«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Γ.Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

     ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ                                                                                 
     6 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
     ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ –                                                                                     
     ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ &   ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ                                                      
    ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ                                              Αγρίνιο,  11/3/2020
   ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ
              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΤΟΥ Γ.Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Στις 7/3/2020 και από γνωστή τοπική  ιστοσελίδα με μεγάλη ΄΄επισκεψιμότητα΄΄  αναρτήθηκε δημοσίευμα  με τίτλο:

‘’Μαθήτρια από το Αγρίνιο με πυρετό στο Ρίο για εξέταση κορωνοϊού αλλά… τελείωσαν τα τεστ! ‘’

Και μάλιστα δημοσιεύει και καταγγελία της μητέρας της η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται με υποτιμητικά και απαξιωτικά  λόγια στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Βέβαια παραμένει μυστήριο πως ο Δημοσιογράφος ενώ έχει έρθει σε επαφή με την μητέρα της μαθήτριας δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη  όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα...


 ‘’Φαίνεται πάντως ότι η ανήλικη μαθήτρια αισθάνθηκε καλύτερα και οι γονείς της δεν περίμεναν περισσότερο, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποια ενέργεια ακολούθησε στη συνέχεια…’’

Από την έρευνα στα αρχεία του Νοσοκομείου και με πλήρη συνείδηση και ευθύνη και σεβασμό προς τους πολίτες του Αγρινίου δηλώνουμε τα εξής:

Η Μαθήτρια προσήλθε για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο στις 4/3 πρωί. και συγκεκριμένα στα ΤΕΠ και έγινε  εκτίμηση της κλινικής της εικόνας και εδόθησαν οι κατάλληλες οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς με την επισήμανση  ότι αν δεν υποχωρήσουν εντός δυο ημερών  τα  συμπτώματα  να επιστρέψει για επανεκτίμηση.

Κατά την προσέλευση της στο Νοσοκομείο δεν αναφέρθηκε στους ιατρούς που την εξέτασαν, κάτι που θα οδηγούσε στην εκτίμηση για ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.

Έκτοτε ουδέποτε ξαναεπισκέφτηκε το Νοσοκομείο όπως αναφέρεται στην καταγγελία της μητέρας της,  πλην της 7/3/2020 όπου και ανάφερε για πρώτη φορά για επαφές  με  ύποπτα κρούσματα.

Αντιμετωπίστηκε δε από το προσωπικό που βρίσκεται πριν την είσοδο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, βάσει των οδηγιών που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Αναχώρησε δε κατόπιν συνεννοήσεως  με τους εκεί Ιατρούς και υπευθύνους με ιδιωτικό μέσο  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου που είναι Νοσοκομείο Αναφοράς οπου γινεται το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού .

Το προσωπικό του Νοσοκομείου και οι Ιατροί ενήργησαν με πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος και βάσει των ειδικών  οδηγιών που έχουν δοθεί για τα ύποπτα κρούσματα του κορονοϊού.

Η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος που αφορά την Δημόσια Υγεία κάτω από την λογική του αριθμού της  ΄΄υπερ επισκεψιμότητας΄΄ στις ιστοσελίδες το μόνο που μπορεί να προσφέρει στους πολίτες είναι αδικαιολόγητος πανικός και φοβίες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Έως  τώρα όλες οι αναφορές στα τοπικά  ΜΜΕ ως ύποπτα κρούσματα, απεδείχθησαν ότι ούτε ύποπτα αλλά ούτε κρούσματα ήταν, και με αναφορές να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα της  αλήθειας, , και το μόνο που κατόρθωσαν να πετύχουν πέρα από την ΄΄υπερ επισκεψιμότητα’’  ήταν πανικό στους πολίτες , και προβλήματα σε αυτούς που αναφέρονταν ως κρούσματα ,μιας και στις κλειστές κοινωνίες όλα είναι εύκολο να μαθευτούν και ας μην αναφέρονται στα δημοσιεύματα ονομαστικά.

