«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου


Έναρξη συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού

 Με χαιρετισμό του κ. Βασίλη Φουντούλη  ξεκίνησε εργασίες  το  Επετειακό Διεθνές Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού που διοργανώνει η Αρχαιολογική - Ιστορική - Λαογραφική Εταιρεία Θεστιέων. 

 Το Συνέδριο με  θέμα: «Η Τριχωνία και Αιτωλία άπασα στα πλαίσια της Δυτικής Ρούμελης στον Αγώνα της παλιγγενεσίας του Έθνους μας» τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου  και πραγματοποιείται  στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας...

 Ο πρόεδρος της Εταιρείας Θεστιέων κ.Β.Φουντούληςκαλωσόρισε τους συνέδρους και αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην υλοποίηση του Συνεδρίου : «Για να φανεί ποιο είναι το μερτικό μας από κείνη τη δόξα, μα και ποιο κόστοςσε ζωές καταβάλαμε εμείς εδώ, στο δικό μας τόπο, την Τριχωνία και την ευρύτερη Αιτωλία. Τοιουτοτρόπως, θα αναδειχθούν κυρίως άγνωστα καιθαμμένα, από την αχλύ της ιστορικής λήθης, ονόματα αγωνιστών, ανθρώπωντου τόπου μας, οι οποίοι συνέβαλαν στην πραγμάτωση κορυφαίων συμβάντωνπανελληνίως και θυσιάστηκαν στον Αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας, μιααποκατάσταση για την ανεκτίμητη προσφορά τους.Έτσι, για μην ξεθωριάζει η ιστορία μας και να μένει η Ελλάδα στο εδώθε φωτεινό της μέρος».

 Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε μεταξύ άλλων:“Με ξεχωριστή χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στο Αγρίνιο.Στην επίσημη έναρξη ενός σπουδαίου επιστημονικού συνεδρίου,  υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου, το οποίο  φιλοδοξεί να αναδείξει το ρόλο που διαδραμάτισε η περιοχή μας  στην Ελληνική Επανάσταση.Αλλά και με έναν  ακόμη σημαντικό στόχο.Να  φέρει  τα παιδιά μας κοντά στην δική μας ιστορία.Να συστήσει τους πραγματικούς  πρωταγωνιστές. Να ιχνηλατήσει τα ιστορικά τοπόσημα. Να φωτίσει τις στιγμές που συνδέθηκαν με τον ξεσηκωμό του Γένους.  Με  βαθιές ευχαριστίες στον ακούραστο πρόεδρο της Αρχαιολογικής – Ιστορικής – Λαογραφικής Εταιρείας Θεστιέων κ. Βασίλη Φουντούλη,  καθώς και τα μέλη του ΔΣ,   εύχομαι οι εργασίες του Συνεδρίου να στεφθούν με επιτυχία και να ενισχύσουν την κοινή μας προσπάθεια για καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και αποτελεσματικότερη  ανάδειξη και αξιοποίηση της κληρονομιάς μιας”.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Θέρμου Σπ.Κωνσταντάρας, η Αντιδήμαρχος Αγρινίου  Μαρία Παπαγεωργίου, ο πρ. Δ.Σ.Θέρμου Ν.Κωστακόπουλος,η Ολυμπία Βικάτου Διδάκτωρ, Προϊσταμένη Εφορείας ΑρχαιοτήτωνΑιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γ.Σαγώνας.

 

Το Συνέδριο  θα συνεχίσει τις εργασίες το Σάββατο 4 και την Κυριακή  5 Σεπτεμβρίου με συνδιοργανωτέςτην  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον  Δήμο Αγρινίου, τον  Δήμο Θέρμου  και το  Πανεπιστήμιο Πατρών-Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

Οδηγίες Πολιτικής Προστασίας σχετικά με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Ο Δήμος Αγρινίου ενημερώνει τους δημότες  ότι, σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕθνικήςΜετεωρολογικής Υπηρεσίας, προβλέπεται επιδείνωση τουκαιρού με βροχές και καταιγίδες καθώς επίσης και  θυελλώδεις ανέμους.

Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοίκαι να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα, τους περιπάτους  κοντά  σε αλσύλλια, τη διέλευσηκάτω από αναρτημένες πινακίδες.

Ειδικότερα πρέπει να :

 

  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται
  • Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τον άνεμο, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

 

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

 

8:00 π.μ.   Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου.

Ομιλία από τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.Αριστείδη Γωγούση.

 

10:15 π.μ.  Επιμνημόσυνη δέηση – Κατάθεση Στεφάνων στο μνημείο Μάχης της Κορομηλιάς, Καραμανέϊκα.

 

 

***

Επίσκεψη των συμμετεχόντων του προγράμματος «χτίζοντας γέφυρες» στο Δήμαρχο Αγρινίου

 

Επίσκεψη στον Δήμαρχο Αγρινίου  Γεώργιο Παπαναστασίου πραγματοποίησαν οι συμμετέχοντες  στο πρόγραμμα «χτίζοντας γέφυρες», στη Γερμανία.

Κατά την επίσκεψή τους, μετέφεραν  τις εντυπώσεις τους από το ταξίδι και την συμμετοχή τους στο σεμινάριο Γλυπτικής αλλά και γενικότερα σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στα πλαίσια του προγράμματος, καθώς επίσης μετέφεραν και την επιθυμία του Δημάρχου του Χόφχαϊμ για αδελφοποίηση των πόλεων μας.

Το πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε από την Χούνη του Δήμου Αγρινίου συνεχίστηκε στη Γερμανία στις πόλεις Φρανκφούρτη και Χόφχαϊμ και είναι μία δράση μνήμης για την ειρήνη και παράλληλα έχει σκοπό την προώθηση της Ελληνογερμανικής φιλίας.

Ο Δήμαρχος φανερά ικανοποιημένος  ευχαρίστησε την κυρία Αννέτα Κούρτη, διοργανώτρια του προγράμματος και  όλους όσους συμμετείχαν,  οι οποίοι ήταν: η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος του Δήμου Αγρινίου, οι ομιλητές κ.Βασίλης Πατρώνης   - καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών  και ο κ.Αλέξης Κατεφίδης εκπαιδευτικός, οι γλύπτες: Αντώνης Ναστούλης, Δημήτρης Στούμπος, Λάμπρος Φαρμάκης, ΄Ελενα Ραυτοπούλου, Νίκος Μαργώνης, των οποίων τα έργα θα φιλοξενηθούν όλα στο Δήμο του Χόφχάϊμ.

***

Εκδήλωση στο Αγγελόκαστρο

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Διεθνής Αδελφότητα Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου  με την Κοινότητα Αγγελοκάστρου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και τον Δήμο Αγρινίου διοργανώνουν επετειακή εκδήλωση την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στις 19.30.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  στον προαύλιο χώρο του βυζαντινού κάστρου του Αγγελοκάστρου, στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