«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Αποστόλης Kατσιφάρας - Νέος οδικός χάρτης για την αναβάθμιση της δημόσια υγείας στη Ηλεία

Στην Ηλεία βρέθηκε ο π. Περιφερειάρχης Αποστόλης Kατσιφάρας και με τα μέλη της Παράταξης Μητρόπουλο Κώστα και Μπράτη Θεώνη,  επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο Πύργου, που σηκώνει το κύριο βάρος της δημόσιας υγείας στον νομό αλλά και είναι μπροστά στην μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  Το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου Χρήστο Χριστόπουλο , την πρόεδρο των εργαζομένων Μαλβίνα Κέρερε και όλα τα μέλη της διοίκησης του σωματείου, τον... αντιπρόεδρο της επιτροπής λοιμώξεων  γιατρό Καστανά Χρήστο , γιατρούς , νοσηλευτές αλλά και απλούς εργαζόμενους.

  Στις συναντήσεις τέθηκαν ανοικτά και με ειλικρίνεια, όλα τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι , τα διαχρονικά και άλυτα του  νοσοκομείου από την υποστελέχωση και τις  ελλείψεις σε κύριες ειδικότητες , αλλά και τα πρόσθετα από  τις  νέες πιέσεις στην λειτουργία του, λόγω της ανάπτυξης νέων κλινικών Covid 19 και του εμβολιαστικού κέντρου.

 Οι πρωτοβουλίες για την λύση τους πρέπει να είναι άμεσες, σαφείς και αποτελεσματικές, όπως:

α.  Ανάπτυξη και αναβάθμιση όλων των κλινικών, με στελέχωση γιατρών ειδικοτήτων ώστε τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται στην Ηλεία και να αποφεύγονται οι μετακομιδές στην Πάτρα.  Πρώτη προτεραιότητα να δοθεί στην αναβάθμιση της παθολογικής  κλινικής, που είναι η καρδιά στην λειτουργία του ιδρύματος και έχει αποχωρίσει κρίσιμος αριθμός γιατρών αλλά και του τμήματος αιμοδοσίας.

β. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων  νοσηλευτικών, παραϊατρικών  χειριστών ιατρικών μηχανημάτων. Η κάλυψη των θέσεων με επικουρικούς και ορισμένου χρόνου δεν είναι η λύση. Αν δεν παρθούν τώρα οι σωστές αποφάσεις, την επόμενη μέρα θα έχουμε λιγότερους εργαζόμενους και θα έχει χαθεί μια ακόμη ευκαιρία.

γ . Ανάπτυξη και λειτουργία όλων των εμβολιαστικών κέντρων, που προβλέπονται από τον αρχικό σχεδιασμό  πιθανών και νέων , ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες με μακρινές αποστάσεις και να τρέξουν γρήγορα οι εμβολιασμοί στους ανθρώπους που δουλεύουν στον τουρισμό. Είναι αδιανόητο να ζητούμε πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους τουρίστες και εμείς να μην έχουμε εμβολιάσει τους εργαζόμενους στον τουρισμό.  Πρέπει να βάλουμε ψηλά την πήχη των εμβολιασμών στον τουρισμό, γιατί η οικονομία μας εξαρτάται άμεσα από αυτόν και η νέα σεζόν είναι σε ένα μήνα.

δ. Μεταφορά του εμβολιαστικού κέντρου σταδιακά εκτός νοσοκομείου,  ώστε να αποφύγουμε να μετατραπεί το νοσοκομείο σε νοσοκομείο μίας νόσου και να λειτουργούν με μεγαλύτερη άνεση και προστασία, όλες οι κλινικές προ όφελος των ασθενών. Πιθανή λύση θα ήταν η μεταφορά του σε κλειστό αθλητικό χώρο, όπως ακριβώς σχεδιάζεται για όλες τις μεγάλες πόλεις .

ε .  Ολοκλήρωση των διαδικασιών υλοποίησης του εμβληματικού έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ  από την δικιά μας θητεία στην περιφέρεια το 2018, με προϋπολογισμό  1,5 εκ ευρώ .Οι καθυστερήσεις είναι αδικαιολόγητες και δεν χωρούν σκοπιμότητες μικροπολιτικής για ένα έργο ενταγμένο και χρηματοδοτημένο,  που θα αναβαθμίσει τεχνικά το κτίριο και θα βελτιώσει τα οικονομικά από την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

στ .Ολοκλήρωση των διαδικασιών και υλοποίηση του έργου,  αναβάθμιση του δρόμου σύνδεσης των κόμβων Φιλοθέης και Νοσοκομείου.  Το έργο είναι προϋπολογισμού 430.000 ευρώ και ενταγμένο στο ΠΔΕ της περιφέρειας, από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, αρχές του 2019 . Με την  υλοποίηση του έργου, θα αλλάξει όλη η εικόνα του δρόμου πρόσβασης καθώς και η ασφάλεια, γιατί προβλέπονται πεζοδρόμια, νέος ασφαλτοτάπητας, φωτισμός και διαμόρφωση των χώρων στάθμευσης των ταξί . Η καθυστέρηση και εδώ είναι αδικαιολόγητη και προκλητική.

  Παράλληλα μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούμε το εμβολιαστικό κέντρο,  που λειτουργεί σε πολύ καλό επίπεδο,  με τους εργαζόμενους να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην πρώτη γραμμή της μάχης,  αλλά και να επικοινωνήσουμε τις θέσεις της παράταξής μας για την στήριξη των εργαζομένων και την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια.

  Ευχαριστούμε, τους εργαζόμενους  για την θερμή υποδοχή, την ειλικρινή, ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνάντηση και τους βεβαιώνουμε ότι θα είμαστε σταθερά δίπλα τους, με προτάσεις αλλά και πρωτοβουλίες,  για μία υγεία υψηλού επιπέδου και με δημόσιο χαρακτήρα.

  Στην Ηλεία, Θεωρούμε ότι η κατάσταση στην Υγεία βρίσκεται σε οριακό επίπεδο και χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και σχέδιο,  για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας που θα αξιοποιεί ορθολογικά και ενιαία τα νοσοκομεία  Πύργου, Αμαλιάδας, Κρεστένων και όλα τα κέντρα υγείας . Οι υποσχέσεις και οι αποσπασματικοί χειρισμοί κρίθηκαν και απέτυχαν.

   Ένας νέος οδικός χάρτης για την υγεία, που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη,  τον σεβασμό και τον ρεαλισμό,  είναι αναγκαίος όσο ποτέ .  





Αποστόλης Kατσιφάρας