Ότι αναφορές γίνονται επίσημα από την πολιτεία (ΕΟΔΥ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ) στα ΜΜΕ , ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΠΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ.

Αυτό αποδεικνύει και την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται θέματα επιδημιολογίας και εν δυνάμει πανδημίας.

Αλλά αποδεικνύει επίσης και την Συνείδηση  του καθήκοντος που θα πρέπει να επιδείξουν όσοι ενημερώνουν με κάθε μέσο τους πολίτες για θέματα που αφορούν την Δημόσια Υγεία.

Είμαστε υπέρ της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών αλλά   και υπέρ της άσκησης καλοπροαίρετης κριτικής για την ότι δεν λειτουργεί σωστά στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Ούτως η άλλως θα βοηθήσει την Διοίκηση του Νοσοκομείου να ενεργήσει ώστε να αποκατασταθούν οι οποίες δυσλειτουργίες και προβλήματα. 

Δεν καλυτερεύει όμως  το Δημόσιο Σύστημα Υγείας   όταν δημοσιεύονται  καταγγελίες ή απόψεις του οποιοδήποτε χωρίς την διασταύρωση και τον απαραίτητο   έλεγχο της αλήθειας από αυτόν που τις δημοσιοποιεί ,και δεν είναι κάτι που προσφέρει και λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Πολύ περισσότερο δε όταν  θίγεται η  επαγγελματική ευσυνειδησία των εργαζομένων σε ένα  Δημόσιο Νοσοκομείο.

Την επόμενη φορά που θα υπάρξει τέτοιο φαινόμενο  από τον οποιοδήποτε, θα αναγκάσει την διοίκηση του Νοσοκομείου να υπερασπίσει την τιμή και την υπόληψη όσων θίγονται και πολύ περισσότερο του Νοσοκομείου.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Νομού μας ότι:

Kαι οι δυο Νοσηλευτικές μονάδες του Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ (δηλ. του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ) είναι έτοιμα και πλήρως στελεχωμένα σε Ιατρικό προσωπικό και  τεχνικά εξοπλισμένα και με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ,  να διαχειριστούν  στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό.

Επίσης οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται υπεύθυνα και έγκυρα όσον αφορά την  εξέλιξη των κρουσμάτων  ΜΟΝΟ  από τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου, και σε δεύτερο βαθμό όταν επιβάλλεται και νομιμοποιείται κατόπιν εντολής του Υπουργείου,  από την Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Επίσης θα πρέπει να εφαρμόζουν όλες τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ για την προφύλαξη από ενδεχόμενη μόλυνση. Δηλ.

1)      Να εφαρμόζουν τα μέτρα ατομικής προστασίας δηλ.

α)Αποφυγή των χώρων συνωστισμού χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας.

β)Εφαρμογή βασικών προφυλάξεων όπως πλύσιμο χεριών (με αντισηπτικό υγρό η οποιοδήποτε άλλο μέσο,  προφυλάξεων επαφών (χειραψίες ,ασπασμούς κλπ.) προφυλάξεων σταγονιδίων (ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ) που προκαλούνται από βήχα, φτέρνισμα κλπ.

2)      Να ΜΗΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ εάν δεν επικοινωνήσουν πρώτα τηλεφωνικά με τον προσωπικό τους  Ιατρό, και τον ΕΟΔΥ (τηλ. 1135 & 2105212054) για να λάβουν οδηγίες.

3)      Εάν προσέλθουν στο Νοσοκομείο με ιδιωτικό μέσο μεταφοράς να υπακούουν στις εντολές του προσωπικού, και να ενημερώνουν  υπεύθυνα και αληθώς  για ύποπτα συμπτώματα και επαφές.

4)      Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (Ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας , Υπερήλικες,, Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, και γενικά όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας) να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο (μόνο για την ιατρική  αντιμετώπιση των προβλημάτων τους) και να παραμένουν στα σπίτια τους.                                                                                                            Ο

                                                                                                Διοικητής Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ                                                                                                ΑΝΔΡΕΑΣ  Στ. ΤΣΩΛΗΣ