«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΜΕ όλοι μαζί… ο δάσκαλος και το ράσο οι σπουδασμένοι και οι απλοί!!!

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος
Ιδιαίτερες σχέσεις… τι σχέσεις ούτε καν επαφή με τα της εκκλησιάς πράγματα δεν έχω!

Το τι γνωρίζω…είναι αυτό που με καθιστά υπεύθυνο και υπόλογο, τα γραφόμενά μου να …ορίζω!
Έχω όμως άρρηκτη και περήφανη σχέση με τις δοξασίες και τα πιστεύω του Λαού μας, σέβομαι τις Θρησκευτικές επιλογές του, τις σοφές αποφάσεις του, όποτε, όπου κι όταν αυτές «λαμβάνουν χώρα»!!!
Υποκλίνομαι και το χέρι φιλώ του κάθε ΙΕΡΩΜΕΝΟΥ που ευθαρσώς εξακοντίζει αδιάσειστες αλήθειες …ανθρωπιστικές αξίες ζωής!
Καιρό τώρα είχα την ανάγκη να γράψω για το ρόλο των πραγματικών ΙΕΡΩΜΕΝΩΝ…των πολλάκις παρεξηγημένων!
Των πραγματικών πνευματικών ταγών, που τιμάνε το ράσο τους και που δεν το … «υποβιβάζουν» για να κρύψουν …ανομίες, «των
αδερφών ημών… και υμών»!

Ένας τέτοιος περήφανος ΙΕΡΩΜΕΝΟΣ είναι κι ο σημερινός  Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος!

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος μιλάει για το απαίσιο πρόσωπο του Ναζισμού

 Αυτήν τουλάχιστον την εικόνα μου δίνει…

Τούτος ο άξιος Δεσπότης μέσα στα σκοτάδια της οδυνηρής σημερινής πραγματικότητας …Δεσπόζει!!!

«Ευθαρσώς κι επωνύμως» διατυπώνει και δημοσιοποιεί τις απόψεις του που με βρίσκουν σύμφωνο και συνάμα συναισθηματικά φορτισμένο γιατί ίσως άθελά του με παραπέμπει στον αείμνηστο μητροπολίτη Ιωακείμ Κοζάνης!!!

Βίνιανη. Η “Κυβέρνηση του βουνού” της ελεύθερης Ελλάδας ...

Σε τέτοιους …Παπάδες επιβάλλεται ο λαός μας να τους ασπάζεται το χέρι!!!
Γιατί εμείς είμαστε με τους παπάδες που δεν …περνάνε κάτω απ’ το παγκάρι!!!
Γιατί εμείς είμαστε με του παπάδες που στέκονται όρθιοι, μπροστά στο τέμπλο και στον ιερό άμβωνα…. λεβέντες και περήφανοι μπροστάρηδες για τα Λαϊκά δίκια!!!
Σαν τον Αείμνηστο Παπα-Θεόκλητο που ιερουργούσε στο Καινούργιο στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής…
Εδώ θα καταθέσω, για πρώτη φορά,  ένα πραγματικό γεγονός που έγινε στο Καινούργιο Τριχωνίδας όταν το Γερμανικό Γ’ Ράιχ είχε απλώσει τους μελανοχιτώνες του πάνω απ’ τον λατρεμένο γενέθλιο τόπο μου!
Δυο τρεις νεαροί ΕΠΟΝίτες, γνωρίζω τα ονόματά τους θα τα δημοσιοποιήσω κάποια στιγμή, κατ’ εντολή της οργάνωσής τους προέβησαν σ’ ένα σαμποτάζ. Συγκεκριμένα έκοψαν τις τηλεφωνικές γραμμές των Γερμανών. Μια φάλαγγα των καταχτητών εμφανίστηκε στο Καινούργιο για την επιβολή αντίποινων. Πρόθεσή τους να κάψουν το χωριό…
Την επίσκεψή τους πληροφορήθηκε ο παπα-Θεόκλητος στον παλιό Άγιο Νικόλαο του Καινούργιου, στην ακρολιμνιά της Τριχωνίδας, μάζεψε τα ράσα κι έφτασε τρέχοντας στη δημοσιά, ακριβώς στη διασταύρωση, εκεί που στρίβουμε σήμερα για την εκκλησία του νέου Αγίου Νικολάου…συνάντησε την φάλαγγα!
Γερμανομαθής ο Παπα-Θεόκλητος επεμβαίνει και σταματά την Γερμανική φάλαγγα, στην γλώσσα τους προσπαθεί να τους εξηγήσει …ότι η φιλοπατρία του, η ψυχή του και τα πιστεύω του προστάζουν!
Νευριασμένος ο αξιωματικός επικεφαλής της φάλαγγας τον χαστουκίζει…χωρίς χρονοτριβή ο αείμνηστος Παπα-Θεόκλητος του στρέφει το πρόσωπό του κι απ’ την άλλη πλευρά…
Συγχρόνως σε άπταιστα Γερμανικά του λέει «Όποιος σε ραπίσει εις την δεξιάν, στρέψου και την αριστεράν»!!!
«Αφοπλίστηκε»… ο Γερμανός αξιωματικός, αιφνιδιάστηκε δεν περίμενε τέτοια συμπεριφορά από έναν ταπεινό ιερωμένο με τριμμένο ράσο…και φλογερό Πατριωτισμό !
Συγκλονίστηκε  κι έδωσε αμέσως εντολή στην υποχώρηση της φάλαγγας για Αγρίνιο. Έτσι γλίτωσε το Καινούργιο Τριχωνίδας  από  ένα …Ολοκαύτωμα!!!

Επειδή το θέμα είναι τεράστιο κι επειδή έγινα δέκτης άπειρων ιστορικών, θρησκευτικοπολιτικών προβληματισμών και δοξασιών …δεν μπορώ να μην επανέλθω...

Δημήτρης Ντόκας