«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Κατάθεση Ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ για ένα ΕΣΥ για Όλους: Δημόσιο, Ποιοτικό και Προσβάσιμο

Η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα ζητά την έκδοση ψηφίσματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας κατά της θέσπισης απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ με πληρωμή των ασθενών. Για το λόγο αυτό, κατέθεσε σχετικό αίτημα προς το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου το ψήφισμα να συζητηθεί στη σημερινή (22/2) συνεδρίαση του Σώματος.

Το σχέδιο ψηφίσματος της παράταξης που θα τεθεί στην κρίση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:

«Χρειαζόμαστε ένα ΕΣΥ για Όλους: Δημόσιο, Ποιοτικό και Προσβάσιμο.

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να εισαγάγει την πρακτική των απογευματινών χειρουργείων με πληρωμή από τους ασθενείς αποτελεί ένδειξη αποτυχίας να προστατευτεί και να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.  Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί και ένδειξη κυνισμού με τον απαράδεκτο για δημόσιο σύστημα υγείας διαχωρισμό των  ασθενών σε δύο κατηγορίες: αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν και θα περιμένουν και αυτών που έχουν να πληρώσουν και θα παρακάμπτουν τη λίστα.

Κάθε οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών με επιπλέον χρεώσεις από 300 έως 2.000 ευρώ ανά χειρουργική επέμβαση, στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αναδεικνύει την απόσταση της ασκούμενης πολιτικής από τις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης που οφείλει να υπηρετεί κάθε σύστημα υγείας.

Εν μέσω μιας περιόδου όπου η Ελλάδα κατέχει την πρωτοκαθεδρία στις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό 35% έναντι ενός μέσου ευρωπαϊκού όρου του 15%, αλλά επίσης και τα πρωτεία σε ποσοστό πολιτών που δεν μπορούν να προσφύγουν σε αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες λόγω οικονομικών δυσκολιών, η επιβολή επιπλέον οικονομικών επιβαρύνσεων αποτελεί παραίτηση από την κοινωνική ευθύνη. Αυτά τα μεγέθη γίνονται ακόμα πιο επιβαρυντικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπου το μέσο εισόδημα υπολείπεται κατά πολύ του Εθνικού Μέσου Όρου και βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας.

Η έλλειψη στρατηγικής για την πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, η επιδείνωση της προσβασιμότητας στην υγειονομική περίθαλψη, και η ανεπαρκής επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με τις αποχωρήσεις εργαζομένων στον τομέα της υγείας να ξεπερνούν τους 8.100 τα τελευταία τρία έτη, αντικατοπτρίζουν μια αποτυχημένη προσέγγιση που επιδεινώνει την κρίση στον τομέα της υγείας.

Η Κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της και να αναλάβει δράση με γενναίες επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, με προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, ουσιαστική αύξηση των αποδοχών και παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την επιστημονική εξέλιξη των υγειονομικών.

Τα απογευματινά τακτικά χειρουργεία θα μπορούσαν να διενεργούνται μόνο εάν η στελέχωση σε ανθρώπινο προσωπικό των νοσοκομείων το επιτρέπει και εάν οι χρόνοι αναμονής για τα πρωινά είναι μεγάλοι, εξαντλώντας πάντα την πλήρη λειτουργικότητα των χειρουργικών αιθουσών. Επιπλέον, θα πρέπει να πραγματοποιούνται δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς, και να εξυπηρετούνται μέσω μιας ενιαίας λίστας με τα πρωινά.

Μόνο έτσι, μπορεί να εξασφαλιστεί η ισότητα και η δικαιοσύνη στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας εκφράζει την έντονη διαφωνία του με την ασκούμενη πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να την ανακαλέσει αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα ανατρέψουν την τροχιά αποδόμησης του Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας.»

