«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Σήμερα η φτωχομεσαία αγροτιά δέχεται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τη βαρβαρότητα του μνημονίου!

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την σημερινή του ΠΑΣΟΚ θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα για τη φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας μας, θα επιταχύνει το βίαιο ξεκλήρισμα των μικροϊδιοκτητών, θα επιταχύνει τον κατήφορο της αγροτικής οικονομίας.
Αυτή η αντιαγροτική πολιτική έχει σαν πυλώνες της τον ΠΟΕ και την ΚΑΠ. Στοχεύει στην απελευθέρωση των αγορών στον αγροτικό τομέα. Στην εξασφάλιση, την συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, στην εξασφάλιση προκλητικών κερδών για τους εμποροβιομήχανους, στην πλήρη παράδοση στις πολυεθνικές τον έλεγχο των σπόρων και των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων.
Σήμερα η φτωχομεσαία αγροτιά δέχεται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τη βαρβαρότητα του μνημονίου. Αυτή η άσχημη κατάσταση θα συνεχιστεί και θα οξυνθεί με την νέα ΚΑΠ 2014- 2020. Ήδη οι αγρότες πληρώνουν και θα πληρώσουν χαράτσια για το επόμενο διάστημα 67% αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ για υγειονομική περίθαλψη.
Αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13 % για αγροτικά μέσα και εφόδια. Μεγάλες αυξήσεις σε πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, νέα ληστρικά επιτόκια χορήγησης από την ΑΤΕ κατά 14% και 15%, ηλεκτρονική σήμανση αιγοπροβάτων πάνω από 5 ευρώ το ζώο.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ο υπερδιπλασιασμός των εισφορών στον ΕΛΓΑ που επιβάλλεται με τον νέο νόμο για την ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Από το 1988 που ιδρύθηκε ο ΕΛΓΑ οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδηγούσαν τον συνειδητά στη χρεωκοπία, αφού δεν έδιναν τις επιχορηγήσεις που όφειλαν οδηγώντας τον ΕΛΓΑ στον δανεισμό μέσα από τα ληστρικά επιτόκια του τραπεζικού συστήματος φτάνοντας σήμερα το χρέος στα 4,5 δις. Ευρώ στρώνοντας έτσι το χαλί για την ιδιωτικοποίησή του. Αυτό γίνεται σήμερα και με την βούλα του νέου νόμου, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στους ιδιώτες που τους επιδοτούνται τα ασφάλιστρα υποβαθμίζοντας απαξιώνοντας τον ΕΛΓΑ. Επιβάλλουν χοντρά χαράτσια στη δοκιμαζόμενη αγροτιά που η φτώχεια και τα χρέη την συνθλίβουν.
Έρχεστε με την πολιτική σας να εξανεμίσετε παραπέρα το ήδη πενιχρό εισόδημα των φτωχομεσαίων αγροτών, κτηνοτρόφων , ψαράδων. Επιβάλλετε αύξηση του ασφαλίστρου  από το τιμολόγιο πώλησης παραγωγής όπως ήταν μέχρι σήμερα, επί της αξίας της παραγωγής τη λεγόμενη «ασφαλιζόμενη αξία». Δηλαδή θα πληρώσει στο σύνολο ο αγρότης ανεξάρτητα αν θα πουλήσει ή όχι την παραγωγή του.
Το ίδιο κάνετε και με ακόμη μεγαλύτερο ασφάλιστρο στην ζωική παραγωγή. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον διπλασιασμό των ασφαλίστρων. Αυτό το ομολογείτε καθαρά και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σελίδα 51 που λέει ότι τα έσοδα από το νέο τρόπο ασφαλιστικής εισφοράς θα αυξηθούν κατά 150.000 ευρώ. Τόσα επιπλέον θα αρμέξετε από τους αγρότες χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζετε την ασφάλιση της παραγωγής.
