«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθη 32χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές για ληστεία σε βάρος ομοεθνή του
Σε έρευνα στο κατάλυμα, όπου διέμενε ο δράστης, κατασχέθηκαν 490 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και το χρηματικό ποσό των 2.256 ευρώ
Συνελήφθη χθες (25-6-2014) το μεσημέρι, στην Όλγα Ηλείας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ανδραβίδας, ένας αλλοδαπός άνδρας, υπήκοος Μπαγκλαντές, ηλικίας 32 ετών κατηγορούμενος για διάπραξη ληστείας σε βάρος συνομήλικου ομοεθνή του.
Ειδικότερα...
σύμφωνα με καταγγελία του 32χρονου, χθες στη Όλγα Ηλείας, σε πρόχειρο καταυλισμό όπου διέμεναν οι δύο αλλοδαποί, ύστερα από φραστικό επεισόδιο μεταξύ τους, ο ομοεθνής του τον χτύπησε με τα χέρια του, ρίχνοντάς τον στο έδαφος και του αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, ενώ στη συνέχεια τον απείλησε με ένα μαχαίρι και ένα τσεκούρι.
Για τη διερεύνηση του περιστατικού και τον εντοπισμό του δράστη ενεργήθηκαν άμεσα συντονισμένες αναζητήσεις από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ανδραβίδας με αποτέλεσμα τη σύλληψη του λίγη ώρα αργότερα.
Σε έρευνα που ακολούθησε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στο πρόχειρο κατάλυμα όπου διέμεναν οι δύο αλλοδαποί, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν 490 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, δύο μαχαίρια, ένα τσεκούρι και το χρηματικό ποσό των 2.256 ευρώ, το οποίο προέρχονταν από τη παράνομη διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων.
Από τον έλεγχο των στοιχείων του συλληφθέντα προέκυψε ότι είχε εισέλθει λάθρα στη χώρα και παρέμεινε παράνομα σε αυτή, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει τα αδικήματα της ληστείας της παράνομης οπλοκατοχής και του λαθρεμπορίου.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας. 

Διακριβώθηκε η δράση σπείρας η οποία εμπλέκεται σε διάρρηξη με τη μέθοδο του «ριφιφί», που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, σε κοσμηματοπωλείο στο Λούρο Πρέβεζας

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία πέντε αλλοδαπών μελών της σπείρας (τεσσάρων Αλβανών και ενός Ιταλού), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και εκδόθηκαν σχετικά εντάλματα σύλληψης

Δυνάμει των ενταλμάτων, συνελήφθη χθες το πρωί στο Μεσολόγγι, ένα από τα μέλη της σπείρας, ενώ ακόμη ένας από τους δράστες είναι ήδη έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας για ναρκωτικά 

Διακριβώθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας Ηπείρου, η δράση πενταμελούς εγκληματικής ομάδας, που  εμπλέκεται σε διάρρηξη, με τη μέθοδο του ριφιφί, η οποία έγινε την 24/25-12-2013, σε κοσμηματοπωλείο στο Λούρο Πρέβεζας.

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 26, 33, 28 και 27 ετών, καθώς και ένας 34χρονος υπήκοος Ιταλίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για διακεκριμένες κλοπές και εγκληματική οργάνωση και εκδόθηκαν σχετικά εντάλματα σύλληψης.

Με βάση τα εντάλματα, συνελήφθη χθες (25-06-2014) το πρωί στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Μεσολογγίου, ο 33χρονος δράστης, ενώ σημειώνεται ότι ο 27χρονος συνεργός του είναι ήδη έγκλειστος στις Φυλακές Πατρών για ναρκωτικά.
Η εξάρθρωση της σπείρας είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας των Τμημάτων Ασφάλειας Πρέβεζας και Μεσολογγίου και των Γραφείων Συλλογής & Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.  

Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, οι δράστες εμπλέκονται σε διάρρηξη κοσμηματοπωλείου στο Λούρο Πρέβεζας, με τη μέθοδο του «ριφιφί», που έγινε μεταμεσονύχτιες ώρες της 24ης προς 25ης Δεκεμβρίου 2013.

