«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Συνελήφθησαν έξι ημεδαποί Ρομά, μετά από ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στη Πάτρα

Οι δράστες πυροβολούσαν εξακολουθητικά με ανθρωποκτόνο πρόθεση κατά των αστυνομικών
Τραυματίστηκε ελαφρά ένας δράστης και μια γυναίκα, ενώ προκλήθηκαν και φθορές σε ένα υπηρεσιακό όχημα
Το περιστατικό έληξε μετά από συνεχείς προσπάθειες των αστυνομικών για αποκλιμάκωση και την καθοριστική συμβολή του ειδικού διαπραγματευτή της Ελληνικής Αστυνομίας
Συνελήφθησαν χθες (11-10-2013) το απόγευμα, στη Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, έξι ημεδαποί Ρομά, (τέσσερις άνδρες, 60, 36, 27 και 17 ετών και δυο γυναίκες, 60 και 30 ετών), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για...
τα -κατά περίσταση- αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της αντίστασης, της απειλής, της οπλοχρησίας και οπλοφορίας και της κατοχής πυρομαχικών.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο διενεργούμενης προανάκρισης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, για εξιχνίαση υπόθεσης κλοπής κοσμημάτων, αστυνομικοί μετέβησαν σε οικία στην περιοχή «Ψαροφάι». Κατά την άφιξη τους στο σημείο, ο 60χρονος και ο 17χρονος γιος του, που κρατούσε κυνηγετικό όπλο, εκδήλωσαν ακραία επιθετική και απειλητική συμπεριφορά προς τους αστυνομικούς.
Εκλήθησαν και μετέβησαν άμεσα στο σημείο ενισχυτικές δυνάμεις, ειδικός διαπραγματευτής της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και δικαστικός λειτουργός.
Με την άφιξη των ενισχυτικών δυνάμεων ο 60χρονος κλιμάκωσε την επιθετική του συμπεριφορά, απειλώντας τους αστυνομικούς με κλαδευτήρα, την οποία είχε προσαρμόσει σε ξύλινο κοντάρι. Παράλληλα ο 17χρονος γιος του, κινούμενος με αυτοκίνητο, επιχείρησε να προξενήσει φθορές σε υπηρεσιακά οχήματα, ενώ ο 27χρονος αδελφός του, πυροβολούσε, με ανθρωποκτόνο πρόθεση, κατά των αστυνομικών χρησιμοποιώντας κυνηγετικό όπλο.
Όταν οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τον 60χρονο, ο 17χρονος βγήκε από το όχημα, πήρε το όπλο από τον αδελφό του και πυροβολούσε και αυτός κατά των αστυνομικών.
Ο 17χρονος συνέχισε για πολύ ώρα, καλυπτόμενος έξω από την οικία του, να πυροβολεί κατά των αστυνομικών, έχοντας την παρότρυνση της 60χρονης μητέρας του, του 36χρονου αδελφού του και μιας ακόμα γυναίκας Ρομά, ηλικίας 30 ετών, που του παρείχαν άμεση ψυχική συνδρομή, παραμένοντας κοντά του και υβρίζοντας - απειλώντας τους αστυνομικούς.
Από τα πυρά του δράστη και συγκεκριμένα από σκάγια τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο μια γυναίκα, που βρισκόταν σε κοντινό μπαλκόνι, ενώ προκλήθηκαν φθορές και σε ένα υπηρεσιακό όχημα.
Επισημαίνεται ότι ο 17χρονος πυροβολούσε με ανθρωποκτόνο πρόθεση, σημαδεύοντας σε ευθεία βολή τους αστυνομικούς, ενώ συνέχισε τα πυρά και μετά τον τραυματισμό του, στο δεξί πόδι, από τις βολές που ανταπέδωσαν οι αστυνομικοί.
Οι αστυνομικοί κατέβαλλαν συνεχείς προσπάθειες να αποκλιμακώσουν το περιστατικό και τελικά με την καθοριστική συμβολή του ειδικού διαπραγματευτή ο δράστης παρέδωσε το όπλο και συνελήφθη, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπου και νοσηλεύεται χωρίς κίνδυνο ζωής.
Κατά τις έρευνες των αστυνομικών στο χώρο της συμπλοκής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής :
  • Δώδεκα κενά φυσίγγια και δυο πλήρη φυσίγγια,
  • έξι κάλυκες πυροβόλου όπλου,
  • μια κλαδευτήρα με ξύλινο κοντάρι και ένα μαχαίρι,
  • τρεις συγκεντρωτήρες και ένα κυνηγετικό όπλο με φυσίγγιο στη θαλάμη.
Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία των δραστών , παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικοί βρήκαν μεταξύ άλλων και κατέσχεσαν τα ακόλουθα:
  • Τριάντα οκτώ πλήρη κυνηγετικά φυσίγγια,
  • δυο μαχαίρια και ένα μπαλτά,
  • δυο αλυσοπρίονα και μια τηλεόραση και
  • δυο κάρτες sum με ίχνη ηρωίνης.
Από τον έλεγχο των στοιχείων των συλληφθέντων προέκυψε ότι σε βάρος του 36χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική Απόφαση, του Εφετείου Πατρών με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έξι ετών για κλοπές ενώ σε βάρος της 30χρονης Απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Τρίπολης, με ποινή 24 μηνών, ομοίως για κλοπές.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα το μεσημέρι στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.