«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 30/08/2021 η Λαϊκή Συσπείρωση έβαλε για συζήτηση τα παρακάτω θέματα.

 Πρώτον το σύνολο των Δήμων της χώρας μας, βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, αδύναμοι να ικανοποιήσουν το σύνολο των επιτακτικών αναγκών των συνδημοτών τους, σε όλους τους τομείς.

Οι Δήμοι, από το 2010, υπεχρηματοδοτούνται, παίρνουν το 62% περίπου των χρημάτων που λάμβαναν ως το 2009 και αυτών που προβλέπονται από το Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης). Η μείωση αυτή, που έγινε δήθεν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, στην πράξη πραγματοποιήθηκε ώστε να μη μειωθούν οι ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, σ’ αυτούς που ζουν από τις χρηματοδοτήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, μέσω μία σειράς νομοθετικών εργαλείων, όπως είναι οι αναπτυξιακοί νόμοι κτλ.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση των Δήμων, επιδεινώθηκε λόγω των αρμοδιοτήτων που τους φορτώνονται σωρηδόν, χωρίς να συνοδεύονται από τους αναγκαίους πόρους. Τέτοια παραδείγματα είναι η Πολιτική Προστασία, η καθαριότητα και η συντήρηση των σχολείων, , τα αδέσποτα, η συντήρηση και λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, ο Πολιτισμός κτλ. Και μάλιστα στις πενιχρές επιχορηγήσεις των προηγούμενων ετών έχουμε και μειώσεις όπως χαρακτηριστικό παράδειγμα για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων κατά 20% τη στιγμή που το 4ο κύμα πανδημία απελαύνει.  Σε αυτά προστίθενται και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς οι Δήμοι έχουν σημαντικές απώλειες εσόδων και αυξημένες έκτακτες δαπάνες.

Δυστυχώς, η Κυβέρνησή αντί να ενισχύσει το σύνολο των Δήμων με τα χρήματα που απαιτούνται, προχώρησε σε έκτακτες χρηματοδοτήσεις που έφθασαν σε δύο χρόνια το ποσό των 265 εκατομμυρίων ευρώ και υπολείπονται κατά πολύ, σε σχέση με τους πόρους που είναι αυτή τη στιγμή αναγκαίοι. Επιπλέον, η κατανομή στους Δήμους, όπως φαίνεται από τα στοιχεία μας, δεν έγινε με κριτήρια ισότητας, δεν έγινε με τα κριτήρια που γίνεται η κατανομή των τακτικών Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), αλλά επιλεκτικά, με κάποια κριτήρια που διαμορφώθηκαν αξιοποιώντας το Παρατηρητήριό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτή η άδικη, επιλεκτική κατανομή, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, διότι όλοι οι Δήμοι έχουν προβλήματα και δεν επιτρέπεται να γίνεται διαχωρισμός και «επιλεκτική εξυπηρέτηση». Για το μόνο ζήτημα που είναι αποδεκτή μία κατ΄εξαίρεση έκτακτη χρηματοδότηση, είναι στους Δήμους που έχουν υποστεί καταστροφές από τις πυρκαγιές.

Στην εν λόγω κατανομή, ο Δήμος Αγρινίου έλαβε 667880,55 ευρώ λ( ποσοστό 26,52%) λιγότερα έναντι του ποσοστού που του αναλογεί από τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ.

Αύξηση στη χρηματοδότησή τους έχουν 97 Δήμοι και μείωση 235 Δήμοι.

Ενδεικτικά αναφέρουμε παίρνουν περισσότερα  

Ο Δήμος Αθηναίων 3936650,63 (24,7%), ο Δήμος Πειραιώς 990362,44 (ποσοστό 28,12%),  ο Δήμος Θεσσαλονίκης 923.382,64€ (ποσοστό 12,74%), ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης1437882,60 (ποσοστό 268,62%), ο Δήμος Χερσονήσου 1.427.283,20€ (213,62%), ο Δήμος Μυκόνου 1.608.299,11€ (ποσοστό 677,68%), ο Δήμος Θήρας (Σαντορίνη) 1.554.036,02€ (ποσοστό 371,88%), ο Δήμος Σκιάθου 796.782,24€ (ποσοστό 346,67%), ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου 597.886,45€ (ποσοστό 207,26%).

