«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Πανδημία κορονοϊού: η ώρα της ευθύνης και η σημασία των ιδιωτικών ιατρείων.

Του Βάιου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου, Λαμία

Σαν ιδιώτης γιατρός, θα μπορούσα και εγώ να κλείσω το ιατρείο μου τον επόμενο μήνα και να προστατεύσω αποτελεσματικότερα τον εαυτό μου και την οικογένεια μου. Όλο το υγειονομικό προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, γνωρίζουμε ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης και πρώτοι υποψήφιοι για να νοσήσουμε.  Τα Νοσοκομεία και τα ιατρεία είναι οι χώροι με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο στην Κοινότητα...

Στην επαρχία της Βαρκελώνης με τους πολλούς νεκρούς αποδεδειγμένα η ταχεία εξάπλωση του ιού ξεκίνησε από τη νόσηση μεγάλου αριθμού γιατρών και νοσηλευτών σε νοσοκομείο της περιοχής που νοσήλευσε έναν ηλικιωμένο με ‘γριπώδη συνδρομή’ στο τέλος του Φλεβάρη. Και ναι, φοβόμαστε και εμείς και ας μην το δείχνουμε σε εσάς. Δεν είμαστε υπεράνθρωποι και σίγουρα κανένας μας δεν περίμενε μία τέτοια εξέλιξη.
Τα ιδιωτικά ιατρεία στην Ελλάδα, ειδικά στην επαρχία, πιστεύω εξυπηρετούν το 70-80% των τακτικών και επειγόντων επισκέψεων του πληθυσμού. Στη δική μου περιοχή τη Φθιώτιδα,  αν συνυπολογίσω και τους γειτονικούς νομούς Ευρυτανίας και Φωκίδας που στερούνται αρκετών ειδικοτήτων, ο πληθυσμός ξεπερνά τις 200.000. Ο δικός μας καίριος ρόλος τώρα, σε αυτές τις πολεμικές συνθήκες που θα ζήσουμε, είναι να προστατεύσουμε το νοσοκομείο της πόλης μας, το οποίο πρέπει να αφοσιωθεί στη νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών της επιδημίας.
Τα ιδιωτικά ιατρεία δεν είναι εχθροί του Νοσοκομείων και το αντίστροφο, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Είμαστε συνεργάτες στον αγώνα για τη δική σας υγεία. Αν αυτή τη στιγμή εμείς λιγοψυχήσουμε και αποσυρθούμε, τα Νοσοκομεία θα καταρρεύσουν με μαθηματική ακρίβεια. Εξάλλου στη δύσκολη συγκυρία  που ακολουθεί τις επόμενες εβδομάδες, αν οι υγειονομικοί βγουν από την εξίσωση η μάχη θα χαθεί. Δεν περισσεύει κανένας.
Εμείς και οι νοσηλευτές θα είμαστε εδώ για όλους εσάς. Θα τιμήσουμε τον Όρκο που δώσαμε τελειώνοντας την Ιατρική Σχολή, να είστε σίγουροι.
Ακολουθήστε απλά τις οδηγίες των ειδικών και της ηγεσίας του Κράτους και μείνετε σπίτι. Ελάτε σε εμάς μόνο αν έχετε κάτι πραγματικά επείγον. Κλείστε πρώτα τηλεφωνικά ραντεβού για να μην συναντήσετε κανέναν στο χώρο αναμονής. Ένα τηλέφωνο είναι για τη δική σας ασφάλεια. Και σταματήστε κάποιοι να βγάζετε χολή για τα Νοσοκομεία μας αυτές τις δύσκολες ώρες. Εύχομαι όταν όλα αυτά τελειώσουν και ξημερώσει μία νέα μέρα, οι κυβερνώντες να αναγνωρίσουν τα τεράστια λάθη των τελευταίων δεκαετιών στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και να διορθώσουν την υποστελέχωση και τα κακώς κείμενα του ΕΣΥ. Όχι όμως τώρα κριτική. Έχουμε πόλεμο.
Διαβάστε και το άρθρο των NewYorkTimes:
https://www.nytimes.com/2020/03/16/us/coronavirus-doctors-nurses.html?fbclid=IwAR1NSU-kB6EGLVZWYoJeKOrWWgHWmyLgOuYTSEWxjPOCdCRWdVP8uM1AVDM