«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Α.Σ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Το δίκιο θα κριθεί στο δρόμο του αγώνα και όχι στις δικαστικές αίθουσες!

Δελτίο Τύπου για την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ στις 5/3/2024

Το δίκιο θα κριθεί στο δρόμο του αγώνα και όχι στις δικαστικές αίθουσες!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, πραγματοποιήθηκε χθες, 5/3/2024, έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ με θέμα την αγωνιστική απάντηση στον αυταρχικό κατήφορο του ΥΠΑΙΘΑ, το οποίο αυτή τη φορά κατέφυγε εναντίον της ΑΔΕΔΥ και της προκηρυγμένης Απεργίας – Αποχής από την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Τονίζουμε πως είναι η 11η φορά που τα τελευταία 3 χρόνια το ΥΠΑΙΘΑ πηγαίνει τους εκπαιδευτικούς στα δικαστήρια καταμαρτυρώντας πως δεν έχει άλλο τρόπο να τους αντιμετωπίσει!

Η απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ ήταν ομόφωνη για επαναπροκήρυξη της Απεργίας – Αποχής σε περίπτωση που βγει παράνομη η αντίστοιχη της ΑΔΕΔΥ.

Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών τόνισαν τη μεγάλη σημασία της πετυχημένης πανεργατικής απεργίας στις 28/2, που δημιούργησε νέα δυναμική σε όλους τους κλάδους που αγωνίζονται. Απέδειξε πως η κυβέρνηση δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλουν να την παρουσιάζουν, αφού απέναντί της έχει μια ισχυρή αντιπολίτευση στον δρόμο, ότι το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» πρέπει να διαπεράσει όλα τα μέτωπα των διεκδικήσεων μας.  Από αυτή τη σκοπιά και ο κλάδος των εκπαιδευτικών είναι ανάγκη να κλιμακώσει την πάλη του, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ για να αλλάξει φυσιογνωμία το σχολείο μέσω της αξιολόγησης, να δυναμώσει ο αγώνας για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Τονίστηκε πως ο κλάδος δίνει περήφανη μάχη εδώ και 3 χρόνια δείχνοντας ότι είναι νικητής απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει χρησιμοποιήσει μεγάλα όπλα για να τον καθυποτάξει, όπως στελέχη εκπαίδευσης, την πολιτική ηγεσία, το ψέμα και τη συκοφαντία, τα δικαστήρια ακόμα και τμήματα του ίδιου του κλάδου.

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών όχι μόνο δεν συντάσσεται με την κυβέρνηση, αλλά δείχνει αξιοθαύμαστη αντοχή, επιβάλει τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα που δίνουμε για να κρατήσουμε όρθια τα σχολεία. Απαραίτητος όρος φυσικά είναι να δοθεί αυτή η μάχη συντεταγμένα και να υλοποιηθεί από όλες τις πλευρές. Κανένας και καμία δεν έχουν το δικαίωμα να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια.

Ειδικά η νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη για να βγει παράνομη η Απεργία – Αποχή αποδεικνύει πως α) η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ αδυνατεί να πείσει τον κλάδο και την κοινωνία πως οι αλλαγές που ευαγγελίζεται είναι για το καλό της εκπαίδευσης και β) στοχεύει να δώσει στήριξη σε ένα μικρό τμήμα του κλάδου που έχει κάνει επιλογή να διαχωριστεί από τη βάση και να υλοποιεί κάθε σπιθαμή της αντιλαϊκής πολιτικής του ΥΠΑΙΘΑ.

Τώρα είναι ανάγκη η ΔΟΕ να «σηκώσει το γάντι», να απαντήσει ενιαία, να κρατήσει τον αγώνα ανοιχτό, ανεξάρτητα από δικαστικές αποφάσεις, τωρινές ή επόμενες. Υπάρχει η θέληση, η γνώση να συνεχίσουμε και να κρατήσουμε τον αγώνα αυτό ζωντανό.

Η πρόταση της ΑΣΕ που κατατέθηκε περιλαμβάνει

1.      την άμεση επαναπροκήρυξη της Απεργίας – Αποχής σε περίπτωση που αυτή κριθεί παράνομη.  

2.      Συγκεκριμένα μέτρα για να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον κλάδο, ώστε να διασφαλιστεί ότι η απόφαση δεν θα υπονομευτεί, με κύκλο Γενικών Συνελεύσεων από 11/3 – 21/3 και 22/3 ολομέλεια προέδρων.

3.      Την Τρίτη 12/3 παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘΑ με αίτημα συνάντηση με τον Υπουργό που κρύβεται από την Ομοσπονδία και τον κλάδο από τον Ιούλη του 2023.

4.      Εκδήλωση της ΔΟΕ σε ανοιχτό χώρο, με θέμα την αξιολόγηση, με τη συμβολή πανεπιστημιακών στις 26/3

5.      Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής 8/3, τη μέρα που ψηφίζεται το απαράδεκτο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, που είναι ήδη καταδικασμένο από τη πλειοψηφία του λαού και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών με επιπλέον 3ωρη στάση εργασίας μαζί με την στάση της ΑΔΕΔΥ.

6.      Συμπαράσταση στην εκδίκαση των δόκιμων εκπαιδευτικών της Α’ Αθήνας για τις ανακλήσεις των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησής τους στις 13/3.

7.      Την κλιμάκωση του αγώνα με την προετοιμασία νέας πανεργατικής απεργίας και τον αγωνιστικό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Το Δ.Σ. αποφάσισε την επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής και την εκδήλωση για την αξιολόγηση στην Αττική.  Επιπλέον τη συμμετοχή στο Πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη μορφή των 2 τρίωρων στάσεων εργασίας από της ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ (08:00 – 11:00 και 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση του αγώνα που δίνουμε για το μέλλον του σχολείου, για το δικαίωμα στη μόρφωση για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, για την υπεράσπιση της παιδαγωγικής μας υπόστασης, για τις συνθήκες της καθημερινότητάς μας στα σχολεία, για να συνεχίσουμε οι εκπαιδευτικοί μεταξύ μας να είμαστε συνάδελφοι και όχι ανταγωνιστές.

Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς εκτός από όσους/ες θέσουν τον εαυτό τους απέναντι στον κλάδο και τους μαθητές μας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα αυτή τη φορά να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του κλάδου! Ή με τον κλάδο ενάντια στην αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση ή με το Υπουργείο και την αξιολόγηση ενάντια στον κλάδο!

Αθήνα, 6/3/2024