«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ερωτήσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κ. Κ. Ελλάδας

*Για τις διαθεσιμότητες των Σχολικών Φυλάκων.
 *Δωρεάν στέγαση και σίτιση φοιτητών και σπουδαστών στο ΑΕΙ Αγρινίου.
  *Δραματικές οι συνέπειες για την ύπαρξη των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων
*Για τα προβλήματα των εργολαβικών εργαζόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας...
ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: Για τις διαθεσιμότητες των Σχολικών Φυλάκων.

Από τις 23 Ιουλίου 2013, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 2.234 Σχολικοί Φύλακες, εργαζόμενοι στους Δήμους της χώρας.
Από το 2001 που ξεκίνησε ο θεσμός του Σχολικού Φύλακα όλες οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν αυτούς τους εργαζόμενους και αφού όλα αυτά τα χρόνια τους κρατούσαν  «όμηρους» με διάφορες υποσχέσεις, τώρα τους πετάνε στο δρόμο.
Αρχικά τους είχαν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, με το καθεστώς της «εργασιακής εμπειρίας» (stage), μετά με διάφορες συμβάσεις πεντάμηνες, οχτάμηνες κλπ, όλοι κακοπληρωμένοι, χωρίς επιδόματα (δώρων, οικογενειακής κατάστασης κ.α.) και στη συνέχεια έγιναν Αορίστου Χρόνου με το ΠΔ 164/2004.
Αυτοί οι εργαζόμενοι, εργάστηκαν στα σχολεία για να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες τόσο στη φύλαξη των σχολείων από ζημιές και  κλοπές, όσο και στην προσοχή των μαθητών.
Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν δίνει καμία σημασία στα κριτήρια με τα οποία προσλήφθηκαν μέσα από τον ΟΑΕΔ (ανεργία, οικογενειακή κατάσταση κλπ), ούτε στην ανάγκη που έχουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Διαφαίνεται από την πολιτική της κυβέρνησης ότι τις υπαρκτές ανάγκες φύλαξης των δημόσιων σχολείων θα τις αξιοποιήσει για να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση είτε μέσω των λεγόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, είτε μέσω των εταιρειών φύλαξης (εταιρείες security).

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για:
- Να επανατοποθετηθούν οι εργαζόμενοι αυτοί στα σχολεία και να αναγνωριστεί ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά η προϋπηρεσία που είχαν (πέντε περίπου χρόνια), με συμβάσεις ορισμένου χρόνου;
 - Να μην εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της φύλαξης των δημόσιων σχολείων σε ιδιώτες;

Οι βουλευτές
Γιάννης Γκιόκας
Χρήστος Κατσώτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Μωραΐτης
ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Δωρεάν στέγαση και σίτιση φοιτητών και σπουδαστών στο ΑΕΙ Αγρινίου.

Τα προβλήματα σε Φοιτητικές εστίες και λέσχες στο ΑΕΙ Αγρινίου είναι τεράστια. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ, το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης πλευρών της λειτουργίας τους κατά το πρότυπο του Πανεπιστημίου-Α.Ε., επιδεινώνουν μια κατάσταση παγιωμένη εδώ και χρόνια, με παντελή έλλειψη σε δωμάτια εστιών και διακοπή της σίτισης.
Η κατεύθυνση που υλοποιείται σήμερα από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και παλιότερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι η επιβολή ενοικίου και καρτών σίτισης, δηλαδή το φόρτωμα των βαρών στις φτωχές λαϊκές οικογένειες και στα παιδιά τους. Έχει γενικευτεί εν τω μεταξύ η παράδοση της φύλαξης, της καθαριότητας, της τροφοδοσίας σε εργολάβους, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους (απολύσεις, κατάπτυστες συμβάσεις, απλήρωτη εργασία, εκφοβισμός) αλλά και την ίδια την ποιότητα των παροχών.
Η λέσχη σίτισης αυτή τη στιγμή στο Αγρίνιο δε λειτουργεί, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ανοιγόκλεινε. Παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει. Φυσικά για εστίες ούτε λόγος.  Ήδη πολλοί φοιτητές και σπουδαστές δεν γυρίζουν από τις πόλεις τους παρατώντας τη σχολή τους. Παιδιά που πέτυχαν στις πανελλήνιες δεν θα έρθουν να γραφτούν γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Απολύονται χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι τινάζοντας στον αέρα μια σειρά λειτουργίες των ιδρυμάτων. Στην πόλη του Αγρινίου χώροι υπάρχουν καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί  το κτίριο του παλιού Νοσοκομείου και να στεγάσει μεγάλο αριθμό φοιτητών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:
•    Να βρεθούν άμεσα κατάλληλα κτίρια και υποδομές, να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των σπουδαστών, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.
•    Για όσους φοιτητές και σπουδαστές δεν μπορεί να εξασφαλιστεί άμεσα δωρεάν φοιτητική στέγη, ιδιαίτερα παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, παιδιά με άνεργους γονείς, να δοθεί επαρκές επίδομα στέγασης.
•    Να διασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να συντηρηθούν οι φοιτητικές λέσχες, να καταργηθεί η κάρτα σίτισης και να εξασφαλιστεί δωρεάν και ποιοτικό φαγητό για όλους τους σπουδαστές.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος

