«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Καλεί σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 31 Μάρτη στην Περιφέρεια

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνει την Τετάρτη 31 Μάρτη στις 6 μ.μ. στην Περιφέρεια, απευθύνει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

«Να δυναμώσει η φωνή μας, εδώ και τώρα, να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση, η νέα κρίση που τσακίζει της ζωές μας δεν ξεχωρίζει επαγγέλματα και κλάδους!» αναφέρει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος και καλεί τους αυτοαπασχολούμενοος και τους ΕΒΕ να βροντοφωνάξουν:

 • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. 

 • Να δοθεί επιπρόσθετα ειδικό επίδομα στους επαγγελματίες της εστίασης για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων τους.

 • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

 • Ο τρέχον κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.

 • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

 • Να διαγράφουν τα χρέη για τον κλάδο Yγείας, να καταργηθεί η εν λόγω εισφορά, οι δαπάνες για την υγεία να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού.

 • Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.

 • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

 • Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας:

 • Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ.

 • Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για να ξαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

 • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα την πανδημία. Να μπει τέρμα στην καταστολή.

Στο κάλεσμά του αναφέρει:

«Ένα χρόνο τώρα η πραγματικότητα που βιώνουμε επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Μετράμε πια χιλιάδες νεκρούς και οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία είναι στο κόκκινο.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής στη Δημόσια Υγεία εδώ και δεκαετίες. Μιας πολιτικής που ξεγύμνωσε το δημόσιο σύστημα Υγείας, για χάρη των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν πείθει κανέναν ο πρωθυπουργός όταν ισχυρίζεται ότι "κάνει ότι μπορεί". Η κυβέρνηση δεν παίρνει τα ουσιαστικά μετρά για την ενίσχυση του ΕΣΥ, που τόσο καιρό απεγνωσμένα ζητάνε οι υγειονομικοί και όλοι οι φορείς του λαϊκού κινήματος. Προσπαθεί να διαχειριστεί την "καυτή πατάτα" της πανδημίας με μπαλώματα και μερεμέτια, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικές κλινικές κάνουν πάρτι κερδοφορίας μέσα στις συνθήκες πανδημίας.

Τα αλλεπάλληλα lockdown δεν αποτελούν τίποτα άλλο, παρά έκφραση των αδιεξόδων της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εκδηλώνεται και στην οικονομία και τη Δημόσια Υγεία.

Ποιος λέει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στους κινδύνους για την υγεία τους και τον αργό θάνατο από την οικονομική ασφυξία; Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, είναι που θέτει ένα τέτοιο αισχρό δίλημμα και όχι η πανδημία.

Ως ΕΔΩ! Δεν μένουμε άλλο σιωπηλοί, η υπομονή μας εξαντλήθηκε!

Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της Υγείας και του εισοδήματος!

Αρκούν όμως τα μέτρα "στήριξης" που παίρνει η κυβέρνηση; Είναι λύση τα μισο-δανεικά των επιστρεπτέων προκαταβολών, τα δάνεια, και οι παρατάσεις πληρωμών; Γιατί η κυβέρνηση αρνείται την ψήφιση του αφορολόγητου, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ και όλη την αντιλαϊκή φορολογία που άφησαν ανέγγιχτη τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία οκτώ χρόνια; Και τελικά, ποιος διογκώνει τα χρέη, ο κορονοϊός ή η βάρβαρη φορολογία; Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, κάθε μέρα αγωνιούμε για το πως θα ζήσει η οικογένεια μας αλλά και πως θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε την επιχείρηση μας. Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεσα μέτρα στήριξης τόσο για τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και για την επόμενη μέρα, που θα μας βρει με τσακισμένη οικονομία και βουνό χρεών.

Ο υπουργός Χ. Σταικούρας στην τηλεδιάσκεψη με φορείς της περιοχής υποστήριξε:

"147 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά στην Ήπειρο, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 18.608 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 7.911 ευρώ".

Η παραπάνω δήλωση λέει τη μισή αλήθεια, γιατί σχεδόν τα μισά χρήματα από αυτά, θα κληθούμε να τα επιστρέψουμε πίσω.

Ταυτόχρονα, ο μέσος όρος των 7911 ευρώ, στην πραγματικότητα κρύβει τη μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στο μεγάλο όγκο των μικρών αυτοαπασχολούμενων που πήραν λίγα χρήματα από τις επιστρεπτέες και το μικρό αριθμό μεγάλων επιχειρηματιών που πήραν μεγάλα ποσά (10.000 εως και 100.000 ευρώ σε κάθε επιστρεπτέα). Τα κριτήρια φυσικά στηρίζουν τις "βιώσιμες επιχειρήσεις" δηλαδή μεγάλους τζίρους, τους κερδοφόρους και τους μεγάλου εργοδότες. Ειδικά στις τελευταίες επιστρεπτέες τα κριτήρια έγιναν ακόμα πιο σφιχτά και το ποσό πολύ μικρότερο. Ουσιαστικά μεγάλος αριθμός μικρών αυτοαπασχολούμενων είτε πήραν ψίχουλα είτε πετάχτηκαν εκτός.

Τα μέτρα της κυβέρνηση είναι ανεπαρκή δεν αντιμετωπίζουν υποχρεώσεις και τρέχουσες ανάγκες. Κυρίως μετατοπίζουν τα αδιέξοδα των επαγγελματιών την επόμενη μέρα. Μια επόμενη μέρα που στις σημερινές συνθήκες αβεβαιότητας και κρίσης της οικονομίας στη χώρα και διεθνώς θα εξελιχθεί κυριολεκτικά σε Γολγοθά. Αυτό το γνωρίζουμε οι επαγγελματίες και γι' αυτό και η ανησυχία είναι μεγάλη.

Τις φθηνές δικαιολογίες ότι τάχα "ζητάμε πολλά" ότι "δεν αντέχει η οικονομία", τις έχουμε ξανακούσει. Δεκάδες δις από τους φόρους και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολούμενους, δίνονται προίκα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θησαύρισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και ετοιμάζονται τώρα για την ομαλή επιστροφή στα υπερκέρδη. Αυτά είναι τα σχέδια Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβέρνησης που βρίσκονται στα συρτάρια.

Ο πτωχευτικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση μας περιμένει στη γωνία το ίδιο και οι κατασχέσεις. Γι' αυτό και σήμερα εντείνει την καταστολή και συκοφαντεί τους αγώνες, ώστε να αντιμετωπίσει τον εχθρό λαό που παλεύει για τις ανάγκες του.

Έχουμε πια πείρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο!».