«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Ανακοίνωση απο την Εργατική Πάλη Οικοδόμων για την απεργία 28/02/2024

ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ

Συνάδερφοι οικοδόμοι  (εργαζόμενοι-ες) συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, πρωτοβάθμια σωματεία, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, όπως η ομοσπονδία οικοδόμων και στην πόλη μας το εργατικό κέντρο και το σωματείο μας (εργατική πάλη οικοδόμων).

Για τους οικοδόμους είναι η τρίτη απεργία στον κλάδο μας από το Νοέμβριο και μετά. Η απεργία αυτή είναι συνέχεια των προηγουμένων και αποτελεί κλιμάκωση του αγώνα για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας...

Η απεργία στης 28 Φλεβάρη αποτελεί απάντηση στη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζεται. Με αποκορύφωμα την ακρίβεια, τα φτηνά μεροκάματα, την εξαθλίωση του λαού που δύσκολα τα βγάζει πέρα. Ένα χρόνο από το δυστύχημα των Τεμπών ακόμα δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην εταιρία Hellenictrain. Θυμόμαστε μόνο ότι για όλα φταίει ο σταθμάρχης. Να πληρώσουν όλοι οι ένοχοι, όχι άλλες τραγωδίες από την εγκληματική ανευθυνότητα. Τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας στους σιδηροδρόμους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εργάνη που ήρθαν στη δημοσιότητα το 30% των εργαζομένων παίρνει μισθό μέχρι 800ευρώ το μήνα ενώ το 53% κάτω από χίλια και μόνο το 18% αμείβονται με 1500 και πάνω. Υπολογίζεται ότι με βάση τα δικά τους στοιχεία οι απώλειες είναι 25% μετά την περίοδο της κρίσης. Τα πράγματα στους οικοδόμους είναι πολύ χειρότερα, το μεροκάματο του τεχνίτη δεν υπερβαίνει τα 50ευρω ενώ για τους ανειδίκευτους εργάτες φτάνει το πολύ 35-40 ευρώ, και προσθέτοντας την ανασφάλιστη εργασία , τα ωράρια που στις μεγάλες εταιρίες παραβιάζονται και οι υπερωρίες μένουν απλήρωτες, τότε είμαστε πιο πίσω ακόμη και από τα επίπεδα του 2008 πριν την κρίση. Γι’ αυτό οι νέοι δεν έρχονται να δουλέψουν στην οικοδομή, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση τους χαρακτηρίζει τεμπέληδες που θέλουν να ζουν με τα επιδόματα πείνας. Η σύνταξη των 650 έως 800 ευρώ δεν μπορεί να καλύψει της ανάγκες του συνταξιούχου οικοδόμου. Η κυβέρνηση τους λέει με νόμο να δουλεύουν και μετά τη σύνταξη μέχρι τα βαθιά γεράματα αν βέβαια τα καταφέρουν γιατί πολλοί οικοδόμοι μέχρι να φτάσουν τα 70 φεύγουν από τη ζωή μετά από τόσα χρόνια ανθυγιεινής δουλειάς και εργατικών ατυχημάτων.

Είναι άμεση η ανάγκη να δυναμώσουμε την πάλη μας για ικανοποιητικές αυξήσεις στα μεροκάματα, για νέα συλλογική σύμβαση του κλάδου με βάση τις ανάγκες μας. Αυξήσεις στις συντάξεις για αξιοπρεπή διαβίωση. Για διανομή των υπερ αγνώστων ενσήμων που ενώ δουλευτήκαν από τους οικοδόμους το κράτος τα παρακρατεί , αυτό είναι κλοπή.

Να ενωθούμε με τον αγώνα των φοιτητών για δωρεάν δημόσια παιδεία, όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια των λίγων, μόρφωση για όλους, για τα παιδιά των εργατών και του λαού.

Να στηρίξουμε τον αγώνα των αγροτών που βρίσκονται πολλές μέρες στα μπλόκα ενάντια στο κόστος παραγωγής και την νέα ΚΑΠ (κοινή αγροτική πολιτική) που τα έσοδα τους για επιβίωση στο χωράφι όλο και λιγοστεύουν.

Η πολιτική αυτή μπορεί να ανατραπεί με κοινό συντονισμό όλων των δυνάμεων που απεργούν ώστε να παρασύρουν όλους τους εργαζόμενους. Μόνο τότε οι απεργίες και οι αγώνες γίνονται νικηφόροι.

 

Ζητάμε:

·         Αύξηση στα μεροκάματα και του μισθούς με υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης το επόμενο διάστημα ,αφού η προηγούμενη λήγει, ικανοποιώντας τις ανάγκες για αξιοπρεπή διαβίωση.

·         Αυξήσεις στις συντάξεις, να μειωθεί ο χρόνος συνταξιοδότησης στα επίπεδα και των μεγαλύτερης ηλικιακά οικοδόμων ασφαλισμένων μετά το 93, όχι δουλειά μέχρι τα γεράματα.

·         Να γίνει διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, η κράτηση τους αποτελεί κλοπή από το κράτος.

·         Να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής στον κλάδο, την προηγούμενη χρονιά είχαμε ρεκόρ στα εργατικά ατυχήματα.

·         Να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί στα σπίτια όσων δεν μπορούν να πληρώσουν, να ξανά συγκροτηθεί ο οργανισμός εργατικής κατοικίας για φθηνές κατοικίες στο λαό.

·         Κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων, αντιπλημμυρικών έργων, να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα Θεσσαλίας, χρήματα για δημόσια υγεία και παιδεία, όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια για μόρφωση των λίγων.

·         Να σταματήσει η γενοκτονία στην Παλαιστίνη, να δικαστούν οι εγκληματίες της κυβέρνησης Νετανιάχου, όχι άλλο αίμα για τα συμφέροντα του διεθνούς κεφαλαίου, καμία εμπλοκή της χωράς μας στα σχέδια τους.

 

Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση του ΕΚΑ και του σωματείου μας Ένωση Οικοδόμων την Τετάρτη 28 Φλεβάρη και ώρα 10:30 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αγρινίου.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