«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΩΤΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Αρνητικές ήταν οι εισηγήσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και του αρεοπαγίτη Ανδρέα Δουλγεράκη σχετικά με τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων των καθαριστριών του ΟΠΑΠ, που εκδικάζονταν σήμερα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Πρόκειται για την υπόθεση που θα κρίνει το μέλλον όλων των συμβασιούχων του δημοσίου, καθως η σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που αναμένεται σε μερικούς μήνες είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει και άλλες σχετικές αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων της χώρας για τους συμβασιούχους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τόσο ο κ. Τέντες όσο και ο κ. Δουλγεράκης υποστήριξαν ότι μετάτην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος με το άρθρο 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου.
Συγκεκριμένα ο κ. Τέντες υποστήριξε ότι ορθά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τις παλαιότερες αποφάσεις δεν έχει δεχθεί την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. «Με τις αποφάσεις της Ολομέλειας κρίθηκε ότι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που συνάπτονται με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και όλους τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον δεν συντρέχουν οι τιθέμενες με το Π.Δ. 164/2004 προϋποθέσεις, δεν μπορεί να μετατραπούν σε συμβάσεις αόριστης διάρκειας, έστω και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Η μετατροπή κωλύεται από απαγορεύσεις που προβλέπονται α) από το νόμο (άρθρο 21 του ν. 2190/1994) και β) από το Σύνταγμα (άρθρο 103 του Συντάγματος)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τέντες.
Πάντως, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, αφήνοντας αιχμές κατά των πολιτικών κομμάτων, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν θα ωφελήσουν άλλες παλινωδίες» στο ζήτημα των συμβασιούχων και πρόσθεσε: «Και αυτό το λέω με σεβασμό στους εργαζόμενους που είτε αναιτίως, είτε συνυπαιτίως με το πολιτικό σύστημα έχουν ταλαιπωρηθεί».
Στη συνέχεια ο αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης τόνισε ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου. 
Περισσότερα ΕΔΩ