«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Σχετικά με την Απόφαση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς (11-10-2013) στην υπόθεση του καθηγητή Κώστα Κορδάτου

«Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά τους πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική  μου»
«Μ. Αναγνωστάκης»
Το Πενταμελές Εφετείο Δυτικής Στερεάς (Αγρίνιο), στις 11-10-2013 δυστυχώς, έβγαλε και πάλι μια σολομώντεια απόφαση ενοχής ανασταλτικού χαρακτήρα, οριακά με ψήφους 3-2, και με τον κ. Εισαγγελέας της έδρας να προτείνει την απαλλαγή του καθηγητή Κ. Κορδάτου από κάθε κατηγορία και ζήτησε την αθώωσή του! Λέγοντας μάλιστα ότι «πείστηκε πως ο κατηγορούμενος είναι ένας τίμιος άνθρωπος και ότι δε ζημιώθηκε το δημόσιο από αυτόν».
Η απόφαση για...
ποινή τεσσάρων χρόνων με τριετή αναστολή χωρίς καμία άλλη στέρηση, παρά μόνο να δοθούν το 2014 (αν υπάρχουν…) 2.000 ευρώ σε «ευαγές» ίδρυμα, θα κριθεί ξανά οριστικά, όπως φαίνεται σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο!
Απόφαση άδικη και έωλη, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και καμία............ νομιμοποιητική βάση από την πλευρά της πλειοψηφίας, η σκευωρία που στήθηκε πριν 11 χρόνια, άφησε άναυδους τους πάντες και ήρθε σε αντίθεση με το περί δικαίου αίσθημα! Μία απόφαση που «κυκλοφορούσε» στους εσωτερικούς διαδρόμους του Εφετείου πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, ότι δηλαδή ο Κ. Κορδάτος ήταν περίπου «προγραμμένος»!  
Ο Συνήγορος υπεράσπισής του, κ. Περικλής Σταυριανάκης, πάλεψε την υπόθεση και την έφερε «στα ίσια», καταρρίπτοντας όλα τα ψέματα των διωκτών του. Όσο για το υποτιθέμενο «ενοχοποιητικό έγγραφο» της μεθόδευσης της δήθεν…. «υπεξαίρεσης», που υπέγραψε μεταγενέστερα (ύστερα από παραγγελία) ο υπάλληλος του δήμου Θεστιέων εν λευκώ…. και το παραχώρησε στον μηχανισμό δίωξής του, ύστερα από τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες στις οποίες υπέπεσε ως μάρτυρας, μπροστά στη γελοιοποίησή του και τον κίνδυνο να ελεγχθεί ζήτησε ο ίδιος από το δικαστήριο να μην ληφθεί υπόψη το έγγραφο με Αριθ. Πρωτ. 17/11-2-03, δήμου Θεστιέων να αποσυρθεί και να θεωρηθεί ως μη γεννώμενο! Με άλλα λόγια, πρώτα ενοχοποιούμε κάποιον και ύστερα ανακαλούμε τα «πειστήρια» της ενοχοποίησης! Το έγγραφο αυτό είναι δημόσιο ναι ή όχι; Τι θα πρέπει να πράξει μετά από αυτά ο κ. Εισαγγελέας Εφετών;
Εκτίμηση αρκετών συμπολιτών μας που παρακολούθησαν την εξέλιξη της δίκης είναι ότι με μια τέτοια απόφαση δίνεται χρόνος «άφεσης αμαρτιών» στους διώκτες του, αφού όλα τα επιχειρήματά τους και τα «χαλκεία» κατέρρευσαν. Αυτό, άλλωστε, θέλει να υπηρετήσει κι ο γνωστός «επικοινωνιακός υπηρέτης» με τα δήθεν ρεπορτάζ του, ο οποίος λειτουργεί ως «εισαγγελέας εκ του μακρόθεν» με περίσσιο μίσος και εμπάθεια. Γιατί αλλιώς πώς να χαρακτηρίσει κανείς αυτά τα λιβελογραφήματα τα οποίοι αποκρύβουν επιμελώς την αλήθεια και το τεράστιο έργο που έγινε για να στεγαστεί το ΤΕΕ (ΕΠΑ.Λ) Καινουρίου, που (υπό άλλες συνθήκες) θα όφειλε να είχε φτιάξει το κράτος. Και αντί επαίνου σε ανθρώπους της προσφοράς επικρατεί μια ρεβανσιστική πρακτική, η οποία υπαγορεύεται μόνο από πολιτικούς και ιδιοτελείς σκοπούς. Τελικά, στην τοπική κοινωνία τι επιζητούμε; Τη «σιωπή των αμνών»; Για ποιο λόγο και με ποιο τίμημα; Μήπως θέλουν να τελειώνουν με κάθε φωνή αντίστασης σε τούτη τη πόλη; Γιατί αυτή η «ανθρωποφαγία»;
Τι τελικά επιδιώκεται; Μήπως ο ευτελισμός ακόμα και της ανθρώπινης ζωής που ξεπηδάει από τη ματαιοδοξία του γερασμένου καθεστώτος για παραδειγματική τιμωρία; Στίγμα όμως ανεξίτηλο για τα καθεστώτα που υπηρετούν τον πλούτο και την αυταρέσκεια των ολίγων σε βάρος της αξιοπρέπειας και της ζωής των πολλών.