 
ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Δραματικές οι συνέπειες για την ύπαρξη των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων
Η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική κτηνοτροφία με τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων. Αφού με βάση το Σχέδιο Δράσης για τα Βοσκοτόπια που εκπόνησε η ελληνική κυβέρνηση και εγκρίθηκε από την ΕΕ, από τον Ιούνιο του 2012 και ήδη ενσωματώθηκε στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2013, αποχαρακτηρίζει εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων που βόσκουν αιγοπρόβατα, επειδή είναι πλαγιές με κλίση που ωστόσο έχουν βλάστηση ή περιοχές με αραιή δενδρώδη κάλυψη που χρησιμοποιούνται όμως από τους κτηνοτρόφους και είναι βοσκήσιμες εκτάσεις κ.ά.
Δεδομένου ότι σχεδόν στο σύνολο της η εκτατικής μορφή αιγοπροβατοτροφία πραγματοποιείται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (σε αυτές τις περιοχές βρίσκεται το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων) οι συνέπειες αυτών των άδικων και αντεπιστημονικών αλλαγών, θα είναι δραματικά εξοντωτικές. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι ελλειμματική και εισάγει κάθε χρόνο κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά και ζωοτροφές πληρώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή είναι στα ζωοκομικά διατροφικά εξαρτώμενη. Η κατάσταση θα ενταθεί και το αποτέλεσμα θα είναι:
•    Από τους 90.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους, χιλιάδες μικρομεσαίοι με την νέα ΚΑΠ 2014-2020 δεν θα μπορέσουν να μετατρέψουν τα ειδικά δικαιώματά τους σε εκτατικά, διότι δεν θα υπάρχουν επαρκείς εκτάσεις βοσκοτόπων.
•    Χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα δουν φέτος τις εκτάσεις που δήλωναν ως βοσκοτόπους το 2012 «πετσοκομμένες», από την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης και θα μειωθούν δραστικά οι άμεσες ενισχύσεις καθώς και η εξισωτική αποζημίωση και προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας. Ταυτόχρονα ο αριθμός των «κομμένων» δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων που δεν θα ενεργοποιούνται, το 2015 θα περάσουν στο εθνικό απόθεμα. Το κράτος έτσι θα «κλέψει» με νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφων και θα τα διανείμει δωρεάν στους ημέτερους μεγαλοκτηνοτρόφους και «στα νέα τζάκια» που θα δημιουργήσει.
•    Όσοι κτηνοτρόφοι μείνουν με μειωμένα δικαιώματα και εκτάσεις βοσκοτόπων, θα αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων είτε με ίδιο αριθμό ζώων να αυξήσουν την κατανάλωση ζωοτροφών, που σημαίνει και στις δύο περιπτώσεις μειωμένο εισόδημα για τον κτηνοτρόφο. Ενώ όσοι κτηνοτρόφοι εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία θα αναγκαστούν να πουλήσουν «κοψοχρονιά» τα κοπάδια, τη γη και τα δικαιώματά τους.
•    Ιδιαίτερα θα χτυπηθούν οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας (Μικρά Νησιά Αιγαίου, βραχονησίδες, κορυφογραμμές) αφού μετά τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων και την εγκατάλειψή τους από τους κτηνοτρόφους, θα είναι «καθαρές» για επενδύσεις κυρίως από το ενεργειακό (ανεμογεννήτριες, αιολικά πάρκα, ΑΠΕ) και τουριστικό (ξενοδοχεία, χιονοδρομικά) κεφάλαιο.
•    Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου θα έχει βαριές συνέπειες για τα 100ντάδες διάσπαρτα μικρομεσαία τυροκομεία τοπικού χαρακτήρα, αφού θα έχουν μειωμένες εισκομίσεις γάλακτος, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να επιβιώσουν. Αντίθετα θα επωφεληθούν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που θεωρούν την ύπαρξη πολλών μικρών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ως «διαρθρωτικό πρόβλημα» και ήδη τους δίνουν μικρότερες τιμές στο γάλα. Έτσι η κυβέρνηση με το ξεκλήρισμα κτηνοτρόφων και μικρών ανταγωνιστών, ενισχύει τα μεγάλα μονοπώλια να ρίχνουν κι άλλο τις τιμές στο γάλα και στο κρέας.
•    Η μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων και των ζώων θα επηρεάσει αρνητικά και τα μικρά σφαγεία και κτηνιατρεία, καθώς επίσης και τις διάφορες γεωτεχνικές δημόσιες υπηρεσίες αφού θα συρρικνωθεί το έργο τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για την απόσυρση και μη εφαρμογή του σχεδίου δράσης περί βοσκοτόπων, αφού δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και τι πρωτοβουλίες θα πάρει, προκειμένου να μη χάσει κανείς μικρομεσαίος κτηνοτρόφος, εκτατικά δικαιώματα και ενισχύσεις, που είχε και ελάμβανε μέχρι σήμερα, ώστε να μην οδηγηθεί στο στραγγαλισμό του πενιχρού εισοδήματος και την καταστροφή;  

