«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΚΕΔΕ-Απόφαση για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις υποδομών

Την πλήρη μετατροπή των δήμων σε επιχειρηματίες μεθοδεύει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σχεδιάζοντας την παράδοση του συνόλου σχεδόν της δημοτικής δραστηριότητας που αφορά την καθημερινότητα των εργατικών λαϊκών οικογενειών σε επιχειρηματίες. Χθες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ, παρουσιάστηκε η πρόταση δημιουργίας Κεφαλαίου Επενδύσεων σε Υποδομές ΟΤΑ (ΚΕΥΟ), το οποίο θα επενδύει σε έργα των δήμων που θα αποφέρουν κέρδος στον επενδυτή.

Συγκεκριμένα προτείνονται προς επένδυση τα εξής έργα:
Δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Βιολογικοί σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων. Μονάδες αφαλάτωσης.
Δίκτυα τηλεθέρμανσης. Μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων.
Εργα εξοικονόμησης ενέργειας. Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
• Εργα ενεργειακής Απόδοσης, συμπαραγωγής και διαχείρισης ενέργειας.
• Επίσης στα προτεινόμενα έργα είναι και...
το ξεπούλημα της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα οι δημοτικές και δημόσιες κτιριακές υποδομές, οι υποδομές στάθμευσης και οι αθλητικές, πολιτιστικές και τουριστικές υποδομές.

Πρόκειται για δράσεις που περιλαμβάνονται και στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα ανάμεσα σε ελληνική και γερμανική τοπική διοίκηση.

Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσιάστηκε χθες,( 23 Οκτωβρίου 2012) το ΚΕΥΟ θα είναι επενδυτικό Κεφάλαιο που θα δημιουργηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), την Attica Bank, τη θυγατρική της Attica Finance και την ΚΕΔΕ.
 Το αρχικό ύψος του κεφαλαίου θα ανέλθει στα 3,15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ΤΠΔ θα βάλει 1,5 εκατομμύριο ευρώ, η Attica Bank και η Attica Finance επίσης 1,5 εκατομμύριο ευρώ και η ΚΕΔΕ 150.000 ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή το ΤΠΔ έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση με την οποία να καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του Ταμείου σε Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών - όπως είναι η προτεινόμενη νομική μορφή του ΚΕΥΟ.
Οι επενδύσεις θα εγκρίνονται από Επενδυτική Επιτροπή που θα συστήσει η Attica Bank. Οι δήμοι θα προχωρούν στην προκήρυξη των έργων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ή συμβάσεις παραχώρησης. Η πρόταση της ΚΕΔΕ ψηφίστηκε ομόφωνα.

Η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης –
συμμετέχει στις συνεδριάσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου - Ελ. Παντελάκη, δημοτική σύμβουλος Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,
 ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα ως απαράδεκτο.
 Υπογράμμισε ότι η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι μια ακόμα θηλιά στο λαιμό του λαού, ο οποίος δεν έχει Υγεία, Παιδεία, του κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις και θα πρέπει να φορολογηθεί επιπλέον για να έχει ύδρευση και αποχέτευση. Θύμισε ότι την ίδια ώρα που η ΚΕΔΕ επεξεργάζεται τέτοιες προτάσεις, που μετατρέπουν πλήρως την τοπική διοίκηση σε επιχείρηση, υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, όπως καθαρίστριες, μουσικοί, γυμναστές, εργαζόμενοι σε προγράμματα ΜΚΟ, ωρομίσθιοι.