«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που είχε διαπράξει περισσότερες από (150) κλοπές δικύκλων στην Αχαΐα και την βόρεια Ηλεία
Συνελήφθησαν οκτώ ημεδαποί άνδρες ως μέλη της εγκληματικής ομάδας
Οι δράστες επιχείρησαν να πουλήσουν σε αστυνομικό, που προσποιούνταν τον πελάτη, μία κλεμμένη μοτοσικλέτα έναντι του χρηματικού ποσού των 200 ευρώ
Από την έως τώρα έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη, έχουν κατασχεθεί 30 κλεμμένα δίκυκλα
Οι συλληφθέντες είχαν αποκομίσει από τη δράση τους παράνομο περιουσιακό όφελος μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ, ενώ η συνολική αξία των δικύκλων που αφαιρέθηκε κατ’ εκτίμηση ξεπερνά της 300.000 ευρώ
Εξαρθρώθηκε , μετά από συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική ομάδα, αποτελούμενη από...
οκτώ άνδρες, οι οποίοι ενεργώντας από κοινού, είχαν διαπράξει τους τελευταίους επτά μήνες, περισσότερες από (150) κλοπές δικύκλων στην Αχαΐα και στη Βουπρασία.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν και τα οκτώ μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ημεδαποί άνδρες, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση- αδικήματα, της σύστασης συμμορίας, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών και της οπλοκατοχής.
 Η εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας είναι αποτέλεσμα συντονισμένων και συνεχών ερευνών αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών για την εξιχνίαση κλοπών δικύκλων στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα αστυνομικός προσποιούμενος τον πελάτη, ήρθε σε επικοινωνία με μέλη της εγκληματικής ομάδας και συμφώνησε την αγορά ενός κλεμμένου δικύκλου, έναντι του χρηματικού ποσού των 200 ευρώ.
Για την σύλληψη των δραστών οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία, προχθές (26-6-2014) το βράδυ, στο γήπεδο της Κάτω Αχαΐας, τέσσερις από τους δράστες, προσήλθαν σε προκαθορισμένο ραντεβού με τον αστυνομικό – πελάτη, προκειμένου να του πουλήσουν ένα δίκυκλο, το οποίο είχαν αφαιρέσει την ίδια μέρα τα ξημερώματα, από την περιοχή των Ζαρουχλεΐκων, στην Πάτρα και συνελήφθησαν.
Σε παράλληλη αστυνομική επιχείρηση στην Πάτρα, συνελήφθησαν και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της εγκληματικής ομάδας, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και δύο μαχαίρια.
Από την αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών προέκυψε ότι οι δράστες, ενεργώντας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και εφαρμόζοντας συγκεκριμένο τρόπο δράσης ( modus operadi ), αφαιρούσαν δίκυκλες μοτοσικλέτες, άνω των εκατό κυβικών εκατοστών, συγκεκριμένης μάρκας, σπάζοντας το προστατευτικό εμπρόσθιο πλαστικό μέρος και θέτοντάς τα δίκυκλα σε λειτουργία με τα καλώδια.
Στη συνέχεια μετέφεραν τα κλεμμένα δίκυκλα, σε αγροτικές περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, όπως Λιμνοχώρι, Πέττα, Ριόλο και Βουπράσιο, όπου τα άφηναν σε συγκεκριμένα, προκαθορισμένα σημεία, έως ότου βρεθεί αγοραστής προκειμένου να τα πουλήσουν ολόκληρα ή ως ανταλλακτικά.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι δράστες παραποιούσαν τους αριθμούς πλαισίου αποξαίνοντας και βάφοντας στη συνέχεια το σημείο με χρώμα, προκειμένου να καθίσταται δύσκολη η ταυτοποίηση των δικύκλων ως κλεμμένα.
Η εγκληματική ομάδα, η οποία δραστηριοποιείται το τελευταίο επτάμηνο, είχε κατορθώσει να αφαιρέσει εκατόν εβδομήντα ένα (171) δίκυκλα, τα εβδομήντα από αυτά μέσα στο τελευταίο δίμηνο, τα οποία στη συνέχεια πουλούσε έναντι του χρηματικού ποσού των 200 έως και 250 ευρώ το καθένα, σε κατοίκους της περιοχής αλλά και σε αλλοδαπούς στη Μανωλάδα.
Από τις έρευνες που ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών τις τελευταίες μέρες και οι οποίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής τριάντα (30) δίκυκλες μοτοσικλέτες από τις οποίες, οι δεκαπέντε (15) έχουν ταυτοποιηθεί ως κλεμμένες και θα αποδοθούν στους παθόντες.
Τα υπόλοιπα δίκυκλα, των οποίων οι αριθμοί πλαισίων έχουν παραποιηθεί φυλάσσονται στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών και διενεργείται έρευνα για την εξακρίβωση των στοιχείων των ιδιοκτητών τους.
Όσοι πολίτες έχουν πέσει θύματα κλοπής δικύκλων μπορούν να προσέρχονται στο Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών (Πάτρα οδός Ερμού 95, 2ο όροφος) για αναγνώριση των κλεμμένων μοτοσικλετών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και κρατούνται προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή, ενώ οι έρευνες για τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλα αδικήματα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.
 Συνελήφθη 33χρονος διακινητής ναρκωτικών στο Αίγιο
Κατασχέθηκαν περισσότερα από 9 κιλά κάνναβης
Ο δράστης μετέφερε τα ναρκωτικά από την Αθήνα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο, από μπλόκο αστυνομικών στην Εθνική Οδό
Συνελήφθη, προχθές (26-6-2014) το βράδυ, στο Αίγιο, από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, ένας 33χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα μετά από αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών που προέκυψαν από την έρευνά των αστυνομικών, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών σχετικά με τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από τον 33χρονο οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ο δράστης εντοπίστηκε χθες το βράδυ, στο Αίγιο, λίγο μετά την αποβίβαση του από υπεραστικό λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Πάτρα και σε έλεγχο που ενήργησαν οι αστυνομικοί στις αποσκευές του, βρήκαν και κατέσχεσαν εννέα αυτοσχέδιες συσκευασίες κάνναβης συνολικού βάρους 9.442 γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αιγίου.
Την προανάκριση και την έρευνα ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών.
Συνελήφθη 54χρονος διακινητής ναρκωτικών στον Πύργο
Ο δράστης έκρυβε τα ναρκωτικά μέσα σε θάμνους πλατείας στον Πύργο από όπου και τα διακινούσε
Κατασχέθηκε περισσότερο από μισό κιλό κάνναβης
Συνελήφθη προχθές (25-6-2014) το απόγευμα, στον Πύργο, από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, ένας ημεδαπός, ηλικίας 54 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών (κάνναβη).
Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ένας 35χρονος ημεδαπός, ο οποίος αγόρασε μικροποσότητα κάνναβης από τον 54χρονο.
Ειδικότερα για τον εντοπισμό του δράστη οργανώθηκε, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο 54χρονος εντοπίστηκε στην πλατεία Καραϊσκάκη, να πουλά στον 35χρονο μικροποσότητα κάνναβης και συνελήφθη.
Στη θεά των αστυνομικών και προκειμένου να διαφύγει τη σύλληψη ο 35χρονος αγοραστής, τράπηκε αρχικά σε φυγή με όχημα του και εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς λίγη ώρα αργότερα.
Σε σωματική έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στον 54χρονο βρήκαν το χρηματικό ποσό των 40 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα τα οποία και κατέσχεσαν ως μέσα επικοινωνίας για την πώληση των ναρκωτικών.
Σε έρευνα που ακολούθησε με την συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου σε χώρους της πλατείας, βρέθηκαν μέσα σε θάμνους, τρεις συσκευασίες κάνναβης συνολικού βάρους 20,9 γραμμαρίων τις οποίες είχε αποκρύψει ο 54χρονος.
Στη συνέχεια σε αυλή εγκαταλελειμμένης οικίας έξω από την οποία ο δράστης στάθμευε το αυτοκίνητό του και τη χρησιμοποιούσε ως «καβάτζα» οι αστυνομικοί βρήκαν μεταξύ άλλων, μία ακόμη συσκευασία κάνναβης βάρους 545 γραμμαρίων, ένα πλαστικό δοχείο με υπολείμματα κάνναβης, ενώ στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις κροτίδες.
Από την εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου προέκυψε ότι, για τη διακίνηση των ναρκωτικών ο δράστης χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία, αποκρύπτοντας τα ναρκωτικά σε διάφορα σημεία της πλατείας, επιτηρώντας αυτά και διακινώντας τις ουσίες σε χρήστες της περιοχής.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου, ενώ όλα τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν.
Την προανάκριση και την έρευνα ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου. 

Εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας  (2) σημαντικές υποθέσεις παράνομης  είσπραξης επιδοτήσεων, από αγρότες - παραγωγούς και προμηθευτές σπόρων βάμβακος, μέσω εξαπάτησης του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.)
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει εμπλοκή πέντε (5) ημεδαπών - παραγωγών βαμβακιού στο νομό Αιτωλοακαρνανίας καθώς και δύο (2) ατομικών εμπορικών – επιχειρήσεων και οκτώ (8) αγροτών-παραγωγών, στο νομό Κιλκίς

Διακριβώθηκε φοροδιαφυγή, έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Προκύπτει σημαντική οικονομική ζημιά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, που θα προσδιοριστεί επακριβώς μετά με την ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας κατάφερε να εξιχνιάσει άλλες δυο σημαντικές υποθέσεις εξαπάτησης του ελληνικού Δημοσίου και ταυτοποίησε την εμπλοκή αγροτών - παραγωγών καθώς και προμηθευτών σπόρων βάμβακος, σε περιπτώσεις παράνομης είσπραξης ειδικών χρηματικών ενισχύσεων (επιδοτήσεων), από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων).
Για τις υποθέσεις αυτές, που παρουσιάζουν ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, προηγήθηκε εξειδικευμένη και μεθοδική αστυνομική διερεύνηση, με τη συνδρομή αρμόδιων Υπηρεσιών του προαναφερόμενου Οργανισμού, ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Στο πλαίσιο της έρευνας διακριβώθηκε η εμπλοκή πέντε (5) ημεδαπών, ηλικίας 33 έως 76 ετών, παραγωγών βαμβακιού στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αιτωλοακαρνανίας καθώς και δυο (2) ιδιωτικών - εμπορικών επιχειρήσεων και οκτώ (8) αγροτών – παραγωγών, στο νομό Κιλκίς .

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκαν αυτοτελείς ποινικές δικογραφίες για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της απάτης, της φοροδιαφυγής, της έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων και της παράβασης της νομοθεσίας για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Στην πρώτη υπόθεση, που αφορά στην παράνομη δραστηριότητα των πέντε (5) βαμβακοπαραγωγών στην Αιτωλοακαρνανία, προκύπτει ότι κατά τα έτη 2006 έως 2012, προκειμένου να λαμβάνουν παράνομα τις ειδικές χρηματικές ενισχύσεις βάμβακος (επιδοτήσεις), που χορηγούνταν μέσω των εθνικών και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης της αγροτικής καλλιέργειας, δήλωναν ανακριβώς στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, ως καλλιεργούμενα από τους ίδιους, αγροτεμάχια συνολικής έκτασης (370) στρεμμάτων.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, οι εμπλεκόμενοι συνέτασσαν ιδιωτικά συμφωνητικά εταιρικής καλλιέργειας, στα οποία δεν συμπλήρωναν την πραγματική θέση των γεωτεμαχίων, ούτε και τα ακριβή στοιχεία των συμβαλλομένων μερών.

Από τον έλεγχο στα επίμαχα γεωτεμάχια, προέκυψε ότι κανένα από αυτά δεν ταυτοποιείται με τα αρχικώς δηλωθέντα από τους παραγωγούς, δεδομένου ότι παρουσίαζαν σημαντική απόκλιση ως προς την έκταση, το σχήμα και τη θέση, ενώ περαιτέρω δεν κατέστη δυνατόν να δικαιολογήσουν τη νόμιμη κατοχή τους.

Μάλιστα προέκυψε ότι τα ίδια γεωτεμάχια είχαν δηλωθεί ταυτόχρονα και από  άλλους εμπλεκόμενους παραγωγούς, προκειμένου να λάβουν - και αυτοί -  τις επιδοτήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση δύο τουλάχιστον αγροτών, οι οποίοι είχαν δηλώσει ως ιδιόκτητο, καλλιεργούμενο από αυτούς, ένα από τα επίμαχα γεωτεμάχια, ενώ ή κυριότητά του στη πραγματικότητα ανήκει σε νομικό πρόσωπο.

