«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Τα αιτήματα των σωματείων στο Εμπόριο - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ του Ε.Κ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ τον ΚΟΡΟΝΟΪΟ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


Το Ε.Κ.Α. απαιτεί άμεσα από την κυβέρνηση , το υπουργείο Ανάπτυξης  να υλοποιηθούν τα παρακάτω αιτήματα στο χώρο του  εμπορίου ( Σούπερ Μάρκετ, πολυκαταστήματα κ.λ.π.)  για την προστασία των εργαζομένων από τον κορονοϊό.

Τα αιτήματα των σωματείων στο Εμπόριο
 • Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
 • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των σούπερ μάρκετ. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
 • Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει... προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια) για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό - πελάτες, αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κ.ο.κ.).
 • Να δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς χωρίς να προσμετρούνται στις μέρες κανονικής άδειας.
 • Να δοθούν άδειες σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.
 • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των σούπερ μάρκετ, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
 • Να ισχύσει το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα στα σούπερ μάρκετ.
 • Να μετατραπούν τα 4ωρα - 6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο.
 • Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
 • Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος
 • ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
ΤΟ Δ.Σ.

***
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ του Ε.Κ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ τον ΚΟΡΟΝΟΪΟ


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Γ.Σ.Ε.Ε.
Ελ. Βενιζέλο υ 13 ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΗΛ : 26410 22325   FAX : 26140 46515

