«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας καταγράφει τη συνέχιση της αρνητικής επιχειρηματικής πορείας

Πηγή : Τμήμα Διοικητικό - Οικονομικό
Στοιχεία εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων το τελευταίο 9μηνο
Το Επιμελητήριο καταγράφει τη συνέχιση της αρνητικής επιχειρηματικής πορείας

Την διαπιστωμένη, και από τα ανά τρίμηνο στοιχεία, αρνητική πορεία της επιχειρηματικότητας στο νομό μας έρχεται να επιβεβαιώσει ο πίνακας με τις εγγραφές και τις διαγραφές που υπάρχουν στα μητρώα του  Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας για το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου...

Το γεγονός αυτό υφίσταται παρότι η «επιχειρηματικότητα ανάγκης»  σε συνδυασμό με την «επιχειρηματικότητα ευκαιρίας», ως συγκυριακά φαινόμενα,  φέρνουν κάποιες εγγραφές νέων επιχειρήσεων. Παρά ταύτα 586 εγγραφές και 793 διαγραφές δίνουν ξεκάθαρα το αρνητικό στίγμα της σύγκρισης μεταξύ νέων προσπαθειών και επιχειρήσεων που κλείνουν.
Η μεταποίηση παρουσιάζει μια πιο θετική εικόνα (127 εγγραφές έναντι 133 διαγραφών), κυρίως λόγω ενάρξεων,  με τη μορφή ΙΚΕ (Private Company) επιχείρησης, μιας μορφής που προτιμάται από νέους επιχειρηματίες λόγω ευκολότερης έναρξης, μη απαίτησης κεφαλαίου για την ίδρυση, χρήση της εργασίας ή άυλων στοιχείων ως κεφάλαιο κλπ. Πρόκειται για μια πιο σύγχρονη, απλή και πιο εύκολα λειτουργική εταιρία, τύπου ΕΠΕ, που πήρε σάρκα και οστά μόλις πρόσφατα, με μεγάλη καθυστέρηση,  που επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στις δύσκολες σημερινές συνθήκες.
Η αρνητική πορεία του ισοζυγίου εγγραφών/διαγραφών εξακολουθεί και στις εμπορικές (172/259) και στις επιχειρήσεις υπηρεσιών (287/401).

Το παρεμπόριο που αποτελεί συνεχή γάγγραινα για τους επαγγελματίες, η ασφυξία λόγω έλλειψης ρευστότητας που εξακολουθεί, η υπερ-φορολόγηση που πνίγει τους επαγγελματίες,  όχι απλώς εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά μαζί με τις τελευταίες αποστολές Τέλους Επιτηδεύματος,  ακόμα και για επιχειρήσεις κλειστές από δεκαετίες,  είναι βέβαιο ότι θα φέρουν και νέο κύμα διαγραφών επιχειρήσεων,  καθώς και κύμα ανέργων «πρώην επαγγελματιών».
Το κλίμα, δε, επιβαρύνεται και από την πολιτική αστάθεια αλλά και από παλινωδίες,  όπως οι καταγγελίες για παρακρατήσεις μισθών και επιδομάτων λόγω χρεών που «ρυθμίζονται» αφού κάνουν πρώτα τον γύρο των ΜΜΕ.
Ως το πλέον δυσάρεστο, τέλος, συμπέρασμα από τα στατιστικά 9μηνου, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας προτάσσει την διαπίστωση ότι οι μορφές εταιριών που πλήττονται κυρίως είναι οι ΟΕ και οι Ατομικές Επιχειρήσεις (Φυσικά Πρόσωπα),δηλαδή οι μικροεπιχειρηματίες που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