Οι προσπάθειες όλων αυτών είναι γνωστές. Θέλουν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες των κομματικών φίλων τους για τα όσα έχουν πράξει σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία 40 χρόνια όλοι αυτοί που διαχειρίστηκαν και συνεχίζουν να υπηρετούν τις δομές αυτού του «σάπιου» αστικού κράτους. Αλλού να ψάξουν να βρουν «φύρα». Στο δικό τους σινάφι, που είναι γνωστοί στην κοινωνία και τους οποίους προστατεύουν ως στρατευμένοι κονδηλοφόροι μαζί με τους Μέντορές τους. Τόσο λωτοφάγους θεωρούν τους αναγνώστες τους;
Ως τοπική κοινωνία είμαστε πλέον πεπεισμένοι, μετά και την εισήγηση του κ. Εισαγγελέα της έδρας που πρότεινε την απαλλαγή του Κ. Κορδάτου και την οριακή απόφαση, ότι ο καθηγητής και συμπολίτης μας Κ. Κορδάτος όχι μόνο είναι αθώος και δεν ζημίωσε το δημόσιο αλλά χωρίς το έντονο ενδιαφέρον του για την ιδιαίτερή του πατρίδα δεν θα υπήρχε το σχολείο. Όσον αφορά δε την πράξη που τον κατηγορούν (που δεν στοιχειοθετήθηκε από πουθενά), είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η διαχείριση των δημοσίων πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και στην περίπτωση της ανακατασκευής του εν λόγω σχολείου, δεν είναι και τόσο σύννομες, μέσα σε ένα ημιτελές νομοθετικό πλαίσιο και μια αδυσώπητη γραφειοκρατία, γνωστά πράγματα σε όλους, όπου στην περίπτωση είναι όλοι τους εκτιθέμενοι ακόμα και ο ΟΣΚ-ΑΕ που φέρεται - να έδωσε τα χρήματα (επιταγή) στο Δήμο Θεστιέων - χωρίς όμως απόδειξη - για να πληρωθούν οι κατασκευαστές και οι προμηθευτές, πέρα και έξω από κάθε δημοσιονομικό έλεγχο. Τελικά όλοι αυτοί τα φορτώσανε στον έναν της σχολικής επιτροπής! Παραβλέποντας ότι το σχολείο έγινε ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου παιδείας είναι άφαντες χωρίς κανένας να γνωρίζει ακόμα και τώρα που είναι αυτό το σχολείο! Ντροπή…..
Γνωρίζουν όλοι οι «ενδιαφερόμενοι» για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή ότι πολλά ζητήματα είναι ανοιχτά στον τοπικό βίο και θέλουν να εκβιάσουν τη σιωπή των χτύπων των σφυριών των ανυπότακτων φωνών της πόλης. Θέλουν την απόλυτη σιγαλιά! Μεγάλα όμως τα ρίσκα που παίρνουν ορισμένοι….!  Θα αρκεστούμε προς το παρόν στην ενημέρωση και μόνο της κοινωνίας, εκτός και εάν προκληθούμε ξανά… Στο σημείο αυτό θέλουμε να εξάρουμε τον σεβασμό και την αυτοσυγκράτηση των περισσότερων τοπικών ΜΜΕ που έδηξαν στη περίπτωση και δεν ενέδωσαν παρά τις προκλήσεις.
Αυτή τη χρονική στιγμή έχει προτεραιότητα να αποκατασταθεί οριστικά το όνομά του. Αν επιμένουν κάποιοι ότι υπάρχει «καταδίκη», όπως άλλωστε σπεύδει το συγκεκριμένο κέντρο να διαδίδει, τους λέμε ότι μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση και στον Άρειο Πάγο ή στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η απόφαση έστω και ανασταλτικού χαρακτήρα δεν ισχύει, ενώ το τεκμήριο της αθωότητας συνεχίζει να υφίσταται και αυτό οφείλουν να το σέβονται. Κάτι που στην περίπτωσή του ενισχύεται και από το γεγονός της οριακής πλειοψηφίας που διαμόρφωσε την απόφαση, όπως και του ότι ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή του!
Όλα τα προηγούμενα στοιχεία υπαγορεύουν στον καθηγητή Κώστα Κορδάτο την άμεση υποβολή αίτησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, με σίγουρη τη δικαίωσή του στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας (με βάση τη μέχρι τώρα έκβαση της υπόθεσης), κάτι που ίσως και να επεδίωκε (με την «ενδιάμεση» απόφασή του) το «μεσαίο» δικαστικό σώμα του Εφετείου, αρνούμενο, προφανώς, να σηκώσει το ίδιο το «βάρος» μιας αθωωτικής απόφασης!
Ό,τι κι αν προσπαθούν οι διώκτες του να κρύψουν ή να αποφύγουν, εμείς θα επιμείνουμε μέχρι το τέλος. Είμαστε σίγουροι ότι η αλήθεια θα αποδειχτεί και οι συκοφάντες που παρουσιάζονται σαν ευυπόληπτοι πολίτες, τελικά, θα αποκαλυφθούν στην κοινωνία η οποία θα μας κρίνει όλους. Πάντως για μας τίποτε δεν ξεχνιέται!
Εμείς είμαστε δίπλα του, όπως και όλη η τοπική κοινωνία με κάθε τρόπο μέχρι και την τελική τυπική δικαίωση διότι εάν σταματήσουν να φωνάζουν οι άνθρωποι θα ουρλιάζουν οι λύκοι! .
 Αγρίνιο 11 Οκτωβρίου 2013


Επιτροπή Αλληλεγγύης στον καθηγητή Κώστα Κορδάτο