«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό!

«ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ,

ΠΟΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ,
ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ»

          Η πανδημία με τον κορονοϊό, επιβάλλει η κάθε τοποθέτηση να γίνεται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό. Το ΚΚΕ έγκαιρα έχει καταθέσει προτάσεις ώστε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα, που να εξασφαλίζουν ταυτόχρονα, την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
          Οι εξελίξεις τόσο με την προστασία της υγείας όσο και με τα δικαιώματα των εργαζομένων, μόνο ανησυχία και προβληματισμό γεννούν και στο νομό μας.
          Η απαραίτητη αναγκαία ατομική ευθύνη, θα πρέπει...
να συμβαδίζει και πολύ περισσότερο να μην υποκαθιστά την κρατική ευθύνη. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού επιχειρούν να καλλιεργήσουν την εντύπωση, ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει έναν αντικειμενικό κίνδυνο με ορατές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και στην οικονομία της χώρας
          Η αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Αυτές οι ελλείψεις είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ με αποκλειστικό κριτήριο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων.
          Η υγεία του λαού διαχρονικά ήταν ενταγμένη στη λογική «πόσο κοστίζει-πόσο ωφελεί», με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, κάτι που ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα. Έτσι, για παράδειγμα, φτάσαμε να λειτουργούν σήμερα μόνο 550 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, ενώ χρειάζονταν 3.500, πριν την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού.
          Γι’ αυτό τα μέτρα που συνεχώς ανακοινώνει η κυβέρνηση, όχι μόνο είναι ανεπαρκή, δεδομένων των συνθηκών, αλλά θέτουν, για μία ακόμη φορά, ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων.
          Το επιχείρημα «για να μη χαθούν θέσεις εργασίας», που προβάλλουν ως δικαιολογία για αυτή τους τη στήριξη, σκοντάφτει στην πραγματικότητα. Πραγματικό μέτρο ανακούφισης για τους 41.000 εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους μέσα στο Μάρτη είναι η πρόταση του ΚΚΕ, να θεωρηθούν με σαφήνεια άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν το μήνα Μάρτη, τόσο στο προσωπικό όσο και στις εργασιακές σχέσεις κ.λπ.
                Η μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια πάει στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ αντίθετα εργαζόμενοι και μικροεπαγγελματίες, θα αρκεστούν στα λίγα, την ίδια ώρα που η ζωή τους αλλάζει δραματικά προς το χειρότερο.
          Η χαλάρωση των ελέγχων από το ελάχιστο προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας, με αφορμή την έκτακτη κατάσταση, ενισχύει το πρόβλημα. Ενώ αντίθετα, εδώ και τώρα απαιτείται να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι σε κλάδους και χώρους δουλειάς, δεν μπορεί να γίνουν κάτεργα εν μέσω πανδημίας.

                Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΩΡΑ, ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ:

A.  Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για να καλυφτούν οι έκτακτες ανάγκες, λόγω και του κορονοϊού, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, ώστε:
·       Άμεσα να ανοίξουν και οι 8 κλίνες ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, από τις 5 που λειτουργούν σήμερα, με βάση τον παλιό οργανισμό λειτουργίας, που έτσι κι αλλιώς είναι πίσω απ’ τις ανάγκες.
·       Να ενισχυθεί η στελέχωση των ΤΕΠ και όλα τα τμήματα πρώτης γραμμής, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και των άλλων περιστατικών (πχ παθολογική, παιδιατρική, καρδιολογική κ.λπ.).
·       Να στελεχωθεί πλήρως με όλο το απαραίτητο προσωπικό ο 3ος όροφος του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, που διαμορφώνεται σε κλινική για τον κορονοϊό.
·       Να διασφαλιστούν με επάρκεια όλα τα απαραίτητα υλικά στο νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές υγείας, για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου, ρόμπες μίας χρήσης κλπ), που μέχρι τώρα δίνονται με το σταγονόμετρο.
·       Να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλα τα Κέντρα Υγείας, περιφερειακά Ιατρεία, ΤΟΜΥ κ.λπ. με όλο το απαραίτητο προσωπικό και με μέτρα ατομικής προστασία. Δεν αρκούν οι συστάσεις στον κόσμο. Χρειάζονται υποδείξεις για το που να πάει.
·       Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις τους, ειδικά σε τομείς όπως φύλαξη και καθαριότητα.
B.        Ταυτόχρονα: 
  • Να επιταχθούν άμεσα οι ιδιωτικές δομές υγείας στο νομό και να ενταχθούν στο σχεδιασμό του δημόσιου τομέα.
·       Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.

ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟ!

ΚΚΕ - Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας