«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Ο Δ. ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ του Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου

ΠΡΟΣ

1. δασαρχείο Αγρινίου

2. δημο αγρινιου

_______________________

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ  του Αγίου Χριστοφόρου

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ

του Δημήτρη Τραπεζιώτη

Το Περιαστικό πευκοδάσος  του Αγίου Χριστοφόρου αποτελεί έναν από τους κύριους πνεύμονες πρασίνου που περιβάλει Βόρεια και Βορειοανατολικά την πόλη του Αγρινίου, αποτελείται από χαλέπιοπεύκη και μικρές συστάδες κουκουναριών, ευκαλύπτων και κυπαρισσιών και έχει συγκεκριμένο καθεστώς διαχείρισης και προστασίας που επιβλέπεται από τη Δασική Υπηρεσία και τον Δήμο Αγρινίου. Τμήμα του τεχνητού δάσους του Αγίου Χριστοφόρου διεισδύει εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος του Αγρινίου...

 

Καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας περπατούν και αθλούνται ιδιαίτερα στον ποδηλατόδρομο μήκους 2170 μέτρων ο οποίος προφυλάσσεται με μπάρες στην αρχή και στο τέλος του. Όμως η εγκατάλειψη του δασυλλίου το καθιστά ευάλωτο  σε πυρκαγιές  αλλά και στη φθορά των λίγων υποδομών που υπάρχουν εκεί.  .Επισημαίνουμε ιδιαίτερα την ύπαρξη πεσμένων δέντρων  σε σημεία διέλευσης περιπατητών και ποδηλατών, καθώς και τον κίνδυνο από δέντρα που έχουν πάρει κλίση και είναι έτοιμα να πέσουν.Επισημαίνουμε επίσης την ανύπαρκτη υποδομή διευθέτησης των ομβρίων που  έχει προκαλέσει σε πολλά σημεία την  διάβρωση του εδάφους με κίνδυνο να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα και ατυχήματα.

Η προστασία του περιαστικού πρασίνου παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του υδρολογικού κύκλου, στην συγκράτηση του εδάφους (προστασία από διάβρωση, κατολισθήσεις), στη διατήρηση ηπιότερου τοπικού κλίματος, στην προστασία από τις πλημμύρες και τα χειμαρρικά φαινόμενα.

 

Για τους λόγους αυτούςπροτείνOYME και ζητάME να γίνουνΑΜΕΣΑ οι ακόλουθες παρεμβάσεις που θα σταματήσουν την υποβάθμιση του δασυλλίου:

·         Κοπή και συλλογή των πεσμένων δέντρωνκαθώς κι αυτών που είναι έτοιμα να πέσουν.

·         Τεχνικά έργα σε όλα τα σημεία που καταλήγουν τα όμβρια ύδατα για την  διευθέτησή τους και την αποφυγή καταπτώσεων

·         Καθαρισμός και αποκατάσταση ποδηλατοδρόμου στα τελευταία 1000 μ.

·         Οριοθέτηση του δασυλλίου με ευδιάκριτα μόνιμα όρια  για αποφυγή καταπατήσεων.

Επίσης με βάση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ)  και την Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Μελέτη ανάπτυξης ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής και ανάδειξης του φυσικού, πολιτιστικού και αρχαιολογικού  περιβάλλοντος του  Δήμου μας. Η μελέτη αυτή θα εξετάζει ζητήματα διαχείρισης επισκεπτών, σχεδιασμού και χωροθέτησης συστημάτων ερμηνείας του περιβάλλοντος και θα προτείνει την ανάδειξη εσωτερικών οικοτουριστικών διαδρομών όπως αυτές περιγράφονται στην πρόταση του ΓΠΣ Αγρινίου   για τον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό

Η συνολική μελετώμενη έκταση με βάση την πρόταση του ΓΠΣ για την εκπόνηση της άνω μελέτηςμπορεί να  περιλαμβάνει για το περιαστικό δάσος του Αγίου Χριστοφόρου  τα παρακάτω έργα:

·         Χωμάτινα και χαλικόστρωτα μονοπάτια με κατασκευές από κορμίδια και πέτρινους τοίχους όπου απαιτείται.

·         Βελτίωση υπαρχόντων δρόμων.

·         Δημιουργία κύριου χώρου υπαίθριου γεύματος ( παιδική χαρά,  ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, χώρο υγιεινής κλπ).

·         Δημιουργία θέσεων θέασης όπου θα τοποθετηθούν κιόσκια  και πινακίδες ερμηνείας περιβάλλοντος.

·         Φωτισμός  σύγχρονος για την αποφυγή της φωτορύπανσης αλλά και αποφυγή της διατάραξης των βιορυθμών της  τοπικής χλωρίδας και πανίδας.

·         Έργα και Χώρους  πυρασφάλειας

·         Χώρους στάθμευσης.

·         Φυτεύσεις

·         Καθαρισμούς και κλαδεύσεις

Τέλος προτείνουμε τη δημιουργία πράσινων διαδρόμων που θα συνδέουν το ΠαπαστράτειοΠάρκο Αγρινίου και όλους τους άλλους κεντρικούς υπαίθριους χώρους, μέσω της διαδρομής του ίχνους των κλάδων  του ρέματος Λυκοραχίτη, με το περιαστικό δάσος του Αγίου Χριστοφόρου.

Στόχος των προτάσεών μας είναι η καλύτερη λειτουργία και αξιοποίηση του χώρου του δασυλλίου με τον λειτουργικό εμπλουτισμό, την επέκταση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων, την παροχή ασφάλειας στους χρήστες  και πάνω απ’ όλα την προστασία από το κίνδυνο πυρκαγιάς  που ελλοχεύει λόγω  της κλιματικής αλλαγής.  Η υλοποίηση των έργων θα προσφέρει ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα διαχείρισης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω φορέων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο ώστε να γίνει ένας συγκροτημένος χώρος αναψυχής, άθλησης και προώθησης εναλλακτικού τουρισμού.

ΟΜΩΣ το κύριο θέμα που πρέπει να απασχολήσει το Δήμο μας ο οποίος παρουσιάζει υψηλό βαθμό ευαλωτότητας  με βάση  και το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην κλιματική Αλλαγή, εν όψει μάλιστα της ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ που διέρχεται ο πλανήτης και η οποία απειλεί την ζωή,  είναιη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΧΩΡΩΝσυγχρόνως με μια ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΚΩΝ, ΑΛΣΕΩΝ & ΔΕΝΤΡΟΣΤΟΙΧΙΩΝ  της πόλης του Αγρινίου. Για να  επιτευχθεί μια τέτοια ολοκληρωμένη διαχείριση χρειάζεται η ανάλογη Δημοτική Υπηρεσία, την οποία προς το παρόν είτε  δεν διαθέτει ο Δήμος Αγρινίου, είτε υπάρχει αλλά τραγικά υποστελεχωμένη  αν κρίνουμε από την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελάχιστοι χώροι πρασίνου της πόλης.

Αυτό το τελευταίο ζήτημα  δημιουργίας όσο το δυνατόν περισσότερων χώρων πρασίνου  είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται επιστημονική διαβούλευση  προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να δοθεί βιώσιμη λύση  που θα συνεισφέρει στην αποτροπή του φαινομένου του θερμοκηπίου και από την περιοχή μας. 

Για το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών

 Actnow- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ”

 

Δημήτρης Τραπεζιώτης, δικηγόρος,

π. Δήμαρχος Θεστιέων