***

Κώστας Καρπέτας: Πρωτοφανής προσπάθεια φίμωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου με ευθύνη Φαρμάκη και προέδρου του Σώματος

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», Κώστας Καρπέτας, μετά τη στάση της πλειοψηφίας στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος κατά της θέσπισης απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ με πληρωμή των ασθενών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, δεν έχει τέλος ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της πλειοψηφούσας παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στη σημερινή συνεδρίαση, η παράταξή μας, «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», έφερε προς συζήτηση στο Σώμα σχέδιο ψηφίσματος κατά των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με πληρωμή από τους ασθενείς, όπως άλλωστε προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η στάση της πλειοψηφίας και του προσωπικά του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου αποτέλεσε άλλη μια αρνητική εξέλιξη στην ομαλή λειτουργία του ανώτατου αιρετού Σώματος της Δυτικής Ελλάδας. Όχι μόνο δεν θέλησαν να συζητήσουμε ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους χιλιάδες ασθενείς της περιοχής μας, οι οποίοι περιμένουν επί χρόνια για να χειρουργηθούν, αλλά δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναγνώσουν στο Σώμα το σχέδιο ψηφίσματος - όπως προβλέπει ο κανονισμός - ώστε να αποφασίσουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι εάν θα συζητηθεί το ή όχι. Αντ’ αυτού, με συνοπτικές διαδικασίες και αντιδημοκρατικές πρακτικές, έκλεισαν άρον – άρον κάθε συζήτηση επί του θέματος.

Η στάση της πλειοψηφίας δεν μας προκαλεί έκπληξη. Η περιφερειακή Αρχή φροντίζει καθημερινά να μας υπενθυμίζει την πλήρη ταύτισή της με την κυβερνητική πολιτική και να υποβαθμίζει κάθε αντίδραση της κοινωνίας. Το ίδιο, εξάλλου, έπραξε όταν η παράταξή μας ζήτησε τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα προβλήματα των αγροτών. Παρά τις υποσχέσεις τους, η συζήτηση αυτή ποτέ δεν έγινε, ώστε οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας να «οπλιστούν» με μια απόφαση συμπαράστασης από το Σώμα στις συναντήσεις που είχαν με την κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι η περιφερειακή Αρχή επιθυμεί ένα Περιφερειακό Συμβούλιο με διακοσμητικό χαρακτήρα, το οποίο θα περιορίζεται στην υπερψήφιση των εισηγήσεων των αντιπεριφερειαρχών και δεν θα συζητά, ούτε θα λαμβάνει θέση στα προβλήματα των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας. Τους πληροφορούμε ότι δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».

 

***

Επερωτήσεις για την αξιοποίηση της λίμνης Πηνείου, το Περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης και τη διαδικασία εισαγωγής ατόμων στις ψυχιατρικές κλινικές κατόπιν εισαγγελικών εντολών

 Η περιφερειακή παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα, αναδεικνύει τρία σημαντικά ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν υπό τη μορφή επερωτήσεων, στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης κ. Κώστας Διαμαντόπουλος (Π.Ε. Ηλείας), έχει καταθέσει δυο επερωτήσεις. Η πρώτη αφορά την τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Πηνειού και η δεύτερη έχει θέμα τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης κ. Νίκος Κοτρωνιάς (Π.Ε. Αχαΐας) κατάθεσε επερώτηση  σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής ατόμων στις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας, κατόπιν εισαγγελικών εντολών.

Αναφορικά με την τουριστική αξιοποίηση της τεχνητής λίμνης του φράγματος Πηνειού, ο κ. Κώστας Διαμαντόπουλος στην επερώτησή του μεταφέρει την αγωνία της τοπικής κοινωνίας για τη στασιμότητα των διαδικασιών, καθώς τον Αύγουστο του 2021 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και του ανάδοχου του έργου για την ανάπτυξη του τουρισμού στη λίμνη Πηνειού, ωστόσο, το έργο ανακλήθηκε λόγω μη υλοποίησης του μουσείου στη λίμνη. Αυτό οδήγησε σε ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης για τη διαμόρφωση του μουσείου, λόγω ανεπαρκούς συμβατότητας με τους αρχικούς στόχους του έργου. Αυτές οι εξελίξεις εγείρουν  ανησυχίες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και ο κ. Διαμαντόπουλος ρωτά τα εξής:

