«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΗ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΥ  ΑΓΡΙΝΙΟΥ


Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αγρινίου θα συνοδεύσει και φέτος, μέσα σε  κλίμα  απόλυτης κατάνυξης και βαθιάς συγκίνησης,  την περιφορά των Επιταφίων.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα κορύφωσης του Θείου Δράματος,  τα μέλη της Δημοτικής μας Ορχήστρας  θα τιμήσουν την υπέρτατη θυσία του Θεανθρώπου...

Το  απόγευμα της 26ης Απριλίου θα παραταχθούν  στην Πλατεία Δημοκρατίας  για να πραγματοποιήσουν μια από τις σημαντικότερες εμφανίσεις τους κατά τη διάρκεια του έτους. Οι μουσικοί μας θα αποδώσουν το μεγαλείο και την λαμπρότητα της ημέρας μέσα από μια σειρά συνθέσεων πένθιμης και εκκλησιαστικής μουσικής μεταφέροντας στο κοινό το μοναδικό συναίσθημα της χαρμολύπης ως απόρροια των Παθών και της προσδοκώμενης Ανάστασης.

  Από τις 20.00 και για μία ώρα θα ακουστούν: Η εμφάνιση των μελών της Φιλαρμονικής θα ολοκληρωθεί με της συνοδεία της Περιφοράς του Επιταφίου της Μητρόπολης μέχρι τον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής. 


***

Αποκαλυπτήρια της τιμητικής επιγραφής για τα θύματα του βομβαρδισμού του Αγρινίου

Σε κλίμα  συγκίνησης έγιναν από τον Δήμαρχο Αγρινίου τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής επιγραφής για τα θύματα του βομβαρδισμού του Αγρινίου τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου 1941.

Στον αύλειο χώρο του κτιρίου της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκεστις ματωμένες στιγμές της ιστορίας της πόλης:«Η αγάπη για την πατρίδα είναι αρετή.Και είναι ήρωες όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας τους.
Με τέτοιο ακριβό τίμημα, το τίμημα της ζωής τους, πλήρωσαν  οι συμπατριώτες μας, στις 16 Απριλίου 1941… Αθώες ψυχές που τα ονόματά τους θα κοσμούν αυτό τον  ιστορικό τόπο θυσίας.
Μια μέρα σαν τη σημερινή, Μεγάλη  Τετάρτη,οι Γερμανοί κατακτητές έκοψαν το νήμα της ζωής τους τόσο αιφνίδια, τόσο άδικα.
Οι σειρήνες ήχησαν και ένας εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε στο κέντρο της πόλης.Άνθρωποι που βίωναν την καθημερινότητά τους, μια καθημερινότητα που είχε πόλεμο και φτώχια. Και τι τραγική ειρωνεία. Το υπόγειο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας είχε κριθεί κατάλληλο για καταφύγιο. Κάθε φορά που οι προειδοποιητικές σειρήνες ηχούσαν, εκεί έτρεχαν όλοι να προστατευτούν.
Είμαι υπερήφανος για την τοποθέτηση αυτήςτης τιμητικής επιγραφής στο χώρο που είναι εμφανή τα θραύσματα από τις βόμβες.
Οι «πληγές» παραμένουν στις μαρμάρινες κολώνες στην είσοδο του κτιρίου και σε όλο το μήκος του μαρμάρινου τοίχου στον κήπο.
Εκεί και στις καρδιές όλων μας.Μνήμη χρειάζεται η χώρα και την προσφέρουμε σήμερα στα παιδιά μας.Εβδομήντα οχτώ χρόνια αργότερα τιμάμε τη μνήμη αυτών των ηρώων.
Κάθε περαστικός που θα διασχίζει αυτό το σημείο του Αγρινίου, από σήμερα, θα θυμάται τις ματωμένες στιγμές της ιστορίας της πόλης μας.
Όλοι τους είναι ήρωες. Οι δικοί μας ήρωες.
Μνημείο είναι ότι συντηρεί τη μνήμη, μικρό ή μεγάλο. Εμείς παραδίδουμε ένα μικρό μνημείο να μας θυμίζει μεγάλες θυσίες.
Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν για να πνέει στον τόπο μας άνεμος ελευθερίας»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου ΔημήτριοςΤσούνης αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας: «Σαν σήμερα έγινε το μεγάλο κακό για την πόλη από τους βάρβαρους που δεν δίστασαν να χτυπήσουν αμάχους προκειμένου να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη υπερηφάνεια που συμβάλλαμε να αναδειχτεί ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης και να τιμηθούν τα θύματα της ματωμένης Μ. Τετάρτης. Ευχαριστούμε θερμά τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου για την τιμή στους πεσόντες  ήρωες».


Η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου απέδωσε τιμές.
  
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
***