«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ε.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Προς:  -    Όλους τους συναδέλφους εμπόρους
-          Όλους τους συμπολίτες
-          Τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση της χώρας
-          Τα πολιτικά κόμματα
-          Τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο
-          Τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο
-          Τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής
-          Τα Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και τα σωματεία μέλη του
-          Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΕΣΒΔΕΝ
-          Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ

Βιώνουμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα μια άνευ προηγουμένου πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Ο κόσμος, ο πλανήτης ολόκληρος παρακολουθεί με ανησυχία την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού(covid -19).
Κανείς δεν αμφιβάλει ότι απαιτείται και στη χώρα μας εδώ και τώρα και με ευθύνη της κυβέρνησης να παρθούν όλα τα μέτρα που θα αποτρέψουν την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοιού που...
εάν δεν επιτευχθεί πολύ σύντομα θα εξελιχθεί σε μια υγειονομική βόμβα που πολύ δύσκολα θα είναι ανατάξιμη.
Η ατομική υπευθυνότητα και η συμμόρφωση όλων μας με τις οδηγίες και τις υποδείξεις των θεσμικών φορέων διαχείρισης της κρίσης σαφώς και είναι προϋπόθεση και κομβικό προαπαιτούμενο  για την επιτυχία της αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοιού.
Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ένα επίσης σημαντικό προαπαιτούμενο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της νόσου και αυτό είναι η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα.
Δυστυχώς μετά από μια υπερδεκαετή  περίοδο μνημονίων, λιτότητας και σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής η κατάσταση του Ε.Σ.Υ. δεν είναι αυτή που θα μπορούσε να μας κάνει τουλάχιστον αισιόδοξους.
Απαιτείται εδώ και τώρα η άμεση στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με ΜΟΝΙΜΟ επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό , ο πλήρης εξοπλισμός με μέσα και αναλώσιμα υλικά, το άνοιγμα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που έκλεισαν στα χρόνια της κρίσης και η πλήρης στελέχωσή τους με προσωπικό και μέσα, νέες ΜΕΘ (από 3500 κλίνες που θα έπρεπε να λειτουργούν είναι διαθέσιμες λιγότερες από 600).
Επιπλέον να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά, κλπ. και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός ώστε να σταματήσει άμεσα η αισχροκέρδεια.
Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις αφορούν και την λειτουργία της αγοράς σε σχέση με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας, είναι ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης και των επιστημονικών επιτροπών που έχουν συσταθεί για το σκοπό αυτό.
Ανεξάρτητα όμως από την απόφαση που θα πάρει η κυβέρνηση και θα αφορά το κλείσιμο ή όχι των επιχειρήσεων του κλάδου μας (λιανικό εμπόριο) εμείς οφείλουμε σήμερα να ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ εκ μέρους των εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων που συνδικαλιστικά εκπροσωπούμε (χιλιάδες σε όλη τη χώρα) ΟΤΙ:
1)      Μετά της ανακοινώσεις των πρώτων μέτρων από την κυβέρνηση την Παρασκευή 13-3-2020 τα μαγαζιά μας παραμένουν ανοιχτά όμως Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ και ο τζίρος στην ουσία έχουν ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ.
2)      Το σύνολο των συναδέλφων δίνει την μάχη της φυσικής επιβίωσης αλλά και της επαγγελματικής επιβίωσης αποκλειστικά και μόνο μέσα από την δυνατότητα που τους  παρέχει  ο μικρός και συρρικνωμένος καθημερινός τζίρος, που υπήρχε  πριν τη νέα ΄΄υγειονομική΄΄ αυτή τη φορά κρίση αλλά τώρα πλέον έχει εξανεμιστεί.
3)      Το πενιχρό έστω προ κορωνοιού ταμείο της κάθε μέρας ήταν αυτό με το οποίο  παλεύαμε να είμαστε συνεπείς στην εφορία, στον ασφαλιστικό φορέα, στην τράπεζα, στις ρυθμίσεις, στους προμηθευτές, στην κάλυψη των επιταγών στο τέλος του μήνα, στην κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών επιβίωσης των οικογενειών μας.
4)      Η παρατεταμένη υπερδεκαετήςοικονομική κρίση που ο κλάδος μας βίωσε στον υπερθετικό βαθμό (μαζί με όλα τα αδύναμα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας)  δυστυχώς χιλιάδες συναδέλφους μας τους εξοστράκισε εκτός κλάδου και όσοι παραμείναμε είμαστε με δάνεια, οφειλές και χρέη που μας αφαιρούν κάθε διαθεσιμότητα ακόμη και ενός ελάχιστου  αποθεματικού που θα εξασφάλιζε στοιχειωδώς (έστω)  την δυνατότητα βιοπορισμού για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-          Επαρκή μέτρα οικονομικής στήριξης για όλους τους συναδέλφους . Οι συνέπειες της έκτακτης αυτής κατάστασης σε οικονομικό επίπεδο θα είναι τραγική αφού και πριν πόσο μάλλον τώρα , οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων μας.
-          Την απαλλαγή μας από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική μας ασφάλιση  για τους επόμενους 4 μήνες χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας.
-          Την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους επόμενους 4 μήνες.
-          Την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων προς τρίτους για τους επόμενους 4 μήνες και ρύθμιση αποπληρωμής τους μετά την παρέλευση του 4μήνου.
-          Να μην χαθεί καμιά ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικό φορέα, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.
-          Την άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων, κλπ. εις βάρος μας. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος, νερού, κλπ.
-          Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, ανάλογο του επιδόματος ανεργίας για όσο καιρό κρατά η έκτακτη αυτή κατάσταση με ειδική μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας.
-          Την άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου για εισοδήματα που να είναι απολύτως επαρκή για την φυσική και επαγγελματική επιβίωσή μας και την κατάργησητου τέλους επιτηδεύματος ως απαραίτητη προϋπόθεση  ώστε να μην εκτιναχθούν για μια ακόμη φορά τα χρέη μας.

Ο κορωνοιός πρέπει να αντιμετωπιστεί με ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ευθύνη κράτους και κοινωνίας και θα τα καταφέρουμε.
Οι παράπλευρες απώλειές του όμως επίσης πρέπει να επουλωθούν άμεσα και αποτελεσματικά και αυτό είναι υποχρέωση και αποκλειστική ευθύνη του κράτους.


ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΣΑ