«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Συνέχιση των προσπαθειών απόρριψης της νομοθεσίας που δίνει το μονοπώλιο των σπόρων στις πολυεθνικές

Γράφει ο Τάσος Παντ. Δασκαλάκης

Παλαιότερα οι πολυεθνικές της τροφής δεν εισακούστηκαν και δεν κατάφεραν να πάρουν το μονοπώλιο των σπόρων από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, την Επιτροπή Γεωργίας και την Ολομέλεια στην Ευρώπη.
Η απόρριψη του αιτήματός τους έγινε ύστερα από την μαζική κινητοποίηση ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι έστειλαν email στους ευρωβουλευτές , για να βάλουν φρένο στις επιδιώξεις των πολυεθνικών ,οι οποίες με το μονοπώλιο των σπόρων θα ήλεγχαν τις τροφές και θα κερδοσκοπούσαν εις βάρος της υγείας μας και της ζωής μας (Σχετικό άρθρο Κρίτωνα Αρσένη). Γι` αυτό η καλλιέργεια μεταλλαγμένων άρχισε πανευρωπαϊκά να μειώνεται.
Μόνο η Ισπανία καλλιεργεί σε μεγάλες ποσότητες…

Πρόσφατα με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας (σύμφωνα πάντα με το ίδιο άρθρο) εγκρίθηκε η νομοθετική πρόταση , που ανοίγει την ευρωπαϊκή κερκόπορτα για την αθρόα καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ε.Ε. Μέχρι σήμερα επιτρέπεται σε εφτά χώρες της Ε.Ε η καλλιέργεια τριών ποικιλιών . Είναι το γνωστό παιχνίδι , έως ότου γενικευθεί η καλλιέργειά τους σε όλες τις χώρες και σε πολλές ποικιλίες. Αυτή είναι η στρατηγική των πολυεθνικών.
Τα σχέδια των πολυεθνικών για την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη προωθούνται με πονηρό τρόπο με τη νέα νομοθεσία , την οποία προώθησε η ελληνική προεδρία.
Με τη νέα νομοθεσία απαγορεύεται η καλλιέργεια μεταλλαγμένων σε κάποια χώρα της Ε.Ε μόνο για ηθικούς λόγους, οι οποίοι όμως ηθικοί λόγοι προσβάλλονται στα δικαστήρια σε περίπτωση που οι πολυεθνικές κάνουν αγωγή. Δηλαδή προέβαλαν πονηρά λόγο, ο οποίος εύκολα να ποσβάλεται από τα δικαστήρια.
Η πρόταση είχε «παγώσει» για δύο χρόνια, καθώς κανένας δεν ήθελε να την υποστηρίξει, μέχρι που το ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση.
Αλχημείες , δηλαδή…τη στιγμή που οι λόγοι για τους οποίους οι λαοί αντιδρούν στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων δεν είναι μόνο ηθικοί, αλλά λόγοι περιβαλλοντικοί και κυρίως λόγοι υγείας, οι οποίοι τεκμηριώνονται και επιστημονικά.
Ο λαός έχει ενημερωθεί διεξοδικά με απλά λόγια και κατ` επανάληψη από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή θα ακούσουμε μόνο χλιαρές ελεγχόμενες… αντιδράσεις αρμοδίων;
Επομένως οι οργανώσεις πολιτών, οι συνεταιριστικές ενώσεις, τα κόμματα, όλοι μας πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να κινητοποιηθούμε, ώστε να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κυρίως στην υγεία μας , στην υγεία των παιδιών μας και στην υγεία των επερχόμενων γενεών.