Μόνο για το έτος 2011, που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, προκύπτει ότι η προκληθείσα αλλά και η επαπειλούμενη (στις περιπτώσεις της απόπειρας) ζημιά του ελληνικού δημοσίου, ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, για το σύνολο των εμπλεκομένων αγροτών. Η συνολική ζημιά  για ολόκληρη την περίοδο 2006 – 2012 θα προσδιοριστεί επακριβώς με την ολοκλήρωση του ελέγχου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στη δεύτερη υπόθεση, που αποτελεί ουσιαστικά εξέλιξη της αρχικής έρευνας, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι παραστατικών προμηθευτών σπόρων βάμβακος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σε περιοχές του Κιλκίς και της Πέλλας.

Το αντικείμενο των ελέγχων αφορούσε στη νομιμότητα της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε βαμβακοπαραγωγούς και επεκτάθηκε και στα τρία επιμέρους στάδια της διαδικασίας, που περιλαμβάνει αρχικά τη χορήγηση σπόρων βάμβακος από τις εταιρείες στους παραγωγούς και την έκδοση τιμολογίων, στη συνέχεια την υποβολή των τιμολογίων και λοιπών παραστατικών από τους αγρότες στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και τέλος την έγκριση των αιτήσεων για τη χορήγηση των ενισχύσεων.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε δύο (2) επιχειρήσεις – εκδότες τιμολογίων αγοράς σπόρων βάμβακος, στη περιοχή της Γουμένισσας του νομού Κιλκίς,  κατασχέθηκαν πέντε (5) μπλοκ δελτίων αποστολής – τιμολογίων καθώς και αντίγραφα στελεχών αυτών.

Από τον έλεγχο, που ακολούθησε, προέκυψαν τόσο ποινικές ευθύνες, όσο και διοικητικές παραβάσεις, που επισύρουν αντίστοιχες κυρώσεις σε βάρος και των δυο επιχειρήσεων, καθότι χορήγησαν πλαστά τιμολόγια αγοράς σπόρων σε οκτώ τουλάχιστον αγρότες, οι οποίοι στη συνέχεια τα παρουσίασαν, ως παραστατικά και έλαβαν οικονομικές ενισχύσεις από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., συνολικού ποσού 83.755,58 ευρώ.

Οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν στις παραπάνω επιχειρήσεις, αφορούν αδικήματα  της φορολογικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα φοροδιαφυγή, μέσω έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων καθώς επίσης παραβάσεις της νομοθεσίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.), καθώς διαπιστώθηκε ελλιπές περιεχόμενο των απαραίτητων στοιχείων έκδοσης σε δελτία αποστολής -τιμολόγια.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών Μεσολογγίου και Κιλκίς, αντίστοιχα ενώ οι συνταχθείσες εκθέσεις φορολογικού ελέγχου απεστάλησαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για τις προβλεπόμενες πράξεις  καταλογισμού, σε σχέση με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις.



 Ανακοίνωση σχετικά με τις εκτεταμένες έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τεσσάρων (4) τουλάχιστον αγνώστων δραστών, οι οποίοι διέπραξαν ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Αρχαία Ολυμπία 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάτρα, 27 Ιουνίου 2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται εκτεταμένες έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τεσσάρων (4) τουλάχιστον αγνώστων δραστών, οι οποίοι διέπραξαν ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Αρχαία Ολυμπία.
Ειδικότερα, σήμερα (27-06-2014) το απόγευμα στις 16.50, τέσσερις (4) δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, πυροβόλησαν με όπλα που έφεραν στον αέρα και αφού έθραυσαν τζαμαρία κοσμηματοπωλείου, αφαίρεσαν από τις προθήκες κοσμήματα άγνωστης χρηματικής αξίας.
Επίσης, με τη απειλή όπλου ανάγκασαν τον 30χρονο γιο του ιδιοκτήτη που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή μέσα στο κατάστημα, να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο από όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό ύψους 1000 ευρώ περίπου.
Στη συνέχεια διέφυγαν με αυτοκίνητο, το οποίο εγκατέλειψαν στο δάσος της Φολόης, βάζοντάς του φωτιά.