«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Σχετικά με τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας των Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων

Επιστολή 20 βουλευτών προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής


Με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Π. Κουρουμπλή,  των Υπευθύνων ΕΕΚΕ Υγείας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α. Ξανθού και Δ. Στρατούλη και την ακόλουθη συνυπογραφή 17 βουλευτών, κατετέθη σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με την οποία ζητείται να συζητηθεί στην Επιτροπή το σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με τη λειτουργία των Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων. 
Αναλυτικά, το κείμενο της κατατεθείσας επιστολής...
έχει ως ακολούθως:

«Κύριε Πρόεδρε,

Οι Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων είναι ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τα οποία δημιουργήθηκαν χάριν στην πρωτοβουλία και στους πόρους κοινωνικών φορέων και της Εκκλησίας, ενώ δεν λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις.
Σήμερα οι Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων περιθάλπουν 2.000 περίπου χρόνια πάσχοντες (περιπτώσεις βαριά αναπήρων, παραπληγικούς, τετραπληγικούς, κατάκοιτους), από άτομα νεαρής ηλικίας έως και ηλικιωμένους. Ωστόσο η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα εν λόγω ιδρύματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική έως απελπιστική, με ορατό τον κίνδυνο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα χιλιάδες ασθενείς με σοβαρότατα χρόνια νοσήματα να μείνουν χωρίς περίθαλψη και ουσιαστικά χωρίς στέγη.

Συγκεκριμένα, με το πέρας της 30ης  Ιουνίου 2013 αναμένεται να διακοπούν οι συμβάσεις νοσηλείας με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ λόγω ανυπαρξίας νομοθετικού πλαισίου οι μονάδες αυτές δεν θα μπορούν να συμβληθούν και πάλι με τον φορέα. Είναι βέβαιο ότι χωρίς τη συνέχιση του νοσηλίου από τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα ιδρύματα αυτά είναι πλέον μοιραίο να κλείσουν. Επιπροσθέτως παρατηρείται έντονο πρόβλημα στην προμήθεια φαρμάκων και ιατρικών αναλωσίμων, πλήρως αναγκαίων για την περίθαλψη των ασθενών, ενώ το προσωπικό πολλών εκ των εν λόγω δομών παραμένει απλήρωτο επί σειρά μηνών.
Υπό αυτές τις συνθήκες, δυστυχώς είναι άμεσος ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας των Μονάδων, με συνέπεια χιλιάδες ασθενείς να βρεθούν στο δρόμο καθόσον δεν υπάρχουν εναλλακτικές δομές περίθαλψής τους.

Σε συνέχεια των παραπάνω και προκειμένου να διερευνηθούν τα ζητήματα καίριας σημασίας που προκύπτουν σχετικά με τη λειτουργία των Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων, παρακαλούμε πολύ όπως κληθούν, σύμφωνα με το άρθρο 41 Α του κανονισμού της Βουλής, ενώπιον συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής:
α) Ο Υπουργός Υγείας
β) Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας 
γ) Εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ)
δ) Εκπρόσωποι των Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων»


Την επιστολή συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κουρουμπλής Παναγιώτης, Ξανθός  Ανδρέας, Στρατούλης  Δημήτριος, Αγαθοπούλου Ειρήνη, Ζαχαριάς  Κωνσταντίνος, Ζερδελής  Ιωάννης, Κυριακάκης  Βασίλειος, Μιχαλάκης  Νικόλαος, Μπάρκας  Κωνσταντίνος, Μπόλαρη  Μαρία, Σταθάς Ιωάννης, η Χαραλαμπίδου Δέσποινα καθώς και ο βουλευτής Κοντογιάννης Γεώργιος από τη Ν.Δ., η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.  Χριστοφιλοπούλου Εύη, οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.  Μελάς Παναγιώτης, Ουζουνίδης Μαρίνος και Χαϊκάλης Παύλος, οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ  Μάρκου  Αικατερίνη και Ψύρρας  Θωμάς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βουδούρης Οδυσσέας.



ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Το Γραφείο Τύπου