·         Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για την τουριστική ανάπτυξη της Λίμνης Πηνειού;

·         Τι ποσοστό των πόρων από το διακρατικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδας - Ιταλίας και αφορούν τη Λίμνη Πηνειού (έργο BEST) έχει απορροφηθεί;

·         Υπάρχουν έργα που έχουν απενταχθεί;

Οι αντιδράσεις για το υπό διαμόρφωση σχέδιο ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας, είναι το αντικείμενο της δεύτερης επερώτησης του κ. Διαμαντόπουλου, η οποία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 22ας Φεβρουαρίου 2024. Όπως τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος στην επερώτησή του, το σχέδιο προβάλλει την Πάτρα σε βάρος των άλλων περιφερειακών ενοτήτων καθώς προβλέπει  μεγάλα έργα υποδομής για την πόλη, αλλά η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία έχουν περιορισμένη παρουσία, προκαλώντας ανησυχίες για την ισορροπία και την ανάπτυξη της περιοχής. Μάλιστα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλείας της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», τονίζει ότι στις 8/2/2023 υπήρξε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες για την υλοποίηση των συγκεκριμένων σχεδίων και πως: «Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας νομιμοποίησε με την παρουσία του ένα σχέδιο που «ακρωτηριάζει» την Περιφέρεια στην οποία ηγείται και τη μετατρέπει  σε Περιφέρεια μιας πόλης και ενός νομού».

Ο κ. Διαμαντόπουλος ρωτά τον Περιφερειάρχη τα εξής:

·         «Συμμετείχατε στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου σχεδίου;

·         Θα νομιμοποιήσετε με την παρουσία σας και πάλι σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό το συγκεκριμένο σχέδιο;

·         Θα ζητήσετε την αναθεώρησή του ώστε να εμπλουτιστεί με παρεμβάσεις για τις ενότητες της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας και την αναλυτική περιγραφή τους;».

 

Η διαδικασία εισαγωγής ατόμων στις ψυχιατρικές κλινικές των Νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας, κατόπιν εισαγγελικών εντολών, είναι το ζήτημα που αναδεικνύει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αχαΐας της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Νίκος Κοτρωνιάς. Με επερώτησή του προς την Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Κοτρωνιάς, υπογραμμίζει, ότι η νέα εγκύκλιος του Υφυπουργού Υγείας για αναγκαστική εξέταση κατόπιν εισαγγελικής εντολής, προβλέπει ότι οι αστυνομικοί που συνοδεύουν άτομο στα ΤΕΠ ενός νοσοκομείου αποχωρούν πριν καν αρχίσει η εξέτασή του, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος, τόσο για τους εξεταζόμενους όσο και για το ιατρικό προσωπικό.

Μάλιστα, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και οι ιατροί ζητούν την , την άμεση πρόσληψη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού φύλαξης, τη διαμόρφωση κατάλληλων χώρων εξέτασης των ασθενών και την άμεση αναστολή της εγκυκλίου.

Ο κ. Κοτρωνιάς, στην επερώτησή του ρωτά τα εξής:

«Επειδή οι Ψυχιατρικές κλινικές των Νοσοκομείων της περιφερείας μας, δεν διαθέτουν τους κατάλληλους χώρους και το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης των ασθενών, ερωτάσθε, σε ποιες αναγκαίες ενέργειες και παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Υγείας προτίθεστε να προβείτε για την προστασία ασθενών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των Νοσοκομείων της περιφερείας μας, από την επιθετική συμπεριφορά προσερχομένων ακουσίως ατόμων για εξέταση η νοσηλεία.»

 

Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», Κώστας Καρπέτας