Ως προς τους Δήμους που έχουν μείωση, είναι ο δικός μας Δήμος όπως είπαμε παραπάνω και ο Δήμος Πατρέων 1.207.392,43€, ο Δήμος Μυτιλήνης 381.738,37€ (ποσοστό 25,20%), ο Δήμος Δυτικής Σάμου 104.064,93€ (ποσοστό 26,52%), ο Δήμος Σερρών 562.486,53€ (ποσοστό 26,52%).

Μπροστά σ’ αυτήν την αδικία και την στέρηση πόρων από το Δήμο μας δυστυχώς η Δημοτική Αρχή έχει μείνει άφωνη ίσως προσχωρώντας στα «σφάξε με Αγά μου να αγιάσω». Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι  αυτό που χρειάζονται οι Δήμοι σήμερα, είναι:

1.     Να δοθεί η χρηματοδότηση που προβλέπεται από το Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης).

2.     Όσες χρηματοδοτήσεις δίνονται, να πληρούν τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί για τη διανομή των ΚΑΠ.

3.     Να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων, ως «θεραπεία» της άνισης αντιμετώπισης όλων αυτών των χρόνων.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε, πως η μόνη χρηματοδότηση, που πρέπει άμεσα να δοθεί και μπορεί να μην υπακούει στους πιο πάνω κανόνες, αφορά έκτακτες καταστάσεις, όπως είναι αυτή που αντιμετωπίζουν τώρα οι Δήμοι που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές, λόγω των πυρκαγιών.

Επίσης  θέσαμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη γνώμη  της Λαϊκής Συσπείρωσης ένα πολύ σημαντικό θέμα πού  είναι το θέμα της καθαριότητας, κυρίως σε ότι αφορά την καθαριότητα και την αποκομιδή των σκουπιδιών πέριξ του κέντρου της πόλης του Αγρινίου και ιδιαίτερα των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας. Πρόβλημα που αντικειμενικά οξύνθηκε το καλοκαίρι λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η συχνότητα αποκομιδής  των σκουπιδιών, ο ανεπαρκείς  έως και παντελής  καθαρισμός και απολύμανση των κάδων συνθέτουν ένα τοπίο βουνών απορριμμάτων και  δυσοσμίας , αποπνιχτικό αλλά και υγειονομικά επικίνδυνο.

Ίσως ο χώρος της καθαριότητας να είναι δύσκολος, το σίγουρο είναι ότι δεν προσφέρεται για φωτογραφίσεις . ¨Όμως είναι αναγκαίο τώρα να υπάρξει δρομολόγηση λύσης του προβλήματος.

Είναι απαράδεκτο οι συνδημότες μας να το σκέφτονται δύο και τρείς φορές να φτάσουν στους κάδους για να αποθέσουν τα σκουπίδια τους, να κλείνουν πόρτες και παράθυρα με το παραμικρό αεράκι για να γλιτώσουν από τις μυρωδιές που αναδύονται.

Έχετε εγκαταλείψει τις Δημοτικές Ενότητες σε σχέση με την κατασκευή έργων υποδομής και την επίλυση λαϊκών προβλημάτων, μην τους αναγκάζετε να ζουν και κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Τέλος  θέσαμε σαν Λαϊκή Συσπείρωση το θέμα της απαράδεκτης  κατάστασης του  γηπέδου 5Χ5 στην οδό Εργάνης στον  Άγιο Κωνσταντίνο, όπου από τη μία μεριά η καταστροφή  του χλοοτάπητα και από την άλλη το ξεχαρβάλωμα του πλέγματος συνθέτουν ένα επικίνδυνο μείγμα για τους αθλούμενους της περιοχής.      

 

 

                                                                                               Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

                                                                                                 Παπανικολάου Τιμολέων

                                                                                                 Καρναβιάς Ιωάννης