Συγκεκριμένα, οι δράστες, αφού διέρρηξαν αρχικά διπλανό κατάστημα, στη συνέχεια με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, δημιούργησαν οπή σε μεσοτοιχία, η οποία εφάπτεται με το κοσμηματοπωλείο, εισήλθαν σε αυτό και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα.

Όπως  διαπιστώθηκε, τα μέλη της σπείρας για να υλοποιήσουν το σκοπό τους, εξουδετέρωσαν το σύστημα συναγερμού του κοσμηματοπωλείου, ενώ χρησιμοποιούσαν για τις επικοινωνίες τους, κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα σε ονόματα αλλοδαπών ασιατικής καταγωγής («αχυράνθρωπων»), έτσι ώστε να μην «αφήσουν» στοιχεία, που θα τους συνδέουν με τις πράξεις τους, ελαχιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό τις πιθανότητες ανακάλυψης, εντοπισμού και σύλληψής τους.

Επιπλέον, εξακριβώθηκε ότι οι δράστες είχαν ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε διαπράξει κατά τα έτη 2011-2012, διαρρήξεις χρυσοχοείων, με την ίδια μέθοδο, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, των Δελφών και της Καρδίτσας, ενώ τα αρχηγικά μέλη της είχαν συλληφθεί την 15-11-2012 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών (σχετικό το από 16-11-2012 Δελτίο Τύπου της Γ.Α.Δ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας).

Τέλος, σημειώνεται ότι οι δράστες έχουν απασχολήσει, κατά το παρελθόν, τις διωκτικές Αρχές για συναφή και άλλα αδικήματα (κλοπές, ναρκωτικά κ.λπ.).

Η προανάκριση και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, για την πλήρη διερεύνηση της εγκληματικής δράσης της σπείρας, την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων δραστών.

  

Συνελήφθησαν δύο καλλιεργητές ναρκωτικών στην Αμαλιάδα
Κατασχέθηκαν 12 δενδρύλλια κάνναβης
Συνελήφθησαν, χθες (25-06-2014) το βράδυ, στο Χάβαρι Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αμαλιάδας, δύο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 60 και 54 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας, αξιοποιώντας κατάλληλα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά τους, εντόπισαν σε αγροτική περιοχή στο Χάβαρι Ηλείας, φυτεία με δώδεκα δενδρύλλια κάνναβης.
Για την ανεύρεση των δραστών οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο καλλιεργητές να προσέρχονται στη φυτεία για να ποτίσουν τα φυτά και τους συνέλαβαν.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα των δραστών, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν δύο δοχεία χωρητικότητας 20 λίτρων το καθένα, γεμάτα με νερό και μία ψαλίδα κλαδέματος, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την καλλιέργεια των φυτών.
Σε σωματικές έρευνες που ενήργησαν οι αστυνομικοί στους δύο συλληφθέντες βρήκαν στην κατοχή του 60χρονο, μικροποσότητα κάνναβης την οποία και κατέσχεσαν.
Σημειώνεται ότι ο 54χρονος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας. 

Μήνυμα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Τσακνάκη, για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών
Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει την 26η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, εκφράζοντας την ανησυχία και ταυτόχρονα την ανάγκη για αντίσταση στο ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα των ναρκωτικών. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια διεθνή προσπάθεια για ευαισθητοποίηση, προβληματισμό και συνάμα κινητοποίηση όλης της ανθρωπότητας για την προστασία της από τα πλοκάμια του λευκού θανάτου.

Η χρήση και διάδοση των ναρκωτικών είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης σειράς παραγόντων που αφορούν το ίδιο το άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, τους τρόπους λειτουργίας μιας κοινωνίας, τις αξίες, τα ιδανικά, την ποιότητα ζωής, τις ειδικές ανάγκες του πληθυσμού.

 Ποικίλες και ολέθριες είναι οι συνέπειες της τοξικομανίας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην ψυχική και σωματική υγεία, στις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, καθώς και στην επαγγελματική δραστηριότητα του ατόμου – χρήστη.  Παράλληλα, η χρήση ναρκωτικών ουσιών συνδέεται και με την εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς.

