροί χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφροπάθεια.

Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μία συνήθης ασθένεια, επικίνδυνη, αλλά αντιμετωπίσιμη εφόσον αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Διαφορετικά, οι επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσουν στο θάνατο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, ενώ 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 2% ετησίως.

Κάθε χρόνο όλο και πιο πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν νεφρικές παθήσεις μη αναστρέψιμες, με τους περισσότερους να καταλήγουν στην αιμοκάθαρση, την συχνότερη μέθοδο με την οποία αντιμετωπίζεται η αδυναμία λειτουργίας των νεφρών.

Μέρα παρά μέρα εξαρτημένοι από ένα μηχάνημα, δίνουν παράταση στην δύσκολη καθημερινότητα, που αποτελείται από πολλούς διατροφικούς περιορισμούς, λήψη αρκετών φαρμάκων, κατάθλιψη, σωματική κόπωση κ.α.

Η πρόληψη αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα προστασίας των νεφρών, μιας και τα συμπτώματα της νεφρικής βλάβης είναι λίγα και δεν παρουσιάζονται σε αρχικό στάδιο. Άρα, κάνοντας ετήσιο ιατρικό έλεγχο προστατευόμαστε.

Δυστυχώς περισσότερα από 500 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, περίπου ο ένας στους δέκα, πάσχουν από κάποια μορφή χρόνιας νεφροπάθειας, χωρίς οι περισσότεροι να το γνωρίζουν.

Στην χώρα μας έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των ασθενών τα τελευταία 10 χρόνια που κάνουν αιμοκάθαρση.Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 12.000 περίπου νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία τεχνητού νεφρού ή σε περιτοναϊκή πλύση. Οι νεφροπαθείς που περιμένουν μόσχευμα φτάνουν στους 1.200 και άνω πανελληνίως, ενώ πάνω από 150 περιμένουν μόσχευμα ήπατος, καρδιάς ή πνεύμονα.

Αρκετά είναι επίσης τα άτομα που έχουν χάσει το φως τους και η μόνη τους ελπίδα είναι ένα μόσχευμα κερατοειδούς. Πολλές χιλιάδες απ’ αυτούς πιθανόν να καταλήξουν διότι δεν γίνονται αρκετές δωρεές οργάνων.

Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 20 ασθενείς που παρουσιάζουν ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων όπως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.

Οι δωρεές και οι μεταμοσχεύσεις την τελευταία πενταετία έχουν μειωθεί πάρα πολύ.

Ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογιζόμενος σε έτη αιμοκάθαρσης είναι τα 6-10 χρόνια, με ελάχιστο τον 2,5-3 χρόνο και μέγιστο τα 15 χρόνια. Πρόκειται για ακραία τιμή αν λάβουμε υπόψη ότι από τους 150 μεταμοσχευμένους νεφρού, μόνο οι 10 υπερέβαιναν τη δεκαετία σε έτη αιμοκάθαρσης.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει μόλις 30.000 δωρητές οργάνων.

 

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού είναι διαχρονικό: «Φέρσου σωστά στους νεφρούς σου, θα τους έχεις για μια ζωή!»

 

Έτσι λοιπόν όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

  • Κάθε μέρα, έως 180 λίτρα αίματος φιλτράρονται στους νεφρούς.
  • Το αίμα καθαρίζεται έως και 50 φορές την ημέρα.

 

 

Για να είναι οι νεφροί μας υγιείς πρέπει:

  • να προσλαμβάνουμε αρκετά υγρά σε καθημερινή βάση
  • να ακολουθούμε υγιεινή διατροφή
  • Να προσέχουμε το βάρος μας και να ασκούμαστε
  • Να ελέγχουμε την αρτηριακή μας πίεση
  • Να ελέγχουμε το σάκχαρο στο αίμα μας
  • Να μην καπνίζουμε
  • Να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλατιού
  • Να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                           

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ                                          ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΩΣΣΑΣ