«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΗ.ΠΑ.Κ.
Γιατρών-Οδοντιάτρων

Και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή...

Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών-Οδοντιάτρων βλέποντας  τον τεράστιο αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στην πανδημία και έχοντας επίγνωση, ότι οι ανάγκες θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καλούμε όλους τους συναδέλφους γιατρούς και οδοντιάτρους να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο οργανωμένα στον αγώνα για την προστασία και την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας...

Ταυτόχρονα δεν κλείνουμε τα μάτια στην οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που αντιμετώπισαν την υγεία σαν εμπόρευμα στη λογική του κόστους – κέρδους.
 Τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό φτάνουν τις 30.000, λειτουργούν 675 ΜΕΘ ενώ χρειάζονται 3.500, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ακόμα και μπροστά στην πανδημία κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά, γιατροί και υγειονομικοί δεν έχουν τα στοιχειώδη μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, στολές κ.λπ.). Την ίδια ώρα ιδιωτικές κλινικές και αλυσίδες διαγνωστικών όχι μόνο δεν επιτάσσονται αλλά αντίθετα τους εξασφαλίζουν αυξημένη πελατεία διπλασιάζοντας την ημερήσια αποζημίωσής τους για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ από τα 800 στα 1500 ευρώ ή αντίστοιχα επιδοτώντας με κονδύλια του ΕΟΠΥΥ τη διενέργεια - κατασπατάληση διαγνωστικών τεστ από ιδιώτες.
Δεν κλείνουμε τα μάτια στη σύγχρονη βαρβαρότητα που κάνει τους ανθρώπους νούμερα στην καθημερινή απαρίθμηση νεκρών και τους καταδικάζει να «πεθαίνουν μόνοι» στα σπίτια τους, που κάνει ακόμα και το φάρμακο και το εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό, πεδίο των ανταγωνισμών για κέρδη ανάμεσα σε μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας επιβάλει να τηρήσουμε τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συναδέλφων μας. Απαιτούμε από το κράτος και τους εργοδότες άμεσα μέσα και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους.
Ο λαός δέχεται έναν ανελέητο πόλεμο από τη διαχρονικά ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική! Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και κάθε προηγούμενη κυβέρνηση του κεφαλαίου, νομοθετεί με ΠΝΠ για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το αντεργατικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας. Προσφέρει απόλυτη νομιμοποίηση για την πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και ωραρίων με κάθε δυνατή μορφή: τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία, αναστολή συμβάσεων εργασίας κ.λπ.. Με το άρθρο 12 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/3/2020, αναστέλλεται η απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης ως μέσου αντιμετώπισης των απεργιών! Νομιμοποίησε πλήρως τις 40.000 απολύσεις που έγιναν μέχρι τα μέσα Μάρτη! Αντίστοιχα με το άρθρο 13 της ΠΝΠ 20/3/2020, υλοποιείται πάγιο αίτημα των ΕΞΥΠΠ και του ΣΕΒ  και πρακτικά ακυρώνεται η ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας. Μια ειδικότητα που, εν μέσω πανδημίας ακόμα περισσότερο, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζόμενων, ευπαθών ομάδων ακόμα και των άλλων συναδέλφων υγειονομικών και γιατρών με την μεθοδολογία εκτίμησης, πρόληψης και αντιμετώπισης βιολογικών παραγόντων επαγγελματικού κινδύνου.
Η άρχουσα τάξη εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περάσει αντιδραστικές ρυθμίσεις που προετοίμαζε καιρό. Επιστρατεύει τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας για να παρεμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση! Την ίδια στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι συνωστίζονται σε γραφεία, εργοτάξια, σε supermarket, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για την υγεία τους.
Οι εξαγγελίες, στις 24 Μάρτη, των Υπουργών Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών, φανερώνουν ότι και αυτήν τη νέα κρίση, θα κληθούν ξανά να την πληρώσουν ακριβά οι μισθωτοί και με χαμηλό εισόδημα αυτοαπασχολούμενοι. Τα μέτρα δεν περιλαμβάνουν τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που εξαιρούνται από τη λήψη της «αποζημίωσης» των 800 € και αντί αυτής τους τάζουν «ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα»!!!! Οι άμεσες και πιεστικές μεγάλες ανάγκες δεν καλύπτονται με την «κατανάλωση σεμιναρίων». Ακόμα κι αν χορηγούσαν τα 800 €, αυτά δεν αποτελούν κάτι παραπάνω από «ασπιρίνη για τον κορωνοϊό», μπροστά στη «μαύρη τρύπα», στο σημερινό μηδενικό εισόδημα. Την ίδια ώρα επιδοτούνται πλουσιοπάροχα οι εργοδότες με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.
Για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» καμία πρόβλεψη στήριξης από τα «έκτακτα μέτρα». Οι γιατροί-οδοντίατροι με «μπλοκάκι», οι αδήλωτοι εργαζόμενοι που ονομάζονται «συνεργάτες» ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας, είναι σαν να μην υπάρχουν για το αστικό κράτος και την εργοδοσία. Γι΄αυτούς δεν ισχύει καμιά «προστασία» από: τις απολύσεις, τις άνευ αποδοχών άδειες, τις διαθεσιμότητες, την εκ περιτροπής εργασία, την τροποποίηση ωραρίων, την εργοδοτική αυθαιρεσία. Δεν προβλέπεται κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.
Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!
Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τα δίκαια αιτήματα της ΟΕΝΓΕ
Στηρίζουμε την πρωτοβουλία συναδέλφων αυτοαπασχολούμενων γιατρών-οδοντιάτρων που θέτουν τις υπηρεσίες τους απαιτώντας να ενταχθούν στο σχεδιασμό μαζί με τους μισθωτούς συναδέλφους τους στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Σε αυτή την Μάχη θέτουμε και τις δικές μας επιστημονικές υπηρεσίες απαιτώντας να ενταχθούνε και οι γιατροί-οδοντίατροι στο σχεδιασμό στην πρώτη γραμμή με τους ίδιους εργασιακούς και μισθολογικούς όρους  με τους συναδέλφους μας στο ΕΣΥ, για να αντιμετωπιστούν πάγιες ελλείψεις προσωπικού, για να προληφθεί η άδικη επιβάρυνση της υγείας συναδέλφων μας, για να συμβάλουμε οργανωμένα και σε αντιπαράθεση, με τη λογική της ατομικής ευθύνης στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.
 Παράλληλα απαιτούμε να εξασφαλιστούν δωρεάν από το κράτος όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας σε όλους όσους συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια από τα ιατρεία τους με χορήγηση προστατευτικού εξοπλισμού κάθε είδους με ευθύνη του κράτους. Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους και του προσωπικού των ιατρείων μας μέχρι να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της Πανδημίας. Στα ιατρεία μας σήμερα αντιμετωπίζουμε μόνο έκτακτα περιστατικά. Ήδη γίνεται εμφανές το πρόβλημα επιβίωσης σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.
   
ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΣΙΘΩΤΟΥΣ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»
 ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 800 €, ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ.
Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, να ανασταλεί η καταβολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, και ρυθμίσεων. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων. Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 € και να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ.
Να ανασταλούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος το κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κ.λπ. εις βάρος τους.

Διεκδικούμε:
Μέτρα για την προστασία της Υγείας:
Να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας, με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων ΠΦΥ, να δοθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας στους υγειονομικούς με ευθύνη του κράτους (μάσκες προσωπίδες, προστατευτικά γυαλιά κατάλληλες αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κ.λπ.). Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα του ιδιωτικού Τομέα Υγείας. Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί να ενταχθούν υποχρεωτικά στο κεντρικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας με τους ίδιους όρους εργασιακούς και μισθολογικούς με τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ. Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι». Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
Προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας:
Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν δωρεάν στους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας. Άμεσες μαζικές προσλήψεις ειδικών γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας.  Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
Κατάργηση αντεργατικών μέτρων και κάθε απαγόρευσης στη συνδικαλιστική δράση:
Κατάργηση του άρθρου 12 της ΠΝΠ που ανοίγει το δρόμο για την επίταξη απεργών. Κατάργηση του άρθρου 13 που πρακτικά ακυρώνει την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Απαγόρευση των απολύσεων την περίοδο των έκτακτων μέτρων. Καμία άδεια άνευ αποδοχών. Καμία δυσμενής μεταβολή στις αποδοχές. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι. Κρατικός έλεγχος της κανονικής καταβολής μισθών και αδειών σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με απόφαση του εργοδότη. Κεντρικός έλεγχος της εφαρμογής του δικαιώματος στις άδειες των γονιών και των ευπαθών ομάδων ώστε να αποτραπούν οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών στην χορήγηση της άδειας. Αποσύνδεση των όποιων ενισχύσεων του κράτους από το ύψος του μισθού.

Όλα τα έκτατα μέτρα (άδειες ειδικού σκοπού, έκτακτα επιδόματα, απαγόρευση απόλυσης κ.λπ.) που αφορούν τους εργαζόμενους με τυπική μισθωτή σχέση εργασίας να περιλάβουν και τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και η σχέση εργασίας τους υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας (οι κρατικές υπηρεσίες έχουν διαθέσιμα όλα τα ασφαλιστικά και φορολογικά στοιχεία ώστε αυτό να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα). Κατάργηση του καθεστώτος πληρωμής με «μπλοκάκι» και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας – μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου.

                                                                                                                 Αγρίνιο 30 Μάρτη 2020
                                                                                     ΔΗ.ΠΑ.Κ. Γιατρών-Οδοντιάτρων