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου

ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας

Θέμα: Για τα προβλήματα των εργολαβικών εργαζόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας.

Οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία - καθαρίστριες, εργαζόμενοι στη φύλαξη, τραπεζοκόμες είναι συνεχώς αντιμέτωποι με την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία. Ενήμερη είναι η διοίκηση του νοσοκομείου και η συγκυβέρνηση, αλλά με τη στάση τους ενθαρρύνουν την εργοδοτική ασυδοσία.
Όλα τα τελευταία χρόνια ο διαγωνισμός (πάντα μειοδοτικός) οδηγούσε τους αναδόχους σε εκβιασμούς και σε άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων 9 γυναικών στην καθαριότητα και οι Διοικήσεις του Νοσοκομείου «δεν ήξεραν», «δεν έβλεπαν» ή απαιτούσαν «έγγραφες καταγγελίες» από τις εργαζόμενες χωρίς όμως να τις προστατεύει από την απόλυση που ήταν σίγουρη.
Η σύμβαση που υπέγραψε φέτος η διοίκηση του νοσοκομείου με τον εργολάβο δεν επαρκούσε για να καλύψει  το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των εργαζομένων στην καθαριότητα. Ο εργολάβος για να βγάλει κέρδος εξανάγκασε τις εργαζόμενες να δεχθούν μειωμένες αποδοχές της τάξης των 370 ευρώ το μήνα! Απορρίπτοντας τους εκβιασμούς του εργολάβου, οι εργαζόμενες υπέγραψαν καταγγελία και με την παρουσία του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων την κατέθεσαν στη διοίκηση του νοσοκομείου. Απαιτούν επαναπρόσληψη με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και πλήρη δικαιώματα.
Είναι φανερό ότι η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών των νοσοκομείων, που εφαρμόζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οδηγούν μόνο στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών εργολάβων και σε παραβίαση των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων, σε μισθούς πείνας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Στοχεύει και στην κατάργηση της μόνιμης εργασίας στο δημόσιο, αφού βήμα - βήμα αυξάνει το ποσοστό των εργαζομένων στα νοσοκομεία που εργάζονται σε ιδιωτικά συνεργεία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε:
•    Να σταματήσει η τρομοκρατία απέναντι στους εργολαβικούς εργαζόμενους του Νοσοκομείου Λευκάδας.
•    Να ανακληθεί η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου, να μην υπάρχουν εργολαβικές εταιρείες.
•    Να προσληφθούν οι εργαζόμενοι από το νοσοκομείο με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, να μη χάσει καμιά εργαζόμενη καθαρίστρια τη δουλειά της.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιώργος Λαμπρούλης