«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 29 Σεπτέμβρη 2015

 Στη Δικαιοσύνη τα ευρήματα για την Μικρή Περιμετρική Πατρών – Περίπου 2 εκατ. ευρώ η δημοσιονομική διόρθωση


Στη Δικαιοσύνη και κάθε αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό, για αναζήτηση τυχόν ευθυνών, θα αποδοθούν τα ευρήματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Π.Δ.Ε., σχετικά με το έργο της Μικρής Περιμετρικής Πατρών.
Πρόκειται για...


 προβλήματα στατικότητας και ασφάλειας που διαπιστώθηκαν στις εργασίες που έχουν γίνει κατά την προηγούμενη εργολαβία του Γ’ Κ.Π.Σ., τα οποία και κατορθώθηκε να διαπιστωθούν έπειτα από το «άνοιγμα» του έργου που έγινε για το έργο του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά από μακροχρόνιες και επίπονες προσπάθειές της.


Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, με αφορμή το «άνοιγμα» του συγκεκριμένου έργου, συνέταξε τεχνική έκθεση, σύμφωνα με τις οποίες παρουσιάζονται σημαντικά ευρήματα.
Μετά τη συνεργασία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και της ΕΥΔΕΠ / Π.Δ.Ε., υπεβλήθησαν τεχνικές εκθέσεις και ακολούθησε το πόρισμα ελέγχου, ενώ έγινε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Π.Δ.Ε., επιτόπια έκθεση ελέγχου.
Τα ευρήματα και από τις δύο εκθέσεις θα απευθυνθούν προς οποιονδήποτε ελεγκτικό μηχανισμό, όπως και στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση οικονομικής ζημίας του Δημοσίου και αναζήτηση ευθυνών.
Το ύψος της δημοσιονομικής διόρθωσης αγγίζει περίπου τα 2.000.000 ευρώ.
«Εξαρχής είχα πει πως το έργο αυτό με ενδιαφέρει, καθώς θα λύσει ένα μείζον πρόβλημα των Πατρινών και όσων διέρχονται από την αχαϊκή πρωτεύουσα, το κυκλοφοριακό. Μάλιστα είχα δεσμευτεί για τη διερεύνηση των προβλημάτων και τυχόν παρατυπιών που παρουσιάστηκαν τα δέκα προηγούμενα χρόνια μέχρι να ξεκινήσει και πάλι η εργολαβία» υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας πως «τώρα επιτέλους, που ανοίχθηκε το έργο μπορούμε και εμείς να διερευνήσουμε πλήρως το θέμα της Μικρής Περιμετρικής Πατρών. Ήδη υπάρχουν ευρήματα που θα αποδοθούν στις αρμόδιες Αρχές».

Και κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει: «Οφείλω να διασφαλίσω για την Περιφέρειά μας και για τους συμπολίτες μας πλήρη διαφάνεια και ορθή διαχείριση σε κάθε έργο που γίνεται, σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας και αυτό πράττω».

Επανεκκίνηση τριών μεγάλων έργων στην Πάτρα
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παρεχώρησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, αναφέρθηκε και στην επανεκκίνηση των εργασιών τριών μεγάλων έργων και συγκεκριμένα στο κεντρικό πολυώροφο κτίριο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», στη Διάνοιξη της Κανακάρη και στη Μικρή Περιμετρική Πατρών.
«Να δώσουμε και μια νότα αισιοδοξίας σήμερα, καθώς ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες στο Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας και στην Κανακάρη, ενώ την Πέμπτη αρχίζουν ξανά οι εργασίες στο έργο της Μικρής Περιμετρικής» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Θα παρακολουθούμε τα έργα από κοντά μαζί με τις Υπηρεσίες μας καθώς θέλουμε να ολοκληρωθούν μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα και να παραδοθούν λειτουργικά στους συμπολίτες μας».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας σημείωσε πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν από το σημείο Κ-3 στην είσοδο της Πάτρας και το Σ-1 στα Ταμπάχανα, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει συνεχής διάλογος και συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», ενώ ο Μπεσαράτ Φάρες, Διευθυντής Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τόνισε: «Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα, όμως πλέον όλα αυτά μπαίνουν σε μια σειρά, ώστε να μπορεί ο πολίτης να περνά από την μια πλευρά στην άλλη δίχως να μπαίνει από το κέντρο».

Βίντεο από τη συνέντευξη του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα:
https://www.youtube.com/watch?v=EW0i05UNGto

***
 Δημοπρατήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας έργα για το οδικό δίκτυο στην Καστανιά Ναυπακτίας
Πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, η δημοπράτηση του έργου «Συντήρηση-ασφαλτόστρωση Δρόμου Σύνδεσης 24ης Επαρχιακής Οδού Δ.Δ. Καστανιάς Πλατάνου του δήμου Ναυπακτίας ετών 2015-2016», με προϋπολογισμό 380.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο έργο έχει ως αντικείμενο την καλύτερη προσβασιμότητα στο οδικό τμήμα από τη διασταύρωση της 24ης επαρχιακής οδού έως την Καστανιά της Δημοτικής Ενότητας Πλατάνου, στον δήμο Ναυπακτίας.
«Πρόκειται για ένα έργο που όχι μόνο βελτιώνει την πρόσβαση τοπικά σε Καστανιά και Πλάτανο Ναυπακτίας, άρα και την ζωή των κατοίκων, αλλά που βοηθά, επίσης, να είναι προσιτές σε όλους μοναδικές περιοχές του φυσικού περιβάλλοντος ευρύτερα της Ναυπακτίας», δήλωσε σχετικά η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά.
Το έργο περιλαμβάνει την αποπεράτωση της ασφαλτόστρωσης της Επαρχιακής οδού προς Καστανιά του Δήμου Ναυπακτίας σε μήκος 1.850 μέρων.
Παράλληλα θα εκτελεσθούν εργασίες καθαρισμού τάφρων σε μήκος 800 μέτρων, ενώ θα υπάρξει καθαρισμός υπαρχόντων τεχνικών, κατασκευή σωληνωτών οχετών Φ800 για την απορροή των όμβριων υδάτων, ανακατασκευή του οδοστρώματος σε μήκος 20 μέτρων με την κατασκευή σαρζανέτ και επίχωση με χονδρόκοκκα υλικά, καθώς και κατασκευή τοίχου αντιστήριξης σε μήκος 50 μέτρων.
Ακόμη επένδυση τάφρου σε τμήμα του δρόμου συνολικού μήκους 800 μέτρων, οδοστρωσία και ασφαλτόστρωση σε μήκος 1.850 μέτρων και μέσου πλάτους πέντε μέτρων, με παράλληλη κατασκευή οριζόντιας και κάθετης σήμανσης.
Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση των έργων έχει εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.