Αγρίνιο  17 / 3 / 2020

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Το Ε.Κ.Α. καλεί όλους τους εργαζόμενους και το λαό  της περιοχής να συμβάλει στην υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασίσει οι αρμόδιες  υγειονομικές υπηρεσίες για την προστασία του λαού  από την επιδημία του κορονοϊού. Δεν υποτιμούμε την  ανάγκη για μέτρα ατομικής υγιεινής  και προστασίας. Αυτά τα μέτρα από μόνα τους δεν διασφαλίζουν την προστασία  του λαού  αν ταυτόχρονα δεν υπάρχει  ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να τα στηρίξει συλλογικά, να προστατεύει την εργατική λαϊκή οικογένεια , το κοινωνικό σύνολο.
Η μάχη δε θα κριθεί από την ατομική ευθύνη και την απομόνωση, που είναι αναγκαία  για τη μη διασπορά του ιού, αλλά από την κάλυψη χρόνιων και τεράστιων ελλειμμάτων  στο δημόσιο  σύστημα υγείας, που το ταξικό εργατικό κίνημα  πάντα αναδείκνυε και αγωνίζονταν  για την προώθηση  και επίλυσή τους και τώρα , εν μέσω της πανδημίας,  παραμένει γυμνό , διάτρητο  και αδύναμο να ανταποκριθεί  στις οξυμένες  ανάγκες που θα κλιθεί να αντιμετωπίσει.
Το Ε.Κ.Α. από την πρώτη στιγμή πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες  με σκοπό να συμβάλει στην προώθηση μιας σειράς μέτρων  για την ενημέρωση και προστασία του λαού . Στις 3 Μάρτη είχε  συνάντηση με το Δήμαρχο Αγρινίου, όπου πρότεινε  μια σειρά μέτρων , πρώτα και κύρια για όλες  τις σχολικές μονάδες  της περιοχής,  πριν κλείσουν. Μέτρα ατομικής προστασίας  για τους εργαζόμενους  ( καθαρίστριες , σχολικούς τροχονόμους, εκπαιδευτικούς, μαθητές κ.λ.π.) ενημέρωση του λαού  και μέτρα συνολικά  σ’ όλους τους δημόσιους  και κοινόχρηστους χώρους.
Μετά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν  για κλείσιμο  μιας σειράς χώρων  ( σχολείων, εστίασης κ.λ.π.) και την προτροπή  να μένουμε στο σπίτι , το Δ.Σ. συνέχισε τις πρωτοβουλίες  του και τη Δευτέρα 16 Μάρτη  έκανε  παράσταση  στο Διευθυντή της ΔΕΗ στο Αγρίνιο με αίτημα να συνδεθούν  άμεσα όλα τα κομμένα ρεύματα    στις λαϊκές  κατοικίες.
Επίσης  είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο Αγρινίου  και συζήτησε να  δώσει εντολή για επανασύνδεση  όλων των κομμένων παροχών νερού.  Να επιληφθεί της συμπεριφοράς του Διευθυντή στον τομέα καθαριότητας του Δήμου που , με προκλητικό και  απειλητικό τρόπο, προέτρεψε  τις καθαρίστριες σχολικών κτιρίων  να εκτελέσουν εργασίες σε άλλους χώρους του Δήμου από τη στιγμή που τα σχολεία δε λειτουργούσαν .
Το απόγευμα  της ίδιας ημέρας είχε προγραμματίσει συνάντηση  με το Σύλλογο Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλ/νίας  και το Σύλλογο των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγρινίου .
Στο αίτημα για συνάντηση ανταποκρίθηκε  μόνο ο Σύλλογος των γιατρών  δια του Προέδρου του  κ. Μπακόπουλου . Μετά από συζήτηση  που έγινε  το Δ.Σ. του Ε.Κ.Α. θέλει  να εκφράσει  την αμέριστη συμπαράστασή του  στον αγώνα που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Αγρινίου  για να κερδηθεί η μάχη με τον κορονοϊό , με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής.
Καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα συνολικά  για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας  και να μπορέσει να ανταπεξέλθει μπροστά στην επιδημία του κορονοϊού.
Δε φτάνουν  μόνο οι εκκλήσεις  προς το λαό  και οι γενικές εξαγγελίες . Πέρα από την ατομική ευθύνη που έχει  ο καθένας  μας για να  συμβάλει στη μη  διασπορά του ιού, πρέπει η πολιτεία να αντιμετωπίσει  τους πάσχοντες  με αξιοπρέπεια  και να τους παρέχει  την απαραίτητη  επιστημονική  στήριξη για να μπορέσουν να γιατρευτούν.
Πιο συγκεκριμένα για το νοσοκομείο Αγρινίου και τα Κέντρα Υγείας  :
ü  Να διασφαλιστούν  με επάρκεια  τα απαραίτητα  μέσα ατομικής προστασίας   του ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και συνολικά των εργαζομένων  του νοσοκομείου  και των πασχόντων . Να καλυφτούν  τα κενά στην υλικοτεχνική υποδομή .
ü  Να επανδρωθούν  όλες οι υπηρεσίες και  κλινικές πρώτης γραμμής  ( ΤΕΠ,ΤΟΜΥ, παθολογική , καρδιολογική παιδιατρική  κ.λ.π) με το απαραίτητο προσωπικό για να μπορούν να καλύψουν τα πάγια περιστατικά.
ü  Να λειτουργήσουν όλα τα κρεβάτια στη ΜΕΘ   ( Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) . Σήμερα λειτουργούν  τα 5 από τα 8  και να επανδρωθούν  από ειδικευμένο  ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό .
ü  Να διαμορφωθούν  κατάλληλοι χώροι, που έχουν αποφασίσει,   για την κάλυψη  των ύποπτων  περιστατικών κορονοϊού , μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ, και να επανδρωθούν με το κατάλληλο προσωπικό.
ü  Να ενταχθούν όλες οι  δομές του ιδιωτικού τομέα  υγείας στο σχεδιασμό του Δημόσιου τομέα.
ü  Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις  των συμβασιούχων  στο νοσοκομείο Αγρινίου , να γίνουν αορίστου χρόνου ,  γιατί καλύπτουν  πάγιες και διαρκείς ανάγκες . Ειδικά για τους εργαζόμενους σε φύλαξη και καθαριότητα , που λήγουν  άμεσα  οι συμβάσεις τους , να ανανεωθούν  και να προσληφθούν και άλλοι   για να καλύψουν  όλα τα κενά μπροστά στη νέα κατάσταση. 
Το Ε.Κ.Α. θα διεκδικήσει  όλα τα παραπάνω αιτήματα αγωνιστικά , αν δεν υλοποιηθούν   άμεσα, με συμβολική κινητοποίηση στο χώρο του νοσοκομείου.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας  δεν έχουν ανάγκη από υποκριτικά  χειροκροτήματα  και κροκοδείλια δάκρυα . Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων είναι διαχρονικές  για την κατάντια του δημόσιου συστήματος υγείας.
Το ταξικό εργατικό κίνημα διεκδικούσε  και διεκδικεί  υποχρεωτική, αποκλειστικά   δημόσια  υγεία για όλους . Κατάργηση όλων  των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα  και οι παροχές υγείας κέρδος.
Το Ε.Κ.Α. καλεί  την κυβέρνηση  να προστατέψει το λαό από την αισχροκέρδεια . Να παρέχονται  στο λαό όλα τα μέτρα  ατομικής προστασίας  ( μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κ.α.) .
Ø  Να δοθούν άδειες ειδικού σκοπού  στους γονείς  για τη φύλαξη  των παιδιών,  χωρίς  να επιβαρύνεται η κανονική τους άδεια  , για όσο χρόνο χρειαστεί., σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ø  Να δοθεί έκτακτο επίδομα στις λαϊκές οικογένειες  που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση  για την κάλυψη  των αναγκών τους .
Ø  Να δοθεί το επίδομα  ειδικού σκοπού  σ’ όλους τους εργαζόμενους  που έχουν κλείσει  οι επιχειρήσεις τους , που να καλύπτει  όλο το διάστημα  που δεν θα εργάζονται  με όλες τις ασφαλιστικές καλύψεις.
Ø  Να παγώσουν όλες οι υποχρεώσεις  προς το δημόσιο .
Ø  Να παρθούν  όλα τα απαραίτητα  μέτρα ατομικής  προστασίας για όσους εργάζονται , ακόμα και για τους καταναλωτές.
Ø  Επαρκή  μέτρα οικονομικής  στήριξης  για όλες τις μικροεπιχειρήσεις .
Ø  Τα μέτρα για τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ και πολυκαταστήματα  είναι  ανεπαρκή  με βάση τον Ε.Ο.Δ.Υ
Τα  μέτρα που ελήφθησαν   για τους χώρους  συγχρωτισμού  πρέπει να ισχύουν  για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, και για την εκκλησία.
ΤΟ Δ.Σ.