«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥ ΣΦΕΤΣΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ
Δηλώσεις του Προϊσταμένου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για προληπτικές δράσεις - ομιλίες της αστυνομίας σε σχολεία της Ακαρνανίας

Καλή σας ήμερα,

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ προκειμένου να σας ενημερώσουμε για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το όποιο η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προτίθεται να υλοποιήσει την νέα σχολική χρονιά...


 Πραγματικά πρόκειται για πρωτότυπη ιδέα αλλά και μια ακόμα προληπτική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα κατά την οποία καταρτισμένοι Αξιωματικοί μας θα μεταβούν στα σχολικά συγκροτήματα όπου θα έρθουν σε επαφή με τους μαθητές και θα τους ενημερώσουν για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

Για το σκοπό αυτό, από τα τέλη καλοκαιριού, έχουμε έρθει σε επικοινωνια με όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας μας εκδηλώνοντας τη πρόθεση μας για τη διενέργεια της συγκεκριμένης δράσης.
 
Ειδικότερα σε δημοτικά, θα γίνουν παρουσιάσεις για την οδική ασφάλεια και την ασφαλή οδήγηση, ενώ σε γυμνάσια και λύκεια εκτός από τα θέματα τροχαίας θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις για το ζήτημα των ναρκωτικών, το σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό όσον αφορά το επάγγελμα του αστυνομικού και τον σχολικό εκφοβισμό ή τον εκφοβισμό μέσω διαδικτύου (bulling – cyber bulling).
 Αναλυτικότερα:

Α) Για τα θέματα τροχαίας η Ελληνική Αστυνομία εδώ και πολλά χρόνια κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια, μεταβαίνοντας σε σχολεία και ενημερώνοντας τα παιδιά. Με τις παρούσες διαλέξεις θα επιχειρήσουμε να ενημερώσουμε τους μαθητές για το πώς λειτουργούμε ως συνεπιβάτες, επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς, ως οδηγοί ποδηλάτων αλλά και ως πεζοί. Παράλληλα θα τους ενημερώσουμε για το πως συμπεριφερόμαστε στο σχολικό λεωφορείο ή κατά τη μετάβαση μας από το σχολείο στο σπίτι και αντίθετα, όπου παρατηρούνται πολλά ατυχήματα.

Β) Για το ζήτημα των ναρκωτικών, το όποιο είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αποτελεί μάστιγα για τη νεολαία, έμπειροι αξιωματικοί μας από τις Υπηρεσίες Δίωξης  Ναρκωτικών θα δείξουν στους νέους ποια είναι τα ναρκωτικά, θα τους μιλήσουν για το τρόπο που οι επίδοξοι διακινητές επιχειρούν να τους προσεγγίσουν και θα τους παρουσιάσουν βιντεοληπτικό υλικό που δείχνει πως μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η χρήση ναρκωτικών επιβαρύνει την υγεία και επηρεάζει τη εξωτερική εμφάνιση των χρηστών.

Βέβαια λόγω της ευαισθησίας του όλου θέματος η προσέγγιση θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή από τους ομιλητές και προσαρμοσμένη πάντα στην ηλικία του ακροατηρίου.
Γ) Για το σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό, όσον αφορά το επάγγελμα του Αστυνομικού, θα ενημερώσουμε τους μαθητές για τον τρόπο εισαγωγής τους στις Σχολές της Αστυνομίας, για τη διάρκεια της φοίτησης τους, το αντικείμενο των σπουδών τους και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Παράλληλα επιδιώκουμε την επαφή των μαθητών με τον αστυνομικό αλλά και την ενημέρωση τους για το ρόλο της Αστυνομίας.

Όσον αφορά το κομμάτι του σχολικού εκφοβισμού και του εκφοβισμού στο διαδίκτυο (bulling and cyber bulling) θα αναπτυχθεί από επιστήμονες ψυχολόγους της Ελληνικής Αστυνομίας και οι λεπτομέρειες του θέματος θα σας αναλυθούν από την Υπαστυνόμο Α΄ (Υγειονομικού) κα. Χασάπη Θεοδώρα.

Οι διαφάνειες και το οπτικοαουστικό υλικό το οποίο οι Αξιωματικοί μας θα παρουσιάσουν στα σχολεία έχει σταλεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Πάτρα προκειμένου να αξιολογηθεί και εγκριθεί από αρμόδιους εκπαιδευτικούς

Θεωρούμε ότι η γνώση είναι δύναμη και πιστεύουμε ακράδαντα ότι όταν κάποιος γνωρίζει τον κίνδυνο είναι πιο δύσκολο να πέσει θύμα του, για το σκοπό αυτό η Ελληνική Αστυνομία στη Δυτική Ελλάδα, με μια ακόμα πρωτοποριακή προληπτική δράση, ανοίγει ορίζοντες, αφήνει πίσω της στεγανά και μεταβαίνει στα σχολεία.