Είναι γνωστό και αποδεκτό απ’ όλους πως τα ναρκωτικά αποτελούν πλέον και στην Ελλάδα μια οδυνηρή πραγματικότητα. Γι’ αυτό και η Πολιτεία έθεσε εξαρχής το θέμα της αντιμετώπισής τους ως θέμα υψίστης προτεραιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας εντάξει την καταπολέμηση των ναρκωτικών ως βασική προτεραιότητα και στόχο στην επιχειρησιακή της δράση, εφαρμόζει Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατά των Ναρκωτικών, το οποίο, σε συνδυασμό με το ευρύτερο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής πολιτικής (2010-2014) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, παρέχει τη δυνατότητα εκδήλωσης και αξιοποίησης κάθε δυνατής σχετικής συνεργασίας, όχι μόνο σε εσωτερικό – εθνικό αλλά και σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Οι έντονες και συνεχείς προσπάθειες των Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν σημειώσει μέχρι σήμερα πολύ σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της καταστολής και πάταξης της εμπορίας ναρκωτικών, οι οποίες δεν θα πρέπει να μας δημιουργούν εφησυχασμό αλλά διαρκή επαγρύπνηση σε αυτόν τον κοινό αγώνα για προστασία των νέων μας.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή αποτελεί ο νέος Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών (Ν. 4139/13), ο οποίος περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων που εκσυγχρονίζουν τη νομοθεσία των ναρκωτικών από την άποψη της ιατρικής αντιμετώπισης, της ποινικής αξιολόγησης, αλλά και της εφαρμογής νέας σωφρονιστικής αντίληψης για τους παραβάτες. Εξορθολογίζεται η ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων, δίνεται έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτημένων και όχι στην ποινική καταστολή.



Άλλωστε η στρατηγική της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά (2013-2020) βασίζεται πρώτα απ’ όλα στις βασικές αρχές του Δικαίου της Ε.Ε. και προασπίζει από κάθε άποψη τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης: σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει ως στόχο την προστασία για τη βελτίωση της κοινωνικής και ατομικής ευημερίας, την προστασία της δημόσιας υγείας, την παροχή ασφαλείας υψηλού επιπέδου για το ευρύ κοινό και την υιοθέτηση ισόρροπης, ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης προσέγγισης του φαινομένου των ναρκωτικών.

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των νέων ανθρώπων, επιδιώκοντας αφενός μεν με το προληπτικό της έργο, όπως ομιλίες σε σχολεία και ιδρύματα, έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων κ.λπ., να περιορίσει τους κινδύνους που τους απειλούν και αφετέρου με την κατασταλτική της δράση να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους εμπόρους του θανάτου.

Παραμένει προσηλωμένη στο δόγμα της μηδενικής ανοχής στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό επιδιώκει τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς της, αξιοποιώντας παράλληλα κάθε διεθνή αστυνομική συνεργασία και χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και πρακτικές.

Προς την κατεύθυνση αυτή παρέχουμε κάθε δυνατή συνδρομή και συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, Φορείς και Οργανώσεις που έχουν ως αντικείμενο την πληροφόρηση, ενημέρωση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των χρηστών.

Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι σύμμαχος και συμπαραστάτης όλων των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας. Ειδικότερα στον αγώνα της κατά των ναρκωτικών, έχει ανάγκη από τη συμμαχία και τη συστράτευση όλης της κοινωνίας. Μέσα από τις ίδιες γραμμές η Ελληνική Αστυνομία και η Κοινωνία των Πολιτών μπορούν να πετύχουν πολλά, αναπτύσσοντας συνεργασίες σε διάφορα επίπεδα και τηρώντας παράλληλα τους διακριτούς τους ρόλους.

Έχοντας ως αφορμή τη σημερινή ημέρα θα πρέπει να δώσουμε σε όλους τους πολίτες το μήνυμα, ότι η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει απτόητη τον αγώνα της για έναν καλύτερο κόσμο και μία κοινωνία χωρίς εξαρτησιογόνες ουσίες, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο αύριο για τη νεολαία μας.

           Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Δημήτριος ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ

          Αντιστράτηγος