Καταργείται ουσιαστικά η κρατική στήριξη και οι παροχές του ΕΛΓΑ θα είναι στο ίδιο ύψος με τα ετήσια έσοδά του. Ο ΕΛΓΑ με το νέο νόμο θα μπορεί να χορηγεί προκαταβολές στους δικαιούχους αγρότες και θα γίνεται η εκκαθάριση των αποζημιώσεων στο τέλος κάθε διαχειριστικού έτους, αφού πρώτα αφαιρούνται όλα τα λειτουργικά έξοδα, δαπάνες μισθοδοσίας, προγράμματα ενεργητικής προστασίας, άλλες δαπάνες.
Αν μετά από όλα αυτά, τα χρήματα δεν επαρκούν για την πληρωμή των υπόλοιπων αποζημιώσεων ο ΕΛΓΑ θα προβαίνει σε αναλογική μείωση των αποζημιώσεων ανά προϊόν στη φυτική παραγωγή και ανά ζώο στο ζωικό κεφάλαιο μέχρι του ποσού που απαιτείται για τον ισοσκελισμό του ισολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης θα πληρώνει υποχρεωτικά ασφαλιστική εισφορά για την παραγωγή του, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένος ότι θα αποζημιωθεί σε περίπτωση καταστροφής της. Όπως γίνεται σήμερα με τους βαμβακοπαραγωγούς με το πράσινο σκουλήκι, τις έντονες βροχοπτώσεις. Αυτό το ονομάζουν οικονομική εξυγίανση του ΕΛΓΑ.
Μεταφέρονται τα ΠΣΕΑ στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων όχι για να δίνονται αποζημιώσεις στους πληγέντες αλλά για να κάνετε ρουσφετολογική πολιτική όπου θέλετε και όποτε θέλετε.
Κάνετε ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ, καταστρατηγείτε – ποδοπατάτε συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, τους υποβαθμίζετε εισοδηματικά, επαγγελματικά, ιδιωτικοποιείτε το εκτιμητικό έργο. Προωθείτε την κατ΄ αποκοπή δουλειά. Έτσι εξασφαλίζετε κέρδη στις ιδιωτικές εταιρείες που θα απασχολούν γεωπόνους (και όχι μόνο) με εργασιακές σχέσεις γαλέρας, δουλειάς με το κομμάτι, εργολαβίες, νοικιαζόμενοι εργαζόμενοι όπως γίνεται σε πολλούς άλλους τομείς όπως καθαριότητα κ.λ.π.
Αυτή η αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική επιτίθεται μεγαλύτερη βαρβαρότητα στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που καθορίσατε με το μητρώο αγροτών, που πετάξατε 200.000 έξω. Αυτοί είναι φτωχοί εργατοααγρότες που οδήγησε στο ξεκλήρισμα η πολιτική σας, οι οποίοι κάνουν εξωγεωργικά μεροκάματα για να ζήσουν. Όταν το συνολικό εισόδημά τους ξεπερνά το αφορολόγητο όριο τους επιβάλετε επιπλέον χαράτσι 2% στα ασφάλιστρα, ενώ από την άλλη φοροαπαλλάσσετε το μεγάλο κεφάλαιο, δίνετε εγγυήσεις δεκάδες δις. Στις τράπεζες ζεστό χρήμα από τον μόχθο, τον ιδρώτα των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών.
Τιμωρείτε τους εργατοαγρότες, θέλετε να τους εξαθλιώσετε για να αναγκάσετε να παραδώσουν και τις μικροϊδιοκτησίες που έχουν για να συγκεντρωθεί η γη στους νεοτσιφλικάδες και στις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ΠΑΣΥ καλεί τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους γεωτεχνικούς συνολικά τους εργαζόμενους να παλέψουν για ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο που θα καλύπτει στο 100%ν τις ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους τόσο στην παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο. Θα επιτελεί έργο προληπτικής προστασίας με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα.
Χρειάζεται κοινή δράση μέτωπο εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας, αγροτών. Μέτωπο σύγκρουσης και ρήξης με αυτή την πολιτική για την απόκρουση των χειρότερων που έρχονται και δημιουργία προϋποθέσεων για μια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των λαϊκών οικογενειών και όχι των πολυεθνικών.