«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Ελεύθερη η καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων, αποφάσισαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατέληξαν σήμερα στο Λουξεμβούργο σε πολιτική συμφωνία βάσει της οποίας αφήνεται στα κράτη μέλη η επιλογή να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια στο έδαφός τους γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ).
«Όλα τα κράτη, με εξαίρεση το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, συμφώνησαν σ' αυτό τον συμβιβασμό», ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.
Το νέο πλαίσιο επιτρέπει σε κάθε κράτος να....
απαγορεύει την καλλιέργεια ενός ΓΤΟ σε ολόκληρη την επικράτειά του ή σε τμήμα της για λόγους άλλους από την υγεία και το περιβάλλον, όπως η δημόσια τάξη, η χωροταξία ή ο αγώνας κατά της διασποράς των ΓΤΟ. Ωστόσο, τα κράτη μέλη που τάσσονται κατά των ΓΤΟ δεν θα μπορούν να απαγορεύουν τη διαμετακόμιση εγκεκριμένων σπόρων μέσω του εδάφους τους. Με τη συμφωνία αυτή, τα εδάφη της ΕΕ καθίστανται στο εξής διαθέσιμα για την καλλιέργεια ΓΤΟ, ένα μέτρο που περιμένουν εδώ και 14 χρόνια οι μεγάλες πολυεθνικές που ασχολούνται με την παραγωγή μεταλλαγμένων σπόρων.
Μέχρι στιγμής τέσσερις ΓΤΟ έχουν λάβει έγκριση καλλιέργειας, αλλά μόνον ένας καλλιεργείται ακόμη: ο αραβόσιτος «MON810» του αμερικανικού ομίλου «Monsanto», ο οποίος ζήτησε την ανανέωση αυτής της έγκρισης. Οι άλλοι, δύο αραβόσιτοι («BT176» και «T25») και η πατάτα «Amflora», έχουν εγκαταλειφθεί. Όμως, έξι αιτήματα καλλιέργειας ΓΤΟ περιμένουν έγκριση, μεταξύ των οποίων ο αραβόσιτος «TC1507» του ομίλου «Pioneer».
Η πολιτική συμφωνία είναι το πρώτο στάδιο στη διαδικασία που πάντως αναμένεται να έχει θετική κατάληψη για τις πολυεθνικές. Η συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιούλη.